Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Lesson-42
47 plays

More
In this lesson we discuss about the important mcqs .

Shalini mishra is teaching live on Unacademy Plus

Shalini mishra
A passionate teacher, NET qualified, UGC NET Qualified. 9 years of teaching experience. Love to give my knowledge to all students in need.

U
Unacademy user
Sv
agar 45 pr rotate krte toh h =hSIN@ hota kya sir
Ashish Futtan
6 months ago
h/2 sin 45 hota
Sv
Shagun verma
6 months ago
rectangle h bar =h\2 kkz sir thank you
  1. ABOUT MY SELF . NAME : SHALINI MISHRA (Unacademy Star Educater) QUALIFICATION UGC NET QUALIFIED .OCCUPATION ASST. PROFESOR


  2. s per Hindu Dharrnsastra marriage between a Brahmin woman and a man from 'Vaishya Varna' is called- (A) Pratiloma e (B) Anuloma . (C) Exogamy . (D) Love marriage (Ans : A)


  3. 17. Who among the following has divided races into seven categories? (A) Hutton * (B) Risley . (C) Huxley (D) Heakal (Ans : B)


  4. 18. Who wrote the book 'Hindu Sanskar'? .(A) Raj Bali Pandey (B) G.S. Ghurye (C) S.C. Dubey (D) K.M. Kapadia . (Ans: A)


  5. 19. Who wrote the book 'Sadhus of India' ? (A) IP. Desai (B) S.C. Dubey (C) G.S. Ghurye . (D) B.D. Tripathi (Ans: C)


  6. 20. According to whom culture is the memory of the human race? . (A) Ross (B) Gnaniecki . (C) Charles Page (D) G.S. Ghurye . (Ans : D)


  7. 21. To which one of the following the process of Sanskritization is related? o (A) Religious group (B) Ingroup . (C) Reference group (D) Primary group (Ans: C)


  8. ho propounded the concept of Relative 22. W Deprivation? . (A) R. K. Merton (B) Cooley e (C) Gillin and Gillin e (D) Talcott Parsons . (Ans : A)


  9. o23. Who is of the view that Potential for personal development is crushed in advanced industrial societies? (A) Marcuse . (B) Marx . (C) Weber . (D) Durkheim (Ans : B)


  10. 24. "Culture is a configuration of behaviour and the results of behaviour, whose component elements are shared and transmitted by the member of a particular Society. " Identify the thinker- (A) Ralf Linton (B) E. B. Tylor . (C) R. Bierstedt (D) Herskovits . (Ans : A)


  11. Ihe success of planned change in a democratic society is possible only through (A) Legislation (B) Compulsory Participation e (C) Voluntary Participation . (D) Public Cooperation . (Ans: D)


  12. adel s conception of social phenomena is based on three criteria. Which one of the following is not included in his list? o(A) Repetitiveness of the social phenomena (B) Durability of the social phenomena (C) Moving equilibrium (D) Uniqueness of the social phenomena . (Ans: B)


  13. 27. Who gave the concept of 'Nonmaterial culture'? . (A) Sorokin (B) Max Weber . (C) Pareto (D) Ogburn (Ans D)


  14. 28. The book The Sociological Imagination' was written by- (A) Maclver and Page (B) T.B. Bottomore . (C) M.N. Srinivas . (D) C. Wright Mills . (Ans : D)


  15. 29. The aim of Sociology is to treat social facts as things." The statements is given by (A) Ginsberg (B) Simmel . (C) Ogburn (D) Durkheim . (Ans : D)


  16. 30. Who among the following wrote the book 'Indian Village'? -(A) R. . Mukherjee . (B) D. . Mukherjee . (C) P.C. Joshi (D) S.C. Dube (Ans: D)


  17. #31. 'Society is a relation among personal ideas. Identify the thinker- (A) Mead (B) Spencer (C) Cooley (D) Baldwin (Ans : D)


  18. 3a- ho has defined that-Atommmunityrsan area o social living marked by some degree of social coherence"? . (A) Manzer (B) Maclver and Page (C) Davis (D) Kimball Young (Ans: B)


  19. 33. According to Dahrendorf the principal source of conflict in modern industrial societies is- . (A) Economic interest .(B) Authority relations (C) Class interest . (D) Caste interest (Ans : B)


  20. 34, Who among the following propounded the concept of 'internal and external conflict' (A) Lewis Coser - (B) Weber e (C) R. Dahrendorf (D) George Simmel . (Ans : A)


  21. 35. Which one of the following is a disassociative social process? . (A) Modernization (B) Cooperation .(C) Competition (D) Assimilation (Ans : C)


  22. 6.The concept of 'Dominant Caste' first appeared in- (A) The Dominant Caste in Ramapura - (B) Homo Hierarchicus - (C) The social system of A Mysore Village . (D) Caste Dominance and Factionalism (Ans : A)


  23. #37. Which one of the following writers has used the 3 2 the study of Western Societies? concept of caste in . (A) W. . (B) Karl Marx e (C) Max Weber (D) O.C. Cox L, Warner (Ans : A)


  24. ho has written the book "Nature of Sociological Theory: An Action Approach"? o (A) P. Sorokin (B) T. Parsons . (C) B.D. Tripathi (D) E.B. Tylor (Ans : B)


  25. 39. In which year Sixth Five Year Plan was started? (A) 1977 AI .(B) 1979 AD. . (C) 1980 AD. (D) 1982 AD. .(Ans : C)


  26. Name the author of the book Delinquency Areas'- . (A) Park and Burgess (B) R. Shaw and others e (C) E. R. Mowrer . (D) N. S. Hayner (Ans : A)


  27. T Who wrote the book Street Corner Society? . (A) Franz Alexander (B) William Whyte (C) Frederic Thrasher (D) George Vold (Ans : B)


  28. 2 ti s rrss tdeee aeyyyy h il 6 8 9 21 n111 12. ABCD


  29. 43. A four year old boy has stabbed his cousin brother The act of the boy will be called (A) Crime (B) Juvenile delinquency (C) White collar crime (D) None of the above (Ans : D)


  30. 44. Who is of the view that "Deviance cannot be dismissed simply as a behaviour which disrupts stability in society, but may itself be, in controlled qualities an important condition for preserving stability"? e (A) Merton (B) Erikson . (C) Parsons . (D) Mowrer (Ans : C)


  31. 45. The Theory of Differential Association' in criminology was propounded by . (A) Taft (B) Gillin and Gillin . (C) Lombroso (D) Sutherland . (Ans D)


  32. octor kills his compounder. His act may be termed as- . (A) White collar crime (B) Crime . (C) Sin .(D) None of the above .(Ans: A)


  33. 47. Who treats conformity and deviance as two ends of the same scale? . (A) Durkheim .(B) Merton (C) Parsons e (D) Wallerstein (Ans : B)


  34. 48. Suicide by an individual who has detached himself from group life is called- (A) Egoistic (B) Altruistic . (C) Anomie (D) Pragmatic .(Ans: A)


  35. 49-Who said, "occupation and occupatiom alrone is responsible for the origin of the caste system"? (A) Nesfield . (B) Risley . (C) Ghurye . (D) Hocart (Ans : A)