Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
2nd December - Most Important Current Affairs (In Hindi)
3,843 plays

More
2nd december most important current affairs

Ankush Lamba is teaching live on Unacademy Plus

Ankush Lamba
Banking chronicle YouTube and Telegram channel, cleared several Banking exams like RRB PO/CLERK, IDBI PO, BOB PO, INDIAN BANK PO Got Full ma

U
Unacademy user
Sir DNA KB ayaga ye to bta dihiye
sir hindi m v pad k btya kro plzz..ya hindi m v de do plz plz plz plz
Ym
Yashi meharwal
a year ago
hindi m resoning k liy ankita mam provide krri h Q
Mamta Darmwal
a year ago
ankita mem unacademy m h kya????
Mamta Darmwal
a year ago
ankita pura name kya h..ankita search krne m bahut ankita aa jari
Mamta Darmwal
a year ago
ankita pura name kya h..ankita search krne m bahut ankita aa jari
Mamta Darmwal
a year ago
ankita pura name kya h..ankita search krne m bahut ankita aa jari
Mamta Darmwal
a year ago
ankita pura name kya h..ankita search krne m bahut ankita aa jari
Ym
Yashi meharwal
a year ago
Ankita sharma "blood relations bank exams" likho unka course show Karega
Ym
Yashi meharwal
a year ago
han unacademy m hi h unka course Hindi m h
Sir,with due repect ek baat bolna chaunga....no doubt apka current affairs ka lesson bht pasand aa rha h hume..lekin sir apke videos pe sound kum aa rha h...as compard to puzle and seating arrangement videos
Sir mujje v ye course m pdhna but sir ye course purchase nhi kr skti hu sir plz mujhe v mauka dijiye sir mujhe apki hlp ki jrurt h ankush sir
Thank you so much sir for your guidance and i really like this series.
Sir bahut acha h bs hindi m bhi explain kr diya kro aap best ho sir
Ym
Yashi meharwal
a year ago
hindi m resoning k Q ankita mam provide kra rahi h bahot benifit h
  1. Current Affairs 2nd December


  2. Name the software launched by Indian Railways that will enable the Union Railway Minister Piyush Goyal to keep track of punctuality of trains and freight and passenger earnings from anywhere in India? Ans. eDrishti


  3. Which state celebrates the 19th Hornbill Festival 2018 from 1st to 10th December 2018? Ans. Nagaland


  4. Name the large scale tri-service exercise involving the Navy, the Army and the Air Force of India, that was conducted at sea off Goa and Karwar coasts from 17th November to 23rd November 2018? Ans. Madad 2018


  5. Where will India's first international indigenous film festival be held in February 2019? Ans. Odisha


  6. Tamil Nadu government hiked the health insurance cover under the Chief Minister's Comprehensive Health Insurance Scheme (CMCHIS) from Rs 2 lakh to- lakh . on 30th November 2018? Ans. Rs 5 lakh


  7. Which state had the most number of beneficiaries under the Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS) under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban)? Ans. Gujarat


  8. Name the country that has the highest number of children and teens with HIV in South Asia, as per the 'Children, HIV and AIDS: The World in 2030' report released by UNICEF (United Nations International Children's Emergency Fund)? Ans. India


  9. became the first country in the world to criminalize the act of falsely inducing children into orphanages as a form of slavery, on 30th November 2018? Ans. Australia


  10. Name the country that amended the Offensive Weapons Bill 2018 to ensure the right to possession of kirpans by Sikhs, on 30th November 2018? Ans. United Kingdom


  11. State Bank of India (SBI) revised its fixed deposit (FD) interest rates on select maturities by 5 to basis points for deposits below Rs. 1 crore, on 28th November 2018? Ans. 10


  12. Indian Economy grows at what per cent in the second quarter (July-September) of 2018-19, as per the report released by Central Statistics Office (CSO)? Ans. 7.1 %


  13. Which football player claimed the Champions League Record of having the most goals for a club, on 28th November 2018? Ans. Lionel Messi


  14. What was the theme of the 30th World AlDS Day observed on 1st December 2018 Ans. Know Your Status