Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Modern History Lesson 02 (in Hindi)
812 plays

More

Nikhil Kumar
Defence Aspirant, Blogger, Educator, United Nations Volunteer.

U
Unacademy user
DR
sir please tell me about indian ambulance core
sir first governor general of Bengal of modern India ka haina robert clive
Nikhil Kumar
4 months ago
1st governor of Bengal was Robert Clive. But 1st governor general of Bengal Waren Hasting
  1. Modern History for AFACT by:- Nikhil


  2. unacademy All live & Lessons by al | Weekly quizzes structured courses top Educators & doubt-clearing plus US Nikhil Referral Code - Nikhil_kumar


  3. 16. Who was First governor of Bengal? Answer:- Robert Clive


  4. 17. Who started Dual System in Bengal? Answer:- Robert Clive


  5. 18. Who was Crowned Nawab of Bengal after battle of plassy? Answer : Mir Zafar


  6. 19. When did battle of Buxor happen? Answer: In 1764


  7. Battle of Buxor Mir Qasim, Shuja ud Daula and Shah Alam Vs Britisher under Captain Munro.


  8. 20. When was treaty of Allahabad signed? Answer - In 1765


  9. According to this treaty Shah Alam Il gave right to collect land revenue of Bengal to EIC


  10. 21. When did 1st Regulating came to India? Answer In 1773


  11. 23. Who abolished Dual System in Bengal? Answer: Warren Hasting


  12. Sir Elijah Impey was 1st chief justice of India


  13. 27. What is A code of Gento? Answer:- English translation of Hindu legal codes


  14. 28. When did Pitts India Act came into force? Answer :- In 1784


  15. 29. When was The 1st charter Act came into force? Answer : In 1793


  16. 30. Who is known as Father of Indian Civil services? Answer: Lord Cornwallis