Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Enroll
297
Download
64th Bpsc Prelims Current Affairs Part-9
56 plays

More
64th Bpsc Prelims Current Affairs Part-9

Dharmendra Kumar
Hello friends! It's Me From Everyday New & I have completed my Post Graduation in Physics.

U
Unacademy user
  1. Who launched "Coffee Connect" and digital mobile extension services for coffee stakeholders named "Coffee KrishiTharanga"? A. Arun Jaitley B. Suresh Prabhu C. Piyush Goyal D. Manoj Sinha Answer: Option B


  2. The Internal Ombudsman (IO) scheme 2018 gives statutory powers to Internal Ombudsman has introduced recently under which law? Mortgage of Immovable Properties or A. B. C. D. Assets Lokpal and Lokayukta Act Banking Regulation Act Reserve Bank of India Act Answer: Option C


  3. This country recentky developed a space elevator and will conduct a first trial in September. A. France B. UK C. US D. Japan Answer: Option D


  4. This country has launched the joint military exercises with NATO nations. A. Ukraine B. Germany C. Romania D. China Answer: Option A


  5. Prime Minister Narendra Modi launched the India Post Payments Bank (IPPB) in A. New Delhi B. Kolkata C. Mumbai D. Pune Answer: Option A


  6. ICICI increased its benchmark lending rates by how many poiints? A. 0.11% B. 0.13% C. 0.15% D. 0.20% Answer: Option C


  7. medal at the Sakshi Choudhary won the World Youth Boxing in Budapest. A. Gold B. Silver C. Bronze D. None of the Above Answer: Option A


  8. RBI canceled the licence of this bank for not having adequate capital and earning prospect. A. B. C. D. Central Co-operative Bank Bhilwara Mahila Urban Co-operative Bank Punjab National Bank Vijaya Bank Answer: Option B


  9. Vedanta Resources Plc appointed whom as the CEO of the company? A. Sunil Duggal B. Pawan Munjal C. Dinesh Paliwal D. Srinivasan Venkatakrishnan Answer: Option D


  10. Indian Space Research Organisation (ISRO) is gearing to conduct how many missions for the next 7 months? A. 19 B. 15 C. D. 21 Answer: Option A


  11. Who has been elected as the new chairman of the Indian Banks Association (IBA)? A. B. C. D. Shyam Srinivasan O P Bhatt KR Kamnath Sunil Mehta Answer: Option D


  12. This state government will organise "Mil -Banche" an interactive programme between schools and society A. Maharashtra B. Andra Pradesh C. Madhya Pradesh D. Rajasthan Answer: Option C


  13. Who is crowned as the new Yamaha Fascino Miss Diva - Miss Universe India 2018? A. Carol Gracias B. Padma Lakshmi C. Nehal Chudasama D. Dia Mirza Answer: Option C


  14. Nagaland government has declared which of the following as the 30th elephant reserve of the country? A. B. C. D. Ntangki National Park Singphan wildlife Puliebadze Wildlife Sanctuary Rangapahar Reserve Forest Answer: Option B


  15. Who has been named as the Most Valuable Player of 2018 Asian Games? A. Kunhu Mohammed B. Sudha Singh C. Rikako lkee D. Ajay Khare Answer: Option C


  16. Who was sworn in as the first woman chief justice in Pakistan's Balochistan High Court? A. Tahira Safdar B. Maria Hassan C. Riffat Quraishi D. Asifa Ulfah Answer: Option A


  17. Who conferred with the Praful Bidwai memorial award 2018? A. Pratyusha Singh B. Gowri Mandal C. Ulka Mahajan D. Tanwar Bhatiya Answer: Option C


  18. The '71st Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia' in New Delhi is inagurated by; A. Venkaiah Naidu B. Nitin Gadkari C. Rajnath Singh D. JPNadda Answer: Option D


  19. Which country has recently announced to launch Mars Mission "HOPE" by 2020? A. Oman B. UAE C. Iran D. Israel Answer: Option B


  20. Which state cabinet has recommended the dissolution of the State Legislative Assembly? A. Rajasthan B. Telangana C. Haryana D. Pondicherry Answer: Option B