Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Enroll
297
Download
Important Current Affairs for BPSC Prelims
198 plays

More
64th BPSC Important Current Affairs Gk

Dharmendra Kumar
Hello friends! It's Me From Everyday New & I have completed my Post Graduation in Physics.

U
Unacademy user
  1. Govt launched eAksharayan Software in how many languages? 1. A. 15 B. 10 C. 7 D. 18 Answer: Option C


  2. Which network company signed world's first big 5G deal worth $3.5 billion? 2. A. Samsung B. Huawei C. Ericsson D. Nokia Answer: Option D


  3. Which country has been designated as a nodal centre for preparing flash-flood forecasts to ASian 3. nations by the World Meteorological Organization (WMO)? A. Bangladesh B. India C. Sri Lanka D. Nepal Answer: Option B


  4. Which team won the WSF-World junior squash team championship 2018? 4. A. England B. USA C. Egypt D. India Answer: Option C


  5. Which of the following is the only state in India that has an NRC (National Register of Citizens)? 5. A. Punjab B. Bihar C. Assam D. West Bengal Answer: Option C


  6. 6. Who of the following conferred with the Rajiv Gandhi Sadbhavana Award 2018? A. B. C. D. Shri Padmanabha Acharya Shri Acharya Dev Vrat Shri Om Prakash Kohli Shri Gopalkrishna Gandhi Answer: Option D


  7. Which team entered quarter finals of 2018 Women's Hockey World Cup? 7. A. India B. Ireland C. England D. Italy Answer: Option A


  8. 8. Which bank awarded as the best performing bank in CLSS schemes? A. ICICI Bank B. HDFC Bank C. Canara Bank D. Axis Bank Answer: Option B


  9. 9. Which ministry signed MoU With Ministry Of Electronics And Information Technology recently? A. Ministry of Health and Family Welfare B. Ministry of Home Affairs C. Ministry of Finance D. Ministry of External affairs Answer: Option A


  10. 10. RBI increased the policy repo rate by 25 basis points to A. 6.3% C. 6.8% D. 6.5% Answer: Option D


  11. 11. Which player enters pre-quarterfinals of World Badminton Championships at Nanjing in China? A. Prannoy Kumar B. Kidambi Srikanth C. Jwala gutta D. Sai Praneeth Answer: Option B


  12. 12. Which rank did India obtain at UN E-Government Index recently? A. 96 B. 105 C. 48 D. 35 Answer: Option A


  13. 14. This city hosted the 2018 Unified Commanders' Conference (UCC) A. New Delhi B. Srinagar C. Ladakh D. Pahalgam Answer: Option A


  14. Which Union Ministry unveiled a blueprint of Deep Ocean Mission (DOM) to explore deep ocean? A. Union Ministry of Science and Technology B. 2. Union Ministry of Agriculture and Foreign Affairs Union Ministry of Earth Science Union Ministry of Defence C. D. Answer: Option C


  15. Which become the first State in the country to implement the national policy on biofuels? 5. A. Punjab B. Rajasthan C. Uttar Pradesh D. Maharashtra Answer: Option B


  16. 6. BEML Ltd and this firm signed pact for making mining equipment. A. Hindustan Copper B. HEC C. BHEL D. HAL Answer: Option B


  17. Which state government announched to up 'iHub (the intelligent hub) for research and scientific learning? 7. A. Himachal Pradesh B. Telangana C. Tamil Nadu D. Andhra Pradesh Answer: Option D


  18. World Ranger Day was celebrated all over the world on; 9. A. Jul 30 B. Aug 2 C. Aug 1 D. July 31 Answer: Option D


  19. 10. Which of the following company has been acquired by the Elgi Equipments Limited, recently? A. Harvey Norman B. Macquarie Group C. Orbital Corporation D. Pulford Air and Gas Answer: Option D


  20. 12. Former FTIl director John Sankaramangalam passes away. He belongs to the state of; A. Bihar B. Kerala C. Madhya Pradesh D. Andhra Pradesh Answer: Option B


  21. 14. Which social network has announced that it is to introduce a time management tool which will be like a daily reminder? A. Facebook B. Twitter C. Tumblr D. Linkedln Answer: Option A


  22. 15. Who won the 2018 RBC Canadian Open, recently? A. Dustin Johnson B. Whee Kim C. An Byeong-hun D. Keegan Bradley Answer: Option A


  23. Which of the following test did the Navy recently perform on the Shore Based Test Facility (SBTF) in Goa? A. B. C. D. 1. LCA Naval Prototype 1 LCA Naval Prototype 2 LCA Naval Prototype 3 LCA Naval Prototype 4 Answer: Option B


  24. Indian-origin prison guard, who won MasterChef Australia 2018 is 2. A. Harpal Sokhi B. Vikas Khanna C. Sashi Cheliah D. Saransh Goila Answer: Option C


  25. 4. Who of the following wins 6th Hungarian Formula 1 Grand Prix, recently? A. Sebastian Vettel B. Kimi Raikkonen C. Daniel Ricciardo D. Lewis Hamilton Answer: Option D


  26. Which firm makes history by becoming first US company to reach $1 trillion market value? 5. A. Apple B. Walmart C. Amazon D. Microsoft Answer: Option A