Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Enroll
297
Download
64th Bpsc prelims Current Affairs Part-8
46 plays

More
64th Bpsc Prelims Current Affairs Part-8

Dharmendra Kumar
Hello friends! It's Me From Everyday New & I have completed my Post Graduation in Physics.

U
Unacademy user
Madam, evrything would be more interesting if you would have told the kind of goods & products the europeans traded along the Timeline...... It would also help to understand the changes in Indian Economy....................
  1. Who among the following has been selected as the next chief economic advisor of India? A. Montek Singh Ahluwalia B. Y. Venugopal Reddy C. C. Rangarajan D. Bimal Jalan Answer: Option D


  2. Who among the following clinced the gold medal in ISSF World Championship? A. Rahi Sarnobat B. Saurabh Chaudhary C. Anisa Sayyed D. Manu Bhaker Answer: Option B


  3. is the theme of 2018 International Literacy Day. A. Literacy in a digital world B. Literacy and skills development C. Literacy and Health D. Literacy and Peace Answer: Option B


  4. The International Day of Charity is observed on; A. September 2 B. September 3 C. September 4 D. September 5 Answer: Option D


  5. Which state renames town and railway station after Bansidhari temple of Lord Krishna'? A. Uttarkhand B. Rajasthan C. Jharkhand D. Uttar Pradesh Answer: Option C


  6. India is hosting its first-ever FIBA 3x3 World Tour Masters event in A. Mumbai B. Hyderabad C. Kolkata D. Chennai Answer: Option B


  7. Who is the elected as the President of Pakistan? A. B. C. D. Imran Khan Aitzaz Ahsan Maulana Fazlur Rehman Arif Alvi Answer: Option D


  8. Name the bank which bank opened portal to claim education loan interest subsidy. A. ICICI Bank B. Yes Bank C. Axis Bank D. Canara bank Answer: Option D


  9. Which US company hit $1 trillion in market capitalisation recently, after Apple? A. Berkshire Hathaway B. McKesson Corporation C. Amazon D. Walmart Answer: Option C


  10. According to Reserve Bank of India (RBI)'s annual data, which country has topped the India's FDI chart in FY18? A. Netherlands B. Mauritius C. Singapore D. Germany Answer: Option B


  11. Who are the two astronauts chosen for the International space mission in United Arab Emirates? Yousuf Al Shaibani and Mohammed bin A. Rashid Hazza al-Mansouri and Sultan al-Neyadi Zayed Al Nahyan and Zayed bin Sultan Al B. Nahvan Mohammed bin Rashid and Khalifa bin Nahyan Answer: Option B


  12. Which Indian sportsperson was the India's flag- bearer at the closing ceremony in the 18th Asian Games? A. Bajrang Punia B. Rahi Sarnobat C. Rani Rampal D. Vinesh Phogat Answer: Option C


  13. The world's largest communication services group WPP Plc appointed whom as the CEO and ED to the company? A. Mark Read B. Roland Rudd C. Pablo Isla D. John Hegarty Answer: Option A


  14. The International Aviation Summit was held in which city? A. Cochin B. Visakapatnam C. Chennai D. New Delhi Answer: Option D


  15. This country offered USB 60 bn funds to Africa in order to boost industry, counter hunger, and enhance security A. India B. US C. China D. Russia Answer: Option C


  16. Name of the cricket player who announced his retirement recently? A. Jonny Bairstow B. Alastair Coolk C. lan Bell D. Stuart Broad Answer: Option B


  17. The multi-nation tsunami mock exercise (drill) "IOWave18" h as started in_ A. Bay of Bengal B. Pacific Ocean C. Indian Ocearn D. Atlantic Ocean Answer: Option C


  18. Who signed agreements, equipment manufacturers and startup to boost manufacturing of ICT, loT and Defence Technology: recently? A. B. C. D. Power Grid Corporation of India HAL BHEL ITI Limited Answer: Option D


  19. The Government of India (Gol) has provided first- ever financial support to which International sporting event for participation in England? A. Bridge B. Equestrian C. Kabaddi D. Kho Kho Answer: Option D