Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Modern History Lesson 08
229 plays

More

Nikhil Kumar
Defence Aspirant, Blogger, Educator, United Nations Volunteer.

U
Unacademy user
osm sir ....your teaching is so easy to understand thanks a lot sir
first sofs is Morley
Kuldeep Rawat
4 months ago
sorry Lord stanly
  1. Modern History for AFACT by:- Nikhil


  2. 106. Who presided Congress Session oh Calcutta in 1906? Answer :- Dadabhai Naoroji


  3. 107. When was National Educationa Council created? Answer:- On 15th Aug 1906


  4. National College started and A. Ghosh became 1st Principal


  5. 108. Which things were happened during 1906 Congress Session? Answer:- Swaraj is Our goal. Resolution was passed on Swadeshi, Swaraj, Boycott and National Education


  6. 109. When was Congress spilt? Answer :- In 1907 at Surat Session


  7. 110. Who was President of Congress in 1907 Surat Session? Answer :- Rasbihari Ghosh


  8. 111. When was Muslim league founded? Answer :- In 1906 at Dhaka


  9. 112. Who founded Muslim League? Answer :- Aga Khan and Nawab of Dhaka Salimullah Kharn


  10. 113. When did Morley Minto reform bring to India? Answer :- In 1909. It is also know as Indian Councils Act of 1909


  11. 115. What was the main Feature of Morley Minto reform? Answer :- Separate electorate for6 Muslims Constituencies


  12. 116. Who was S.P. Sinha? Answer :- He was the first Indian to became member of Executive Council


  13. 119. Who was the Viceroy of India in 1911? Answer :- Lord Hardinge


  14. 120. Where was Capital of India before 1911? Answer :- Calcutta


  15. Thank You and God Bless You All