Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Lesson-44
50 plays

More
In this lesson we discuss about the important mcqs related with some important topics.

Shalini mishra is teaching live on Unacademy Plus

Shalini mishra
A passionate teacher, NET qualified, UGC NET Qualified. 9 years of teaching experience. Love to give my knowledge to all students in need.

U
Unacademy user
  1. ABOUT MY SELF . NAME : SHALINI MISHRA (Unacademy Star Educater) QUALIFICATION UGC NET QUALIFIED .OCCUPATION ASST. PROFESOR


  2. ccording to Dahrendorf the principal source of . conflict in modern industrial societies is- (A) Economic interest (B) Authority relations e (C) Class interest - (D) Caste interest (Ans : B)


  3. 34. Who among the following propounded the concept al and external conflict'? . (A) Lewis Coser (B) Weber e (C) R. Dahrendorf (D) George Simmel . (Ans : A)


  4. 35. Which one of the following is a disassociative social process? . (A) Modernization (B) Cooperation (C) Competition . (D) Assimilation . (Ans: C)


  5. The concept of Dominant Caste' first appeared in (A) The Dominant Caste in Ramapura . (B) Homo Hierarchicus (C) The social system of A Mysore Village o(D) Caste Dominance and Factionalism (Ans: A)


  6. 37. Which one of the following writers has used the concept of caste in the study of Western Societies? (A) W.L. Warner (B) Karl Marx . (C) Max Weber . (D) OC. Cox . (Ans : A)


  7. ho has written the book "Nature of Sociological Theory: An Action Approach" ? . (A) P. Sorokin (B) T. Parsons . (C) B.D. Tripathi (D) E.B. Tylor .(Ans : B)


  8. Name the author of the book Delinquency Areas'- hame the anthoof tebk a . (A) Park and Burgess . (B) R. Shaw and others . (C) E. R. Mowrer (D) N. S. Hayner . (Ans: A)


  9. ho wrote the book Street Corner Society (A) Franz Alexander (B) William Whyte (C) Frederic Thrasher (D) George Vold . (Ans : B)


  10. 42. What is the maximum age limit of a female juvenile delinquent? o (A) 16 years - (B) 18 years . (C) 19 years (D) 21 years (Ans : B)