Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Session 14 : July 2018 Mock Test
57 plays

More

Sumant Kumar
B.Tech NIT Allahabad. Have written UPSC Mains 2 times with Physics. Channel "Sumant Kumar" on Youtube for Current Affairs Analysis.

U
Unacademy user
please add two more remaining type
Vishal Chhikara
4 months ago
ji sir
  1. unacademy UPSC Prelims 2019 July 2018 Mock Test The Hindu Indian Express PIB Delivered by: Sumant Kumar * B.Tech in Computer Science & Engg, NIT Allahabad * Have written UPSC Main Exam in 2016 and 2017 with Physics Optional


  2. Sumant Kumar Follow VERIFIED An NIT Allahabad Graduate. Computer Sci&Engg. Have written UPSC Mains 2 times with Physics. Follow me for TheHindu News/Edit+CA Analysis O 40,774 Views in last 30 days N 109,422 Lifetime Views UpVote, Rate, Review. Share 8 Courses 3.9k Followers 0 Following PDFs, Notes, Materials? Facebook ID: AdSumant Telegram Ch: AdSumant By Sumant Kumar By Sumant Kumar (Hindi) Mock Test 1 for UPSC Prelims 2018/2019 (Hindi) April 2018: The Hindu Daily News & Editorial Analysis... unacademy:com/user AdSumant 147 ratings 38 reviews 2 ratings 21 reviews


  3. The International Monetary Fund (IMF) in its latest World Economic Outlook (WEO) update has projected growth rate of 7.3% in 2018 and 7.5% in 2019 for India as against 6.7% in 2017. This makes India, fastest growing country among major economies in 2018- 19 and 2019-20. World Economic Outlook (WEO) 1.WEO is survey conducted and published by IMF. 2.It is published biannually and partly updated two times a year. Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer: C


  4. World Economic Outlook (WEO) World Economic Outlook (WEO) .WEO is survey conducted and published by IMF. .t is published biannually and partly updated two times a year. 1.WEO is survey conducted and published by IMF. 2.It is published biannually and partly updated two times a year. Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer: C


  5. World Economic Outlook (WEO) 1.lt portrays the world economy in the long term context. 2.WEO forecasts include key macroeconomic indicators, such as GDP, inflation, fiscal balance and current account of more than 180 countries around the globe. Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2


  6. World Economic Outlook (WEO) World Economic Outlook (WEO) 1.lt portrays the world economy in the long term context. 2.WEO forecasts include key macroeconomic indicators, such as GDP, inflation, fiscal balance and current account of more than 180 countries around the globe. portrays the world economy in the near and medium context, with growth projections for up to four years into the future. WEO forecasts include key macroeconomic indicators, such as GDP, inflation, fiscal balance and current account of more than 180 countries around the globe. .lt also deals with major economic policy issues. It Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer: B


  7. State-owned defence electronics company Bharat Electronics Ltd (BEL) has signed memorandum of understanding (MoU) with Saab for jointly marketing L-Band 3D air surveillance radar (RAWL-03) which is co-developed by the companies. Saab is Swedish aerospace and defence firm that serves global market with world-leading products, services and solutions in military defence and civil security RAWL-03 1.RAWL-03 is long range air surveillance radar for early detection and tracking of air and surface targets. 2.It can be fitted in ship-borne configurations only. 3.lts system is based on state-of-the-art GaN TR module technology. Select the correct answer using the codes given below: Codes (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3 lo) Only Answer: D


  8. RAWL-03 RAWL-03 .RAWL-03 is long range air surveillance radar for earl detection and tracking of air and surface targets. lt can be fitted in both ship-borne and land-based configurations. .lts system is based on state-of-the-art GaN TR module technology and incorporates the latest signal processing techniques. 1.RAWL-03 is long range air surveillance radar for early detection and tracking of air and surface targets. 2.lt can be fitted in ship-borne configurati ons only. 3.lts system is based on state-of-the-art GaN TR module technology. Select the correct answer using the codes givern below: Codes: (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only (d) 1, 2 and 3 lay only Answer: D


  9. Bharat Electronics Limited (BEL) ELLs sateowned leading defence electronics company. 2.lt is one of nine PSUs under the Union Ministry of Defence of India. Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2


  10. Bharat Electronics Limited (BEL) Bharat Electronics Limited 1.BEL is state-owned leading defence (BEL) 1.BEL is state-owned leading defence electronics electronics company. 2.lt is one of nine PSUs under the Union Ministry of Defence of India.company Which of the statement(s) given above 2.lt is one of nine PSUs is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer: C under the Union Ministry of Defence of India


  11. Bharat Electronics Limited (BEL) Bharat Electronics Limited (BEL) 1.lt has been accorded Navratna 1.lt has been accorded Navratna status. It is headquartered in Bengaluru, Karnataka status. 2.BEL is engaged in design, manufacture and supply of state-of2.BEL is engaged in desigr, the-art radars for the armed forces. Which of the statement(s) given above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer: C manufacture and supply of state-of- the-art radars like weapon locating radar and battle field surveillance radar, communication systems, naval systems, electronic warfare systems, missile systems, tank electronics and gun/weapon systems, coastal surveillance system etc, for the armed forces.


  12. Nilgiri Tahr Nilgiri tahr .lt is state animal of Tamil Nadu 1.lt is state animal of Kerala. 2.lt is endemic to Western Ghats from the Nilgiris to Kanyakumari. It is endemic to Which of the statement(s) given Western Ghats from above is/are correct: (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer: B the Nilgiris to Kanyakumari


  13. Thanks For Watching Rate, Review, Upvote, Share