Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Modern History Lesson 09
201 plays

More

Nikhil Kumar
Defence Aspirant, Blogger, Educator, United Nations Volunteer.

U
Unacademy user
  1. Modern History for AFACT by:- Nikhil


  2. 121. Which famous monument was built in 1911? Answer :- Gateway of India


  3. George V king of England came to India


  4. 122. Which states were separated from Bengal? Answer :- Bihar and Orrisa(Odisha)


  5. 123. In which year Tilak was released from Jail? Answer:- 1914


  6. 124. When did Home rule movement start? Answer:- In April 1916 by Tilak in Central India and Maharashtra In September 1916 by Annie Besent in rest of India


  7. 125. Who helped Annie Besent in Home rule Movement? Answer :- S. Subramania lyer


  8. Home rule movement was inspired from Ireland


  9. 126. What was the objective of Home rule Movement? Answer :- To Home rule in India within British Empire like NZ and Australia


  10. 127. When did merger of Congress happen? Answer :- In 1916 at Lucknow


  11. Muslim league, Moderate and Extremist merged


  12. 128. Who was the President of Congress at Lucknow session of 1916? Answer : A.C. Mazumdar


  13. 130. When did Annie Besent become President of INC? Answer:- In Dec 1917


  14. She is also know as Nightangle of India.


  15. NRI day on 9th January


  16. 133. When did famous August declaration happen? Answer :- 20th August 1917


  17. 134. What were techniques of Ganghiji? Answer:- Satvagraha, Non-Cooperation and Civil Disobedience


  18. 135. Who advised Gandhiji to move across India before Satyagraha? Answer :- Gopal Krishna Gokhale