Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Enroll
296
Download
64th BPSC Prelims Current Affairs Part-12
93 plays

More
64th Bpsc Prelims Current Affairs Part-12

Dharmendra Kumar
Hello friends! It's Me From Everyday New & I have completed my Post Graduation in Physics.

U
Unacademy user
thank q soooo much mam..my score is 10 out of 12 need more lessons like this...new amendments with calculations with mcqs..very informative...
  1. The government reduced excise duty on jet fuel to % from current 14%. A. 10% B. 11% C. 12% D. 13% Answer: Option B


  2. Who was appointed as the CEO of Amway? A. Shantanu Narayen B. Milind Pant C. Rajeev Suri D. Dinesh Paliwal Answer: Option B


  3. The theme of the 2018 International Day for Disaster Reduction is; A. Disaster risk reduction begins at school B. Today's disasters for tomorrow's hazards C. Reducing Disaster Economic Losses D. Living with Disability and Disasters Answer: Option C


  4. Who has been named as the PGA's Tour player of the year for 2018? A. Michael Castellano B. Benjamin Noor C. Railey Vincent D. Brooks Koepka Answer: Option D


  5. India's first 2G Ethanol Bio-Refinery will be set up in which state? A. Assam B. Odisha C. Rajasthan D. Punjab Answer: Option B


  6. Which country elected to the United Nations'" Human Rights Council with the highest vote? A. India B. Fiji C. Bangladesh D. Mexico Answer: Option A


  7. For which country, India and China have launched their first joint programme to train its diplomats? A. Afghanistan B. Syria C. Bangladesh D. Turkey Answer: Option A


  8. Minister of State for Textiles, Ajay Tamta 7.8 crore rupees for the construction of a textile tourism complex in the state of; A. Manipur B. Meghalaya C. Tamil Nadu D. Gujarat Answer: Option B


  9. Which of the following has been declared as the official mascot for the Odisha Men's Hockey World Cup? A. Hodori B. Neve C. Olly D. Cobi Answer: Option C


  10. Indus Food-ll, an export focused annual F&B (Food and Beverage) trade fair will be held in A. Pune B. Hyderabad C. Greater Noida D. New Delhi Answer: Option C


  11. The theme of World Sight Day 2018 is, A. B. C. D. Eye Care Everywhere Stronger Together Make Vision Count Universal Eye Health Answer: Option A


  12. Name of the Indian Naval Ship which entered into IND-INDO CORPAT on on 11 October 2018 A. INS Kulish B. INS Kora C. INS Kirch D. INS Suvarna Answer: Option A


  13. Which two countries agreed to take measures to enhance bilateral trade relations? A. B. C. D. Turkey and Germany India and Azerbaijan Turkmenistan and Kazakhstan Uzbekistan and Azerbaijan Answer: Qntion


  14. Who has been appointed as chief human resources officer (CHRO) of HDFC Bank? A. Akhil Krishnan B. Vinay Razdan C. Samir Shah D. Aditya Ram Answer: Option B


  15. Who was honoured with the Dr.M.A.Chidambaram Birth Centenary Award in chennai? A. B. C. D. Bishan Singh Bedi Ajit Wadekar Sunil Gavaskar E. A. S. Prasanna Answer: Option A


  16. World Arthritis Day is celebrated on which date? A. 11th October B. 12th October C. 13th October D. 14th October Answer: Option B


  17. NITI Aayog and this company agree to offer internship programme to top performing students selected by the Atal Innovation Mission. A. Google B. Infosys C. IBM India D. Microsoft Answer: Option C


  18. Which state Prison department has rolled out a smart video- calling facility for female prisoners and inmates lodged at open jails? A. Uttar Pradesh B. Chhattisgarh C. Maharashtra D. Madhya Pradesh Answer: Option C


  19. The Union Cabinet signs an MoU between India and this country for cooperation in the field of agriculture and allied sectors?. A. Jordan B. Lebanon C. Libya D. Egypt Answer: Option B