Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Syllogism- CAT 1999 Part 2
1,292 plays

More
In this lesson, 2 more problems on syllogisms from CAT 1999 paper.

Riya Agarwal is teaching live on Unacademy Plus

Riya Agarwal
I'm here to liberate & share my knowledge. Shortly, all DI and LR lessons will be available, in English & Hindi. Also, past year papers.

U
Unacademy user
thank you sir.....plz add in last a mcqs lesson of this yojana
AS
Mam is suppose there is a 100% relation between the two and the question ask that if there is some relation so is it true or false (128-c)
Riya Agarwal
4 months ago
Conclusion will be valid
Swabnam Saikia
2 days ago
mam it's saying some not all so I think only b will be correct if only b option is not available then we would go for both b and c and all its not saying all . there's a huge difference between all and some .
As
its really too good your teaching pattern . thanku mam i have no my for coachings and etc than its very helpfull for me thanku mam
Riya Agarwal
10 months ago
I'm glad Adwiteey that i could help you.
As
Adwiteey shrivastav
10 months ago
thanku so much mam for help me in CAT prepration
  1. Verbal Reasoning SYLLOGISM Questions from CAT 1999


  2. About Me I hold a B.E degree in Electronics and Communication Engineering. . CAT, 17: DI & LR-98.29 %ile. I would take you through the DI & LR lessons for CAT. Not all are born Einstein's but trust me with hard work and dedication we can together make it possible.


  3. Verbal Reasoning SYLLOGISM Questions from CAT 1999


  4. Directions for questions 125 to 134: Each question has a set of four statements. Each statement has three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.


  5. Problem 3


  6. 127. A. Dinosaurs are prehistoric creatures. Water-buffaloes are not dinosaurs. Water- buffaloes are not prehistoric creatures. B. All politicians are frank. No frank people are crocodiles. No crocodiles are politicians C. No diamond is quartz. No opal is quartz. Diamonds are opals. D. All monkeys like bananas. Some Gl Joes like bananas. Some Gl Joes are monkeys. a. C only b. B only c. A and D d. B and C Solution: Option (A) dinosaus Water buffal oes


  7. 127. A. Dinosaurs are prehistoric creatures. Water-buffaloes are not dinosaurs. Water- buffaloes are not prehistoric creatures. B. All politicians are frank. No frank people are crocodiles. No crocodiles are politicians C. No diamond is quartz. No opal is quartz. Diamonds are opals. D. All monkeys like bananas. Some Gl Joes like bananas. Some Gl Joes are monkeys. a. C only b. B only c. A and D d. B and C Solution: Option (A) dinosaus Water buffal oes Answer: Conclusion is invalid.


  8. 127. A. Dinosaurs are prehistoric creatures. Water-buffaloes are not dinosaurs. Water- buffaloes are not prehistoric creatures. B. All politicians are frank. No frank people are crocodiles. No crocodiles are politicians C. No diamond is quartz. No opal is quartz. Diamonds are opals. D. All monkeys like bananas. Some Gl Joes like bananas. Some Gl Joes are monkeys. a. C only b. B only c. A and D d. B and C Solution: Option (B) politicians les frank


  9. 127. A. Dinosaurs are prehistoric creatures. Water-buffaloes are not dinosaurs. Water- buffaloes are not prehistoric creatures. B. All politicians are frank. No frank people are crocodiles. No crocodiles are politicians C. No diamond is quartz. No opal is quartz. Diamonds are opals. D. All monkeys like bananas. Some Gl Joes like bananas. Some Gl Joes are monkeys. a. C only b. B only c. A and D d. B and C Solution: Option (B) politicians les frank Answer: Conclusion is valid.


  10. 127. A. Dinosaurs are prehistoric creatures. Water-buffaloes are not dinosaurs. Water buffaloes are not prehistoric creatures. B. All politicians are frank. No frank people are crocodiles. No crocodiles are politicians C. No diamond is quartz. No opal is quartz. Diamonds are opals. D. All monkeys like bananas. Some Gl Joes like bananas. Some Gl Joes are monkeys. a. C only b. B only c. A and D d. B and C Solution: Option (C) diamond quartz opals


  11. 127. A. Dinosaurs are prehistoric creatures. Water-buffaloes are not dinosaurs. Water- buffaloes are not prehistoric creatures. B. All politicians are frank. No frank people are crocodiles. No crocodiles are politicians C. No diamond is quartz. No opal is quartz. Diamonds are opals. D. All monkeys like bananas. Some Gl Joes like bananas. Some Gl Joes are monkeys. a. C only b. B only c. A and D d. B and C Solution: Option (D) monkeys GL joes bananas


  12. 128. A. All earthquakes cause havoc. Some landslides cause havoc. Some earthquakes cause landslides. B. All glass things are transparent. Some curios are glass things. Some curios are transparent C. All clay objects are brittle. AlI XY are clay objects. Some XY are brittle. D. No criminal is a patriot. Ram is not a patriot. Ram is a criminal. a. D only b. B only c. C and B d. A only Solution: Option (A) thauakes des havoe


  13. 128. A. All earthquakes cause havoc. Some landslides cause havoc. Some earthquakes cause landslides. B. All glass things are transparent. Some curios are glass things. Some curios are transparent C. All clay objects are brittle. AlI XY are clay objects. Some XY are brittle. D. No criminal is a patriot. Ram is not a patriot. Ram is a criminal. a. D only b. B only c. C and B d. A only Solution: Option (B) lass curios


  14. 128. A. All earthquakes cause havoc. Some landslides cause havoc. Some earthquakes cause landslides. B. All glass things are transparent. Some curios are glass things. Some curios are transparent C. All clay objects are brittle. AlI XY are clay objects. Some XY are brittle. D. No criminal is a patriot. Ram is not a patriot. Ram is a criminal. a. D only b. B only c. C and B d. A only Solution: Option (B) glass ertos curios Answer: Conclusion is valid.


  15. 128. A. All earthquakes cause havoc. Some landslides cause havoc. Some earthquakes cause landslides. B. All glass things are transparent. Some curios are glass things. Some curios are transparent C. All clay objects are brittle. AlI XY are clay objects. Some XY are brittle. D. No criminal is a patriot. Ram is not a patriot. Ram is a criminal. a. D only b. B only c. C and B d. A only Solution: Option (C) XY clay