Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Enroll
295
Download
64th Bpsc Prelims Current affairs Part-5
66 plays

More
64th bpsc prelims current affairs 2018

Dharmendra Kumar
Hello friends! It's Me From Everyday New & I have completed my Post Graduation in Physics.

U
Unacademy user
1. Dublin 2. United Kingdom consist : England , Scotland , Wales , Northern Ireland
  1. Reserve Bank of India (RBI) bought tonne of gold in financial year 2017-18, which is the first p rchase in almost nine years? A. 6.15 tonne B. 7.83 tonne C. 8.46 tonne D. 10.25 tonne Answer: Option C


  2. Which country will be Jharkhand's partner country at the Food Processing Summit? A. China B. Japan C. Bangladesh D. Nepal Answer: Option A


  3. The first Japanese woman who wins a Grand Slam title in the finals of the U.S Open is; A. Kimiko Date B. Naomi Osaka C. Kurumi Nara D. Mari Osaka Answer: Option B


  4. The first Bollywood film released in Saudi Arabia is; A. Dhadak B. Raazi C. Sanju D. Gold Answer: Option D


  5. The 4th World Summit on Accreditation (WOSA 2018) was inagurated in which city? A. New Delhi B. Pune C. Mumbai D. Lucknow Answer: Option A


  6. Name of the poet who will be honoured with the Sarala Puraskar award recently. A. Anita Desai B. Amitav Ghosh C. Satrughna Pandav D. Vikram Seth Answer: Option C


  7. US India Business Council (USIBC) and US Chambers of Commerce conducted India ldeas Summit in which place? A. Chennai B. Mumbai C. Bengaluru D. Hyderabad Answer: Option B


  8. Ayushman Bharat call centre was opened in A. Bengaluru B. Chennai C. Cochin D. Mumbai Answer: Option A


  9. Name the Indo-Kazakhstan Joint Army Exercise held between the Indian and Kazakhstan Army in Otar region, Kazakhstan. A. Kazind B. IndKash C. IKash D. Kazhand Answer: Option A


  10. Union Minister of Human Resource Development Prakash Javadekar released a book named as "Experiential Learning - Gandhiji's Nai Talim" on which date? A. September 5 B. August 30 C. September 2 D. August 26 Answer: Option A


  11. Name the Indian actor who was made as the first honorary ambassador of Lal Bahadur Shastri Memorial Foundation. A. Mohanlal B. Akshay Kumar C. Amitabh Bachchan D. Kamal Haasan Answer: Option B


  12. Which state/union territory has topped the National Clean School Award 2018 list with 7 schools? A. Puducherry B. Tamil Nadu C. Andhra Pradesh D. Goa Answer: Option A


  13. Who wins the gold medal in the 10m air rifle junior men's event of the ISSF World Championships in South Korea? A. B. C. D. Mohammed Amir Nekounam Junchen Pan Hriday Hazarika Joon Hyuk Lee Answer: Option C


  14. Which financial institution has launched S&P BSE Private Banks Index to measure the performance of private banks? A. B. C. D. England Stock Exchange Asia Index Pvt Ltd National Stock Exchange Bharat Finance Limited Answer: Option B


  15. Which bank launched its first Trade Finance Scorecard to address market and boost trade finance? A. B. C. D. Inter-American Development Bank Soft Bank Asian Development Bank International Finance Corporation Answer: Option C


  16. This bank appoints Amitabh Chaudhry as its managing director & CEO from January 1, 2019, for a period of three years. A. HDFC Bank B. ICICI Bank C. Yes Bank D. Axis Bank Answer: Option D


  17. Luka Modric has been named UEFA Men's Player of the Year for 2017/18. He belongs to which country? A. Montenegro B. Serbia C. Croatia D. Slovenia Answer: Option C


  18. Who claimed the men's double trap gold medal in the ISSF World Championship? A. Ronjan Sodhi B. Gagan Narang C. Jitu Rai D. Ankur Mittal Answer: Option D


  19. How much amount has been spent by Government on GST advertisements? Rs 117 crore Rs 125 crore Rs 110 crore Rs 132 crore A. B. C. D. Answer. Option D