Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Modern History Lesson 03 (in Hindi)
483 plays

More

Nikhil Kumar
Defence Aspirant, Blogger, Educator, United Nations Volunteer.

U
Unacademy user
good !! thank you ,..............................................................................................................
please afcat ki spelling theek kro
Nikhil Kumar
3 months ago
It was auto correct and unimaginable mistake. It can't be fixed right now. I'm extremely sorry to all of you. Please ignore it and thank you Varsha for noticing
  1. Modern History for AFACT by:- Nikhil


  2. unacademy All live & Lessons by al Weekly quizzes structured courses top Educators & doubt-clearing plus US Nikhil Referral Code - Nikhil_kumar


  3. 31. Who was the First Indian, who became ICS? Answer Stayendra Nath Tagore


  4. 32. Who started Zamindari System in Bengal? Answer- Lord Cornwallis


  5. 33. Who started Subsidiary alliance? Answer: Lord Richard wellsely


  6. 34. Which state was 1st to sign Subsidiary alliance? Answer: Hydrabad


  7. 35. By which charter Act company had to spend 1 lakh for education of Indians? Answer: Charter Act of 1813


  8. 36. Who started Establishment of paramoutancy? Answer: Lord Hasting


  9. 37. Who was the 1st Governor general of India? Answer - Lord William Bentick


  10. 38. When did sati was abolished? Answer: In 1829 by efforts of Raja Ram Mohan Ray and Lord William Bentick.


  11. 40. Who started Railway in India for 1st time? Answer: Lord Dalhousie


  12. 42. Who started Doctrine of Lapse? Answer:- Lord Dalhousie


  13. Awadh was captured due to Act of Misgovernment


  14. 45. Who started Telegram in India? Answer :- Lord Dalhousie


  15. Thank You and God Bless You All