Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Syllogism- CAT 1999- PART 5
1,141 plays

More
In this lesson, the last 2 problems from CAT 1999 paper based on syllogisms is discussed.

Riya Agarwal is teaching live on Unacademy Plus

Riya Agarwal
Mostly, all DILR topics are covered for all aptitude exams. Use code "IRIYAAGARWAL" for discount on plus course.

U
Unacademy user
GR
kathak solo-birju maharaj.
AM
Could you please explain Q.133 option A. All poets are singers. and some singers have negative relation with writers. So some singers (who has a 100% positive relation with poets) are not writer is true correct ? Also in option B, Chicken has a negative relation with beanstalks. So how can we conclude some chicken is not giant. As in the previous lessons, we saw if it would have been some giants are not chicken, then that can be true right ?
Riya Agarwal
4 months ago
In option A, if all singers were negatively related to writers than the conclusion would have hold true. But not in this case. here just the singers and writers have a negative relation and poets are not necessarily involved in that.
AM
Aritra Mitra
4 months ago
Thank you so much.
YP
Could you please explain the reason behind option B of @.133, I also got the answer as B but not sure about its explanation.
  1. Verbal Reasoning SYLLOGISM Questions from CAT 1999


  2. About Me I hold a B.E degree in Electronics and Communication Engineering. . CAT, 17: DI & LR-98.29 %ile. I would take you through the DI & LR lessons for CAT. Not all are born Einstein's but trust me with hard work and dedication we can together make it possible.


  3. Verbal Reasoning SYLLOGISM Questions from CAT 1999


  4. Directions for questions 125 to 134: Each question has a set of four statements. Each statement has three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.


  5. Problem 9


  6. 133. A. Many singers are not writers. All poets are singers. Some poets are not writers. B. Giants climb beanstalks. Some chicken do not climb beanstalks. Some chicken are not giants. C. All explorers live in snowdrifts. Some penguins live in snowdrifts. Some penguins are explorers. D. Amar is taller than Akbar. Anthony is shorter than Amar. Akbar is shorter than Anthony. a. A only b. B only c. B and C d. D only Solution: Option (A) mamy poets wtiters


  7. 133. A. Many singers are not writers. All poets are singers. Some poets are not writers. B. Giants climb beanstalks. Some chicken do not climb beanstalks. Some chicken are not giants. C. All explorers live in snowdrifts. Some penguins live in snowdrifts. Some penguins are explorers. D. Amar is taller than Akbar. Anthony is shorter than Amar. Akbar is shorter than Anthony. a. A only b. B only c. B and C d. D only Solution: Option (A) mamy poets wtiters Answer: Conclusion is invalid.


  8. 133. A. Many singers are not writers. All poets are singers. Some poets are not writers. B. Giants climb beanstalks. Some chicken do not climb beanstalks. Some chicken are not giants. C. All explorers live in snowdrifts. Some penguins live in snowdrifts. Some penguins are explorers. D. Amar is taller than Akbar. Anthony is shorter than Amar. Akbar is shorter than Anthony. a. A only b. B only c. B and C d. D only Solution: Option (B) SOme giants bea nstalIKS


  9. 133. A. Many singers are not writers. All poets are singers. Some poets are not writers. B. Giants climb beanstalks. Some chicken do not climb beanstalks. Some chicken are not giants. C. All explorers live in snowdrifts. Some penguins live in snowdrifts. Some penguins are explorers. D. Amar is taller than Akbar. Anthony is shorter than Amar. Akbar is shorter than Anthony. a. A only b. B only c. B and C d. D only Solution: Option (B) SOme giants Answer: Conclusion is valid.


  10. 133. A. Many singers are not writers. All poets are singers. Some poets are not writers. B. Giants climb beanstalks. Some chicken do not climb beanstalks. Some chicken are not giants. C. All explorers live in snowdrifts. Some penguins live in snowdrifts. Some penguins are explorers. D. Amar is taller than Akbar. Anthony is shorter than Amar. Akbar is shorter than Anthony. a. A only b. B only c. B and C d. D only Solution: Option (C) Explorers pengughs


  11. 133. A. Many singers are not writers. All poets are singers. Some poets are not writers. B. Giants climb beanstalks. Some chicken do not climb beanstalks. Some chicken are not giants. C. All explorers live in snowdrifts. Some penguins live in snowdrifts. Some penguins are explorers. D. Amar is taller than Akbar. Anthony is shorter than Amar. Akbar is shorter than Anthony. a. A only b. B only c. Band C d. D only Solution: Option (D) From both segments, we get to know that Amar is the tallest. But there is no information to compare Akbar and Anthony's height. (relational syllogism)


  12. 134. A. A few farmers are rocket scientists. Some rocket scientists catch snakes. A few farmers catch snakes. B. Poonam is a kangaroo. Some kangaroos are made of teak. Poonam is made of teak. C. No bulls eat grass. All matadors eat grass. No matadors are bulls. D. Some skunks drive Cadillacs. All skunks are polar bears. Some polar bears drive Cadillacs. a. B only b. A and C c. C only d. C and D Solution: Option (A) Shalkes Rocket antist


  13. 134. A. A few farmers are rocket scientists. Some rocket scientists catch snakes. A few farmers catch snakes. B. Poonam is a kangaroo. Some kangaroos are made of teak. Poonam is made of teak. C. No bulls eat grass. All matadors eat grass. No matadors are bulls. D. Some skunks drive Cadillacs. All skunks are polar bears. Some polar bears drive Cadillacs. a. B only b. A and C c. C only d. C and D Solution: Option (B) () () na n teak


  14. 134. A. A few farmers are rocket scientists. Some rocket scientists catch snakes. A few farmers catch snakes. B. Poonam is a kangaroo. Some kangaroos are made of teak. Poonam is made of teak. C. No bulls eat grass. All matadors eat grass. No matadors are bulls. D. Some skunks drive Cadillacs. All skunks are polar bears. Some polar bears drive Cadillacs. a. B only b. A and C c. C only d. C and D Solution: Option (B) oonam teak Answer: Conclusion is invalid.


  15. 134. A. A few farmers are rocket scientists. Some rocket scientists catch snakes. A few farmers catch snakes. B. Poonam is a kangaroo. Some kangaroos are made of teak. Poonam is made of teak. C. No bulls eat grass. All matadors eat grass. No matadors are bulls. D. Some skunks drive Cadillacs. All skunks are polar bears. Some polar bears drive Cadillacs. a. B only b. A and C c. C only d. C and D Solution: Option (C) Matadors bulls glrass