Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
5th December
1,953 plays

More
5th dec current affairs

Ankush Lamba is teaching live on Unacademy Plus

Ankush Lamba
Banking chronicle YouTube and Telegram channel, cleared several Banking exams like RRB PO/CLERK, IDBI PO, BOB PO, INDIAN BANK PO Got Full ma

U
Unacademy user
very nice explanation mam...
SURYA KIRAN EXERCISE = INDIA AND NEPAL IRDAI HQ=HYDERABAD
tysm sir ji, for this useful course,and thanku for share the learning approach,,,,, how to revise :) lots of respect
Surya kiran exercise held between two countries :- India and Nepal IRDAI HQ IS IN :- HYDERABAD
Surya Kiran Exercise - India & Nepal IRDAI HQ- Hyderabad,Telangana
thank you sir.. eak bar hindi me bhi ques bola kijiy ...
Manisha kumari
a year ago
IRDAI Headquater in Hyderabad, Telangana
  1. Current Affairs 5th December


  2. Who was awarded "Hero to Animals" by People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) for banning Chinese Manjha ( A thread use in Kites) in Delhi, on 1st December 2018? IMRAN HUSSAIN


  3. Indian Navy Chief Admiral Sunil Lanba announced the conduct of the TROPEX exercise, from January to March 2019. What does "T" represent in TROPEX? Ans. Theatre Theatre Level Operational Readiness Exercise


  4. "SHINYUU Maitri-18", the first 5-day bilateral air exercise between India and which country started in Agra, Uttar Pradesh, on 3rd December 2018? Ans. Japan


  5. Where was the 13th G-20 Summit held on 30th November and 1st December 2018? Ans. Buenos Aires, Argentina


  6. Which country will host the G20 Summit in 2022? Ans. India


  7. The_ edition of RIC (Russia, India and China) Trilateral Meeting was held in Buenos Aires, Argentina, on 30th November 2018? Ans. Second


  8. The 1st JAl trilateral meeting between Japan, India and which country was held on 30th November 2018 in Argentina? Ans. America


  9. Where was the BRICS (Brazil Russia India China and South Africa) Leaders Informal Meeting held on 30thNovember 2018? Ans. Buenos Aires, Argentina


  10. Name the country that will host the 11th BRICS (Brazil Russia India China and South Africa) Summit in 2019? Ans. Brazil


  11. Name the footballer who won the 2018 Ballon d'Or Award held in Paris, France, on 3rd December 2018? Ans. Luka Modric


  12. Who was appointed as the new finance secretary, by the Union Government, on 3rd December 2018? Ans. Ajay Narayan Jha


  13. SpaceX launched India's first privately built satellite along with 63 other satellite from 18 countries from California, USA, on 3rd December 2018? Ans. ExseedSAT 1


  14. Which Union Ministry released a booklet titled "A Handbook for Students on Cyber Safety" to create awareness among the Students and Adolescents about cyber safety? Ans. Ministry of Home Affairs


  15. When did India celebrate its 47th Navy Day to honour the maritime force's role during the war with Pakistan in 1971? Ans. December 4