Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Lesson-39
43 plays

More
In this lesson we discuss about the mcqs related to the important topics.

Shalini mishra is teaching live on Unacademy Plus

Shalini mishra
A passionate teacher, NET qualified, UGC NET Qualified. 9 years of teaching experience. Love to give my knowledge to all students in need.

U
Unacademy user
thank you sir nallapole manasilayi
  1. ABOUT MY SELF . NAME : SHALINI MISHRA (Unacademy Star Educater) QUALIFICATION UGC NET QUALIFIED .OCCUPATION ASST. PROFESOR


  2. 1. Social change is responsible for- (A) Social progress (B) Social evolution (C) Social disorganisation (D) All the above (Ans : D)


  3. Whose theory is known as functronal theory of 2 social stratification? (A) Marx (B) Max Weber . (C) Davis and Moore (D) Sorokin e (Ans: C)


  4. n unskilled worker becomes semiskilled an skilled. What type of mobility is this? (A) Intra generational occupational mobility (B) Inter generational occupational mobility e (C) Vertical social mobility (D) Horizontal social mobility (Ans: C)


  5. Who gave the name Asiatic Society in his Classification of Societies? (A) Durkheim (B) Spencer . (C) Toennies . (D) Marx . (Ans: D)


  6. The book The People of India has been written by- . (A) Risley (B) Ghurye .(C) Iravati Karve (D) D.N. Majumdar . (Ans: A)


  7. ho has writt To has written the boOK ten the book aces and Culture of India'? o (A) Guha (B) Hauble . (C) D.N. Majumdar (D) Herbert Mead (Ans: C)


  8. Which of the following is not correctly matched? (A) The Decline of the West - Spengler (B) A Study of History - Toynbee e (C) The Holy Family - Max Weber . (D) The Remebered Village M. N. Srinivas . (Ans: C)


  9. Those beliefs and forms of behaviour that are expected of any normal member of a society are called- (A) Cultural universals . (B) Cultural absolutes . (C) Culture complex (D) Culture-traits .(Ans : D)


  10. 9. Sorokin classified relationships into three types Which of the following is not included in his list? . (A) Family relationship (B) Contractual relationship e (C) Voluntary relationship (D) Compulsory relationship (Ans : A)


  11. e network of patterned human behaviour that is the product of interaction and that at the same time, guides interaction is called o (A) Social organisation (B) Social system . (C) Social structure (D) Social integration (Ans : B)


  12. 11. Proximity to nature is a characteristic feature of- - (A) Agrarian society (B) Urban society e (C) Industrial society e (D) Post-industrial society .(Ans : A)


  13. 13. Who said, "Statuses are occupied, but roles are played"? (A) Linton (B) Bendix . (C) Maclver . (D) Bierstedt . (Ans : A)


  14. 15. Which group of the following thinkers is related to linear theory of social change? . (A) Comte, Pareto, Marx (B) Pareto, Spengler, Marx e (C) Marx, Ogburn, Comte o (D) Marx, Sorokin, Pareto (Ans : B)


  15. s per Hindu Dharrnsastra marriage between a Brahmin woman and a man from 'Vaishya Varna' is called- (A) Pratiloma e (B) Anuloma . (C) Exogamy . (D) Love marriage (Ans : A)


  16. 013-Who wrote the book 'Sadhus of India' ? (A) I.P. Desai (B) S.C. Dubey (C) G.S. Ghurye . (D) B.D. Tripathi (Ans: C)


  17. 20. According to whom culture is the memory of the human race? . (A) Ross (B) Gnaniecki o (C) Charles Page (D) G.S. Ghurye . (Ans D)


  18. -21. To which one of the following the process of Sanskritization is related? (A) Religious group (B) Ingroup o (C) Reference group . (D) Primary group . (Ans : C)


  19. 24. "Culture is a configuration of behaviour and the results of behaviour, whose component elements are shared and transmitted by the member of a particular Society." Identify the thinker- (A) Ralf Linton . (B) E. B. Tylor . (C) R. Bierstedt (D) Herskovits (Ans: A)


  20. 25. The success of planned change in a democratic society is possible only through- . (A) Legislation (B) Compulsory Participation . (C) Voluntary Participation (D) Public Cooperation (Ans D)


  21. adel's conception of social phenomena is based on three criteria. Which one of the following is not included in his list? (A) Repetitiveness of the social phenomena (B) Durability of the social phenomena (C) Moving equilibrium (D) Uniqueness of the social phenomena (Ans : B)


  22. e28. The book 'The Sociological Imagination' was written by- - (A) Maclver and Page .(B) T.B. Bottomore . (C) M.N. Srinivas . (D) C. Wright Mills (Ans D)


  23. 29. The aim of Sociology is to treat social facts as things." The statements is given by- (A) Ginsberg (B) Simmel (C) Ogburn (D) Durkheim (Ans: D)


  24. 30. Who among the following wrote the book 'Indian Village'? (A) R.K. Mukherjee . (B) D. . Mukherjee . (C) P.C. Joshi (D) S.C. Dube . (Ans: D)


  25. #31. 'Society is a relation among personal ideas. Identify the thinker- (A) Mead (B) Spencer (C) Cooley (D) Baldwin (Ans : D)


  26. 34, Who among the following propounded the concept of 'internal and external conflict' (A) Lewis Coser - (B) Weber e (C) R. Dahrendorf (D) George Simmel . (Ans : A)


  27. 35. Which one of the following is a disassociative social process? . (A) Modernization (B) Cooperation .(C) Competition (D) Assimilation (Ans : C)


  28. 6.The concept of 'Dominant Caste' first appeared in- (A) The Dominant Caste in Ramapura - (B) Homo Hierarchicus - (C) The social system of A Mysore Village . (D) Caste Dominance and Factionalism (Ans : A)


  29. 39. In which year Sixth Five Year Plan was started? (A) 1977 AI .(B) 1979 AD. . (C) 1980 AD. (D) 1982 AD. .(Ans : C)


  30. Name the author of the book Delinquency Areas'- . (A) Park and Burgess (B) R. Shaw and others e (C) E. R. Mowrer . (D) N. S. Hayner (Ans : A)


  31. T Who wrote the book Street Corner Society? . (A) Franz Alexander (B) William Whyte (C) Frederic Thrasher (D) George Vold (Ans : B)


  32. 45. The Theory of Differential Association' in criminology was propounded by . (A) Taft (B) Gillin and Gillin . (C) Lombroso (D) Sutherland . (Ans D)


  33. octor kills his compounder. His act may be termed as- . (A) White collar crime (B) Crime . (C) Sin .(D) None of the above .(Ans: A)


  34. 49-Who said, "occupation and occupatiom alrone is responsible for the origin of the caste system"? (A) Nesfield . (B) Risley . (C) Ghurye . (D) Hocart (Ans : A)