Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Syllogism- CAT 1999- Part 3
1,249 plays

More
In this lesson, part 3 of syllogisms based problems from CAT 1999 Paper have been discussed.

Riya Agarwal is teaching live on Unacademy Plus

Riya Agarwal
Mostly, all DILR topics are covered for all aptitude exams. Use code "IRIYAAGARWAL" for discount on plus course.

U
Unacademy user
have a doubt when substituting -1/2 residue ,why did you take -z/(somethng),where s for 1/2 we took +z/(somrthing), i am getting 0 as answer ,could please help me out where am i wrong??
In question 129, brave 'people' is not defined. Only brave is defined. Can't we regard the question as invalid on this basis? Kindly Explain. A similar question was seen in one of the previous video also but we disregarded it because one of the subject was not defined.
last videos me too 100% relation hone k baavjud bhi apne kha tha ki ki dusre se relate nhi krega fir ye 130 question me kese relate kr skte h
I didn't understand 129
in question 129 statement B is incorrect. In question paper it is some men are cops. some men are brave. some brave people are cops. reference Arun sharma Question 51, page 3.91.
I didn’t understand 129 question why not option D
  1. Verbal Reasoning SYLLOGISM Questions from CAT 1999


  2. About Me I hold a B.E degree in Electronics and Communication Engineering. . CAT, 17: DI & LR-98.29 %ile. I would take you through the DI & LR lessons for CAT. Not all are born Einstein's but trust me with hard work and dedication we can together make it possible.


  3. Verbal Reasoning SYLLOGISM Questions from CAT 1999


  4. Directions for questions 125 to 134: Each question has a set of four statements. Each statement has three segments. Choose the alternative where the third segment in the statement can be logically deduced using both the preceding two, but not just from one of them.


  5. Problem 5


  6. 129 A. MD is an actor. Some actors are pretty. MD is pretty. B. Some men are cops. All cops are brave. Some brave people are cops. C. All cops are brave. Some men are cops. Some men are brave. D. All actors are pretty; MD is not an actor, MD is not pretty. a. D only b. C only C. A only d. B and C Solution: Option (A) MD pretty


  7. 129 A. MD is an actor. Some actors are pretty. MD is pretty. B. Some men are cops. All cops are brave. Some brave people are cops. C. All cops are brave. Some men are cops. Some men are brave. D. All actors are pretty; MD is not an actor, MD is not pretty. a. D only b. C only C. A only d. B and C Solution: Option (A) MD pretty Answer: Conclusion is invalid.


  8. 129 A. MD is an actor. Some actors are pretty. MD is pretty. B. Some men are cops. All cops are brave. Some brave people are cops. C. All cops are brave. Some men are cops. Some men are brave. D. All actors are pretty; MD is not an actor, MD is not pretty. a. D only b. C only C. A only d. B and C Solution: Option (B) men Cops rave


  9. 129 A. MD is an actor. Some actors are pretty. MD is pretty. B. Some men are cops. All cops are brave. Some brave people are cops. C. All cops are brave. Some men are cops. Some men are brave. D. All actors are pretty; MD is not an actor, MD is not pretty. a. D only b. C only C. A only d. B and C Solution: Option (B) men Cops rave Answer: Conclusion is invalid.


  10. 129 A. MD is an actor. Some actors are pretty. MD is pretty. B. Some men are cops. All cops are brave. Some brave people are cops. C. All cops are brave. Some men are cops. Some men are brave. D. All actors are pretty; MD is not an actor, MD is not pretty. a. D only b. C only C. A only d. B and C Solution: Option (C) Cops men tave


  11. 129 A. MD is an actor. Some actors are pretty. MD is pretty. B. Some men are cops. All cops are brave. Some brave people are cops. C. All cops are brave. Some men are cops. Some men are brave. D. All actors are pretty; MD is not an actor, MD is not pretty. a. D only b. C only C. A only d. B and C Solution: Option (D) actorS MD pretty


  12. 130. A. All IIMs are in India. No BIMs are in India. No lIMs are BIMs. B. All IIMs are in India. No BIMs are in India. No BIMs are lIMs. C. Some IIMs are not in India. Some BIMs are not in India. Some IIMs are BIMs. D. Some IIMs are not in India. Some BIMs are not in India. Some BIMs are lIMs. a. A and B b. C and D c. A only d. B only Solution: Option (A) X- IIMs BIMs India


  13. 130. A. All IIMs are in India. No BIMs are in India. No lIMs are BIMs. B. All IIMs are in India. No BIMs are in India. No BIMs are lIMs. C. Some IIMs are not in India. Some BIMs are not in India. Some IIMs are BIMs. D. Some IIMs are not in India. Some BIMs are not in India. Some BIMs are lIMs. a. A and B b. C and D c. A only d. B only Solution: Option (B) X- IIMs BIMs India


  14. 130. A. All IIMs are in India. No BIMs are in India. No lIMs are BIMs. B. All IIMs are in India. No BIMs are in India. No BIMs are lIMs. C. Some IIMs are not in India. Some BIMs are not in India. Some IIMs are BIMs. D. Some IIMs are not in India. Some BIMs are not in India. Some BIMs are lIMs. a. A and B b. C and D c. A only d. B only Solution: Option (B) X- IIMs BIMs India Answer: Conclusion is valid.


  15. 130. A. All IIMs are in India. No BIMs are in India. No lIMs are BIMs. B. All IIMs are in India. No BIMs are in India. No BIMs are lIMs. C. Some IIMs are not in India. Some BIMs are not in India. Some IIMs are BIMs. D. Some IIMs are not in India. Some BIMs are not in India. Some BIMs are lIMs. a. A and B b. C and D c. A only d. B only Solution: Option (C) IMs lndia