Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Modern History Lesson 01 (in Hindi)
2,942 plays

More

Nikhil Kumar
Defence Aspirant, Blogger, Educator, United Nations Volunteer.

U
Unacademy user
Madam if we have two cell and we connect positive terminal of ist cell to negative terminal of 2nd cell. But did not connect negative terminal of first cell to positive terminal of 2nd cell. Then in this case this is battery or not. And if battery can current flow this battery
Ar
Q.14 Battle of bendara instead of benadwara
sir is this enough for the afcat.and cds
Nikhil Kumar
4 months ago
enough for AFCAT. it will provide you base for CDS
Kuldeep Rawat
4 months ago
ohk but when sir
C
plz uplode videos in english
explained very well in lucid way.. thanks for the awesome course..
Nikhil Kumar
7 months ago
You welcome. Enjoy learning 🙏😊
  1. Modern History for AFAC by: Nikhil


  2. unacademy All ve &|Lessons by all |Weekly quizzes structured courses top Educators & doubt-clearing plus US Nikhil Referral Code - Nikhil_kumar


  3. 1. Who discovered Sea route of India? Answer :- Vasco de Gama of Portugal in 1498


  4. 2. Who were first to discover sea route to India? Answer - Portuguese


  5. 3. At which place Vasco de Gama landed and who was the King of that place? Answer - Calicut and Zamorin was the King


  6. 4. When did East India company was founded? Answer:- 31st Dec 1600


  7. 5. Who was the first officer to come into court of Jahangir for trade? Answer Captain Hawkins


  8. 6. When did Jahangir gave grant for trade? Answer : In 1611, Middleton was the officer that time


  9. 7. When and where did First English factory was set up? Answer:- In 1613 at Surat


  10. 1st factory under Mughal Empire was at Surat and 1st factory under was set up at Masulipatnam


  11. 8. Who was the First British ambassador who came to India? Answer: Sir Thomas Roe in 1615


  12. 9. When did Dutch East India company was founded? Answer: 1602


  13. 11. When did Bombay became part of English? Answer In 1662 Portuguese gave as dowry for marrying their princess


  14. 13. When did battle of plassy happen? Answer:- In 1757


  15. 14. When did Battle of Bedwara happen? Answer: In 1759 British defeated Dutch


  16. 15. When did Battle of Wandiwash happene? Answer:- In 1760. British defeated French


  17. Thank You and God Bless You All