Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Enroll
297
Download
64th Bpsc Prelims Current Affairs Part-7
51 plays

More
64th Bpsc Prelims Current Affairs Part-7

Dharmendra Kumar
Hello friends! It's Me From Everyday New & I have completed my Post Graduation in Physics.

U
Unacademy user
sorry. I didn't watch overview lessons before commenting. good analysis thank u so much.
  1. Who inaugurated India's first Global Mobility summit 'MOVE' in New Delhi? A. Smt Sushma Swaraj B. Shri Arun Jaitley C. Shri Rajnath Singh D. Shri Narendra Modi Answer: Option D


  2. What is the theme of First 2-day India ldea Summit held in Mumbai? A. B. C. D. US and India connecting our future Britain our future India connecting our future India - Making bright Future Answer: Option A


  3. How many crores is the total layout of Umbrella Scheme of Integrated Development of Wildlife Habitats for 2017-20? A. 1731 cr B. 1650 cr C. 1883 cr D. 1921 cr Answer: Option A


  4. The government of India has doubled the monetary limit upto this amount for filing loan recovery application in the Debt Recovery Tribunals (DRT) A. 13 lakh B. 15 lakh C. 18 lakh D. 20 lakh Answer: Option D


  5. The National Green Tribunal (NGT) has formed a monitoring committee to prepare a time-bound action plan on groundwater recharge in Delhi. Who is the head of the Ccommittee? A. Bandaru Dattatreya B. P Kumar C. SP Garg D. Kirit Somaiya Answer: Option C


  6. Which online firm announces a new Al Technology to fight online child sexual abuse? A. Yahoo B. Facebook C. Google D. TikTok Answer: Option C


  7. Who inagurated the Defence & Homeland Security Expo and Conference - 2018 in New Delhi? A. B. C. D. Shri Rajnath Singh Smt Nirmala Sitharaman Shri Venkaiah Naidu Smt Maneka Gandhi Answer: Option A


  8. Google launched a new search engine for scientists, data journalists. It is called as, A. GenieKnows B. Search Encrypt C. Searchmedica D. Dataset Search Answer: Option D


  9. Which country has recently announced to launch Mars Mission "HOPE" by 2020? A. Oman B. UAE C. Iran D. Israel Answer: Option B


  10. Which state cabinet has recommended the dissolution of the State Legislative Assembly? A. Rajasthan B. Telangana C. Haryana D. Pondicherry Answer: Option B


  11. India-Sri Lanka joint exercise begins in Sri Lanka recently, it is named as, A. LAMITYE-2018 B. MILAN-2018 C. SLINEX-2018 D. IMCOR-2018 Answer: Option C


  12. Which Indian metro has become the second-most unaffodable transport network in the world after Hanoi in Vietnam? A. Delhi B. Kolkata C. Bengaluru D. Gurugram Answer: Option A


  13. India plans to buy 18 bullet trains from for Rs 7,000 crore. A. Japan B. Chinaa C. UK D. Russia Answer: Option A


  14. Which Indian women nominated for 2nd term as Regional Director WHO South-East Asia? A. B. C. D. Anjali Gupta Dr Poonam Khetrapal Singh Shila Dawre Roshini Sharma Answer: Option B


  15. India and the US held the first edition of the two- plus-two talks in A. Chennai B. Kolkata C. Mumbai D. New Delhi Answer: Option D


  16. Which ministry approved a proposal by the Khadi and Village Industries Commission (KVIC) to increase the wages of artisans by over 36%? Ministry of Micro, Small and Medium A. B. C. D. Enterprises Ministry of Commerce and Industry Ministry of External Affairs Ministry of Urban Development Answer: Option A


  17. Who of the following was elected as the new President of Indian Broadcasting Foundation (IBF)? A. Aman Mittal B. Punita Kumar C. Ram Kapoor D. NP Singh Answer: Option D


  18. Who inagurates the E-Mobility in Indian Railways" conference, recently? A. B. C. D. Shri Piyush Goyal Shri Manoj Sinha D. V. Sadananda Gowda Shri Venkaiah Naidu Answer: Option B


  19. Name the Gujarati Author and Journalist who passed away recently at the age of 84 years. A. B. C. D. Chinu Modi Suresh Dalal Bhagwati Kumar Sharma Saroj Pathak Answer: Option C