Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
6th December
1,539 plays

More
6th december

Ankush Lamba is teaching live on Unacademy Plus

Ankush Lamba
Banking chronicle YouTube and Telegram channel, cleared several Banking exams like RRB PO/CLERK, IDBI PO, BOB PO, INDIAN BANK PO Got Full ma

U
Unacademy user
sir aapka youtube chainal ka name kya hai
Pawan Saini
2 years ago
I teach only on Unacademy...
most powerful passport nation is japan
Tushar Patil
a year ago
u r talking about Henley Passport Index..
Ajit parate
a year ago
there are several organizations which release this index... its better to not to remember them as it is confusing
sir hume ap pr bharosha h ki ap jo hume pada rahe ho sahi h but sir hindi m b
f19 & f20 kya hai ?
Raushan Kumar
a year ago
financial year sayad
Raushan Kumar
a year ago
yhi hoga
olhhh thanx
Raushan Kumar
a year ago
😁😀
Raushan Kumar
a year ago
👍👍
bahut jayada helpful video hai.sir please ise continue rakhiye
  1. Current Affairs 6th December


  2. Finance ministry has approved rupees investment for FY19 and FY20 to upgrade Doordarshan (DD) and All India Radio (AIR)? Ans. Rs 850 crore


  3. Which state government launched a new programme for transparency and awareness on various government schemes, called PEETHA (Peoples Empowerment Enabling Transparency and Accountability), on 4th December 2018? Ans. Odisha


  4. Which nation has the most powerful passport, according to Global Passport Power Rank 2018, launched by Arton Capital?QUESTION Ans. United Arab Emirates (UAE)


  5. What is the repo rate as per 5th Bi-Monthly Monetary Policy released by Reserve Bank Of India (RBI), on 5thDecember 2018? Ans. None of these; Repo Rate is 6.5 %


  6. GDP (Gross domestic product) of India has slowed down to % in the 2nd quarter of 2018-19, as per 5th Bi-Monthly Monetary Policy released by Reserve Bank Of India (RBI)? Ans. 7.1%


  7. Index of industrial production (llP) slowed down to what per cent in September 2018, as per 5th Bi-Monthly Monetary Policy released by Reserve Bank Of India (RBI)? Ans. 4.5 %


  8. The total durable liquidity injection was_rupees for 2018-19, as mentioned in the 5th Bi-Monthly Monetary Policy released by Reserve Bank Of India (RBI)? Ans. Rs 1.36 trillion


  9. What was the GDP (Gross domestic product) prediction for India for 2018-19, as mentioned in the 5th Bi-Monthly Monetary Policy released by Reserve Bank Of India (RBI)? Ans. 7.4%


  10. The number of patents granted by India increased by what per cent in 2017, as per WIPO's "World Intellectual Property Indicators 2018" report released in Geneva? Ans. 50 %


  11. Name Indian Space Research Organization's (ISRO) heaviest and most-advanced high throughput communication satellite that was successfully launched from the Spaceport in French Guiana, 5th December 2018? Ans. GSAT-11


  12. Indian Premier League (IPL) franchise Delhi Daredevils were renamed as December 2018? er 2018?on 4th Ans. Delhi Capitals