Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Syllogism- CAT 1999- Part 1
2,089 plays

More
In this lesson, we start with very interesting problems on syllogisms from CAT 1999 paper.

Riya Agarwal is teaching live on Unacademy Plus

Riya Agarwal
I'm here to liberate & share my knowledge. Shortly, all DI and LR lessons will be available, in English & Hindi. Also, past year papers.

U
Unacademy user
ma,am please reply to my message which had been sent though message option
in statement 3 . all cricketers come under swear and all who swear come under hanged. then there are some swearers who are not cricketers. then the conclusion should be correct. please explain this one
in statement 3 . all cricketers come under swear and all who swear come under hanged. then there are some swearers who are not cricketers. then the conclusion should be correct. please explain this one
Mam what would be the result for statement B_If i say SOME SINGERS ARE NOT SOME FLOROSCENTS
R
Excellent presentation ma'am ,which make us understand the concept easily.Thanks a lot.Plz continue with other topics on mental ability. .
I am not clear on point 'some ghost do not sing' does is mean some ghost sing'' ??
Riya Agarwal
2 months ago
No.. Some ghost do not sing stabilises a some negative relation between ghost and sing. That does not necessarily imply a positive relation between the other part.
  1. Verbal Reasoning SYLLOGISM Questions from CAT 1999


  2. About Me I hold a B.E degree in Electronics and Communication Engineering. . CAT, 17: DI & LR-98.29 %ile. I would take you through the DI & LR lessons for CAT. Not all are born Einstein's but trust me with hard work and dedication we can together make it possible.


  3. Verbal Reasoning SYLLOGISM Questions from CAT 1999


  4. Directions for questions 125 to 134: Each question has a set of four statements. Each statement has three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.


  5. Problem I


  6. 125. A. No cowboys laugh. Some who laugh are sphinxes. Some sphinxes are not cowboys. B. All ghosts are florescent. Some ghost do not sing. Some singers are not florescent. C. Cricketers indulge in swearing. Those who swear are hanged. Some who are hanged are not cricketers. D. Some crazy people are pianists. All crazy people are whistlers. Some whistlers are pianists a. A and B b. C only c. A and D d. D only


  7. 125. A. No cowboys laugh. Some who laugh are sphinxes. Some sphinxes are not cowboys. B. All ghosts are florescent. Some ghost do not sing. Some singers are not florescent. C. Cricketers indulge in swearing. Those who swear are hanged. Some who are hanged are not cricketers. D. Some crazy people are pianists. All crazy people are whistlers. Some whistlers are pianists. a. A and B b. C only c. A and D d. D only Solution: Option (A) aughSP


  8. 125. A. No cowboys laugh. Some who laugh are sphinxes. Some sphinxes are not cowboys. B. All ghosts are florescent. Some ghost do not sing. Some singers are not florescent. C. Cricketers indulge in swearing. Those who swear are hanged. Some who are hanged are not cricketers. D. Some crazy people are pianists. All crazy people are whistlers. Some whistlers are pianists. a. A and B b. C only c. A and D d. D only Solution: Option (A) aughSP Answer: Conclusion is valid.


  9. 125. A. No cowboys laugh. Some who laugh are sphinxes. Some sphinxes are not cowboys. B. All ghosts are florescent. Some ghost do not sing. Some singers are not florescent. C. Cricketers indulge in swearing. Those who swear are hanged. Some who are hanged are not cricketers. D. Some crazy people are pianists. All crazy people are whistlers. Some whistlers are pianists. a. A and B b. C only c. A and D d. D only Solution: Option (B) ohost singers florescent


  10. 125. A. No cowboys laugh. Some who laugh are sphinxes. Some sphinxes are not cowboys. B. All ghosts are florescent. Some ghost do not sing. Some singers are not florescent. C. Cricketers indulge in swearing. Those who swear are hanged. Some who are hanged are not cricketers. D. Some crazy people are pianists. All crazy people are whistlers. Some whistlers are pianists. a. A and B b. C only c. A and D d. D only Solution: Option (B) ohost singers florescent Answer: Conclusion is invalid.


  11. 125. A. No cowboys laugh. Some who laugh are sphinxes. Some sphinxes are not cowboys. B. All ghosts are florescent. Some ghost do not sing. Some singers are not florescent. C. Cricketers indulge in swearing. Those who swear are hanged. Some who are hanged are not cricketers. D. Some crazy people are pianists. All crazy people are whistlers. Some whistlers are pianists. a. A and B b. C only c. A and D d. D only Solution: Option (C) CKICKeterS Answer: Conclusion is invalid.


  12. Problem 2


  13. 126. A. All good people are knights. All warriors are good people. All knights are warriors. B. No footballers are ministers. All footballers are tough. Some ministers are players. C. All pizzas are snacks. Some meals are pizzas. Some meals are snacks. D. Some barkers are musk deer. All barkers are sloth bears. Some sloth bears are musk deer C and D a. b. B and C C. A only d. C only Solution: Option (A) warriOFS good people Answer: Conclusion is invalid.


  14. 126. A. All good people are knights. All warriors are good people. All knights are warriors. B. No footballers are ministers. All footballers are tough. Some ministers are players. C. All pizzas are snacks. Some meals are pizzas. Some meals are snacks. D. Some barkers are musk deer. All barkers are sloth bears. Some sloth bears are musk deer C and D a. b. B and C c. A only d. C only Solution: Option (B) footballers ministers tough


  15. 126. A. All good people are knights. All warriors are good people. All knights are warriors. B. No footballers are ministers. All footballers are tough. Some ministers are players. C. All pizzas are snacks. Some meals are pizzas. Some meals are snacks. D. Some barkers are musk deer. All barkers are sloth bears. Some sloth bears are musk deer C and D a. b. B and C c. A only d. C only Solution: Option (B) footballers ministers tough Answer: Conclusion is invalid.


  16. Thank you Please RATE, REVIEW and SHARE the Video All the Best for your Endeavour!