Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Modern History Lesson 10
261 plays

More

Nikhil Kumar
Defence Aspirant, Blogger, Educator, United Nations Volunteer.

U
Unacademy user
Sir, will you bring lesson on Gandhian era?
Nikhil Kumar
4 months ago
Yes Aman. I'll soon upload rest other lessons of Modern History.
Nikhil Kumar
4 months ago
Most probably before CDS exams
thank you so much sir , this course is just awesome.. 😊😊
Nikhil Kumar
8 months ago
You welcome. Keep learning and clear the exams 👍
Pooja Singh
8 months ago
yes , definitely...
  1. Modern History for AFACT by:- Nikhil


  2. 136. Who requested Mahatama to look into the problems of indigo farmers of Bihar? Answer:- Rajkumar Shukla


  3. 137. What was the revenue System of Indigo farmers? Answer :- Tinkathia System (3/20)


  4. 138. Which incident is known as 1st Satyagraha of Gandhiji? Answer :- Champaran Satyagraha


  5. 139. When did Ahmedabad mill strike happen? Answer:- In 1918


  6. 140. Which incident is considered as 1st Non Cooperation movement? Answer:- Kheda Satyagraha of 1918


  7. In Kheda Satyagraha Sardar Vallabhbhai Patel was main leader while Gandhiji was guide of him


  8. 141. When did Montague and Chelsmford reform bring to India? Answer:- In 1919. It is also know as Indian Councils Act of 1919


  9. 142. By which act Dyrachy was introduced in Indian states? Answer :- Indian Councils Act of 1919


  10. 143. Which Act is considered as Black Bill? Answer :- Rowlatt Act


  11. 145. Who had returned title of Knighthood after Jaliawala Incident? Answer : - Rabindranath Tagore


  12. 147. Who started khilafat Movement? Answer :- Ali Brothers, Muhammad Ali and Saukat Ali.


  13. 150. When and where did All India khilafat conference held? Answer:- In November 1919 at Delhi


  14. Blogs by Nikhil 19 11:23 yaf .@ #Daily #CurrentAffairs 18th #March2019 #UPSC #SSC #BANK 4th Session of UN Environment Assembly took place at Nairobi, Kenya. Nara Lokesh has been recognised as Young Global Leader of 2019 by WEF AFINDEX 10 day long exercise between India and African Nations started in Pune. Udupi Thermal Power plant is in Karnataka Kamlapreet Kaur won Gold in Discus Throw West Bengal has maximum 1st time voter followed by UP & MP Valterri Bottas won F1 Australian grand pix


  15. THANK YOU AND GOD BLESS YOU ALL