Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Session 16 : July 2018 Mock Test
55 plays

More

Sumant Kumar
B.Tech NIT Allahabad. Have written UPSC Mains 2 times with Physics. Channel "Sumant Kumar" on Youtube for Current Affairs Analysis.

U
Unacademy user
VK
good evening sirji 🙏
  1. unacademy UPSC Prelims 2019 July 2018 Mock Test The Hindu Indian Express PIB Delivered by: Sumant Kumar * B.Tech in Computer Science & Engg, NIT Allahabad * Have written UPSC Main Exam in 2016 and 2017 with Physics Optional


  2. Sumant Kumar Follow VERIFIED An NIT Allahabad Graduate. Computer Sci&Engg. Have written UPSC Mains 2 times with Physics. Follow me for TheHindu News/Edit+CA Analysis O 40,774 Views in last 30 days N 109,422 Lifetime Views UpVote, Rate, Review. Share 8 Courses 3.9k Followers 0 Following PDFs, Notes, Materials? Facebook ID: AdSumant Telegram Ch: AdSumant By Sumant Kumar By Sumant Kumar (Hindi) Mock Test 1 for UPSC Prelims 2018/2019 (Hindi) April 2018: The Hindu Daily News & Editorial Analysis... unacademy:com/user AdSumant 147 ratings 38 reviews 2 ratings 21 reviews


  3. [July 13, 2018] According to recent study published international journal Ecological Engineering, climate change is threatening the Nilgiri Tahr. It is estimated that endangered wild goat could lose approximately 60% of its habitat, starting from 2030s. The study emphasises need for ecological restoration of Nilgiri tahrs. .It also highlights demand for comprehensive species management plan. Nilgiri Tahr 1.lt is state animal of Kerala. 2.lt is endemic to Western Ghats from the Nilgiris to Kanyakumari. Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer: B


  4. Nilgiri Tahr Nilgiri tahr .lt is state animal of Tamil Nadu 1.lt is state animal of Kerala. 2.lt is endemic to Western Ghats from the Nilgiris to Kanyakumari. It is endemic to Which of the statement(s) given Western Ghats from above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer: B the Nilgiris to Kanyakumari


  5. Nilgiri Tahir 1.lt is confined to a narrow belt of higher elevation of Shola Forests in Western Ghats. 2.IUCN in its red data book has classified it as Endangered. 3.lt is protected species under Schedule l of Wildlife (Protection) Act of 1972. Select the correct answer using the codes given below: Codes (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3


  6. Nilgiri Tahr Nilgiri tahr lt is confined to a narrow belt of higher elevation (altitudes) of Shola 1.lt is confined to a narrow belt of higher elevation of Shola Forests in Western Ghats. 2.IUCN in its red data book has classified it Forests in Western Ghats Protection Status: IUCN in its red data book has classified it as Endangered (number fewer than 2,500 mature individuals). Besides it is protected species under Schedule I of Wildlife (Protection) Act of 1972. as Endangered 3.lt is protected species under Schedule l of Wildlife (Protection) Act of 1972. Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only la) Only 7 (d) 1, 2 and 3 Answer: D


  7. Why this question: Union Cabinet has approved extension of scheme of recapitalization of Regional Rural Banks (RRBs) for next three years (upto 2019-20) This will enable RRBs to maintain minimum prescribed Capital to Risk Weighted Assets Ratio (CRAR) of 9%. .It will ensure strong capital structure and minimum required level of CRAR. This will facilitate financial stability of RRBs and enable them to play greater role in financial inclusion and meeting credit requirements of rural areas. Consider the following statements wrt Regional Rural Banks (RRBs) 1.RRBs were set up as government-sponsored, regional based rural lending institutions under Regional Rural Banks Act, 1976. 2.They are scheduled commercial banks. Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2


  8. Regional Rural Banks (RRBs) Regional Rural Banks (RRBs) 1.RRBs were set up as government- sponsored, regional based rural lending institutions under Regional Rural Banks Act, 1976. 2.They are scheduled commercial banks. .RRBs were set up as government- sponsored, regional based rural lending institutions under Regional Rural Banks Act, 1976. They are scheduled commercial banks (Government banks) and are Which of the statement(s) given aboveconfigured as hybrid micro banking is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer: C institutions, combining local orientation and small scale lending culture of cooperatives and business culture of commercial banks.


  9. RRB: 1.They fulfill credit needs of relatively unserved sections in rural areas-small and marginal farmers. 2.RRBs cannot set branches for urban operations. 3.Their area of operation cannot be semi urban or urban areas. Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 1 only (d) 1, 2 and 3


  10. RRB: Objectives of RRB: .They have been created with a view to serve primarily 1.They fulfill credit needs of relatively unserved sections in rural areas of India with basic banking and financial rural areas-small and marginalservices. farmers. 2.RRBs cannot set branches for rural areas-small and marginal farmers, agricultural urban operations 3.Their area of operation cannot be semi urban or urban agriculture, trade, commerce, industry and other areas. They fulfill credit needs of relatively unserved sections in labourers and socio-economically weaker sections and small entrepreneurs in rural areas for development of productive activities. .RRBs can also set branches set up for urban operations and their area of operation may include semi urban or urban areas too. Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 1 only (d) 1, 2 and 3 Ownership: (a) 7 Answer: C .RRBs are jointly owned by Central Government, concerned State Government and Sponsor Banks with the issued capital shared in the proportion of 50%, 15% and 35% respectively.


  11. Which of the following is/are Functions of RRB: 1.They carry out government operations like disbursement of wages of MGNREGA workers, distribution of pensions etc. 2.They provide para-Banking facilities like locker facilities, debit and credit cards. 3.They can also function as Small financial banks. Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3


  12. Which of the following is/are Functions of RRB Functions: 1.They carry out government operations like disbursement of wages of MGNREGA workers, distribution of pensions etc. 2.They provide para-Banking facilities like locker facilities, debit and credit cards. 3.They can also function as Small financial banks. provide banking facilities to rural and semi-urban areas, they carry out government operations like disbursement of wages of MGNREGA workers, distribution of pensions etc, they provide para-Banking facilities like locker facilities, debit and credit cards. They can also function as Small financial banks. Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only la) 1 Only (d) 1, 2 and 3 Answer: D


  13. 1950 India-Nepal Treaty of Peace and Friendship 1. According to Articles 6 and 7 of the treaty, 1.Both countries will grant same privileges in matter of residence, ownership of property, participation in trade and commerce. 2.This enables the Nepali and Indian nationals to move freely across border without passport or visa, live and work in either country the two countries agree to grant, on reciprocal basis, to citizens of one countr in territories of other, same privileges in matter of residence, ownership of ropertv, participation in trade and commerce, movement and other rivileges of similar nature. 2. This enables the Nepali and Indian Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer: C nationals to move freely across border without passport or visa, live and work in either country and own property or do trade or business in either countr


  14. National Register of Citizens (NRC) National Register of Citizens (NRC) 1.NRC contains the names of bona fide Indian Citizens of Assam that distinguish them from the foreigners. 1.Assam is the only state It is updated periodically. . However, in Assam the updation could not be carried on having an NRC 2.NRC contains the names of bona fide Indian Citizens since 1951 due to various political tensions such as of Assam that distinguish Assam Movement of 1980s, the language movement them from the foreigners. Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer: C and other ethnic movements. 2.lt is the only state having an NRC, which was first prepared in 1951. 3.lt was first updated in 1951 but since then it has been not updated due to various political tensions such as Assam Movement of 1980s, language movement and other ethnic movements. But now it is being updated in time bound manner after Supreme Court judgment (2014) to incorporate Assam Accord of 1985 in order to tackle the issue of illegal immigration from Bangladesh.


  15. Purchasing Managers' Index (PMI) Purchasing Managers' Index (PMI) 1.PMI is an indicator of business activity in the manufacturing sector onlyy 2.lt is a survey-based measure that asks respondents about changes in their perception of some key business variables from month before. 3.lt is calculated separately for manufacturing and services sectors and then composite index is constructed. .PMI is an indicator of business activity-both in the manufacturing and services sectors. .lt is a survey-based measure that asks respondents about changes in their perception of some key business variables from month before. .It is calculated separately for manufacturing and services sectors and then composite index is constructed Implications for economy Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3 Answer: B PMIl is usually released at start of month, much before most of official data on industrial output, manufacturing and GDP growth is made available. .lt is, therefore, considered as good leading indicator of economic activity. Manufacturing growth measured by PMI is considered good indicator of industrial output


  16. The standing committee of National Board for Wildlife (NBWL) has recently added four species- Northern River Terrapin, Clouded Leopard, Arabian Sea Humpback Whale and Red Panda into Centre's Recovery Programme for Critically Endangered Species. They were added on the recommendation by Wildlife Division of Ministry of Environment and Forests and Climate Change (MoEFCC). Consider the following statements with respect to Norther River Terrapin: 1.lt is species of riverine turtle found in rivers that flow in Eastern India. 2.lt is hunted for its meat and carapace. 3.lt is native of Bangladesh, Cambodia and India. Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3


  17. Norther River Terrapin Consider the following statements with respect to Norther River Terrapin: 1.lt is species of riverine turtle found in rivers that flow in Eastern India 2.lt is hunted for its meat and carapace. 3.lt is native of Bangladesh, Cambodia and India. 1.lt is species of riverine turtle found in rivers that flow in Eastern India 2.lt is hunted for its meat and carapace. 3.lt is native of Select the correct answer using the codes given Bangladesh, below Codes: (a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3 Answer: D o Cambodia, o India, o Indonesia and O Malaysia


  18. Clouded Leopard Consider the following statements with respect to Clouded Leopard 1.lt is found in Himalavan foothills. 2.lt is threatened due to habitat loss, poaching for its skin and is also as a live pet trade. 3.The IUCN in its Red List assessment of 2016 has categorized Clouded Leopard as Vulnerable' and indicating declining trend in its population. 1.lt is found in Himalayan foothills 2.It is threatened due to habitat loss and poaching for its skin. 3.The IUCN in its Red List assessment of 2016 has categorized Clouded Leopard as 'Endangered' and indicating declining trend in its population. Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3 Answer: A


  19. Consider the following statements with respect to Arabian Sea Humpback Whale 1.lt is a species found in all of major oceans. 2.This species migrates from the Oman coast through the Arabian sea, along the Indian coasts till the Sri Lankan coast. Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2


  20. Which of the following are threats faced by 1.Ship strikes 2.Unforgiving fishing gear 3.Siesmic exploarations Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3


  21. Consider the following statements with respect to Red Panda: 1.lt is closely associated with montane forests with dense bamboo-thicket. 2.lt is found Sikkim, West Bengal and Arunachal Pradesh. Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2


  22. Consider the following statements with respect to Red Panda: 1.lt is closely associated with montane forests with dense bamboo-thicket. 2.It is found Sikkim, West Bengal and Arunachal Pradesh. Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer: C


  23. Consider the following statements with respect to Red Panda: 1.lt is poached for its meat, and for use in medicines, and as a pet. 2.The IUCN has categorized Red Panda as 'Endangered' 3.As per its Red List assessment of 2015, population of this species is decreasing. Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3


  24. Consider the following statements with respect to Red Panda: 1.lt is poached for its meat, and for use in medicines, and as a pet. 2.The IUCN has categorized Red Panda as 'Endangered'. 3.As per its Red List assessment of 2015, population of this species is decreasing. Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3 Answer: D


  25. Recovery Programme for Critically Endangered Species Consider the following statements with respect to Recovery Programme for Critically Endangered Species 1.The progamme is one of the three components of centrally funded scheme, Integrated Development of Wildlife Habitats (IDWH). 2.1t was started in 2008-09 3.IDWH is meant for providing support to protected areas 1.The programme is one of the three components of Integrated Development of(national parks, wildlife sanctuaries, conservation reserves and community reserves except tiger reserves), protection of wildlife outside protected areas and recovery programmes for saving critically endangered species and habitats 4.So far, 17 species were identified under this recovery programme 5.These are Snow Leopard, Bustard (including Floricans), Dolphin, Nilgiri Tahr, Hangul, Marine Turtles, Edible Nest Swiftlet, Dugongs, Asian Wild Buffalo, Nicobar Megapode, Manipur Brow-antlered Deer, Vultures, Malabar Civet, Indian Rhinoceros, Asiatic Lion, Swamp Deer and Jerdon's Courser. Wildlife Habitats. 2.lt was started in 2008-09 Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer:C


  26. Consider the following statements with respect to Integrated Development of Wildlife Habitats 1.lt is a Centrally funded scheme 2.IDWH is meant for providing support to protected areas, protection of wildlife outside protected areas and recovery programmes for saving critically endangered species and habitats. Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2


  27. Consider the following statements with respect to National Commission for Safai Karamcharis (NCSK) 1.lt aims to promote and safeguard interests and rights of Safai Karamcharis and Manual Scavengers. 2.lt is mandated to work towards elimination of inequalities in status facilities and opportunities for Safai Karamcharis. 3.It is mandate is to study, evaluate and monitor implementation of various schemes for Safai Karamcharis as autonomous organisation. Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3


  28. Consider the following statements with respect to National Commission for Safai Karamcharis (NCSK) Under Section 31 of Prohibition of Employment as Manual 1.lt aims to promote and safeguard interests and rights of Safai Scavengers and their Karamcharis and Manual Scavengers 2.lt is mandated to work towards elimination of inequalities in perform flowing functions status facilities and opportunities for Safai Karamcharis. 3.It is mandate is to study, evaluate and monitor implementation Act. of various schemes for Safai Karamcharis as autonomous organisation. Rehabilitation Act 2013, NCSK Monitor implementation of Select the correct answer using the codes given below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3 Answer: D .Enquire into complaints regarding contravention of provisions of Act. Advice Central and State Governments for effective implementation of Act. Working for welfare of both Safai Karamcharis and Manual Sacavengers.