Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Area & Perimeter of 2D Shapes - Part 3 (in Malayalam)
4,210 plays

More
Ideas to remember the equations of rectangle and square are discussed. Equations for finding area & perimeter of square and rectangle are explained in detail with their basic concepts too. 4 problems involving square and rectangle are solved . Percentage increase in area questions are solved.Previous year PSC Questions on Square and Rectangle are solved in this lesson

Ismaiel Kalady is teaching live on Unacademy Plus

Ismaiel Kalady
I teach Maths & Reasoning for Kerala PSC Cracked RRB ALP, Group D, IBPS,SSC Exams Youtube - IMA Math Tricks Telegram - Issu Math Academy

U
Unacademy user
mam mp k current affairs ki new video aur upload kijiye....it's very beneficial for us
Laxmi yadav
a year ago
ok..soon will be available
Sir question number 8 il length breadth 10 nu pakaram 2 edukkan pattuo.. But 2 eduth cheythit kittunnilla
ST
8th 9th super idea ayittaaaa
Thank you sir 🙏 🙏🙏
S
Sir.... ബാക്കി ക്ലാസ്... ഇടുമോ...?
Sir, ques no 8 il same equation as in ques no 7 apply cheyan pattumo?? equation a+b- ab/100%
  1. MENSURATION OF 2D SHAPES 3 20 QUESTIONS AREA & PERIMETER TRICKS unacademy Follow my Profile for more classes, SMAIEL KALADY


  2. Course Overvievw Basics of 2D Shapes V Area & Perimeter of all 2D Shapes How to remember Equations? V All Types of Problems Previous Year PSC Questions smaiel Kalady


  3. 6. The breadth of a rectangular hall is three-fourth of its length. If the area of the floor is 768 sq.m then the difference between the length and breadth of the hall is b) 12m a) 8m Ans: c) 24m d) 32m smaiel Kalady


  4. 6. The breadth of a rectangular hall is three-fourth of its length. If the area of the floor is 768 sq.m then the difference between the length and breadth of the hall is b) 12m d) 32m a) 8m Ans: Breadth is 34 of length, so let length be 4x, breadth will be 3x c) 24m Ismaiel Kalady


  5. 6. The breadth of a rectangular hall is three-fourth of its length. If the area of the floor is 768 sq.m then the difference between the length and breadth of the hall is b) 12m d) 32m a) 8m Ans: Breadth is 34 of length, so let length be 4x, breadth will be 3x c) 24m Area of Rectangle 4x x 3x 12 x2 768 sq.m 2_768 12 Ismaiel Kalady


  6. 6. The breadth of a rectangular hall is three-fourth of its length. If the area of the floor is 768 sq.m then the difference between the length and breadth of the hall is b) 12m d) 32m a) 8m Ans: Breadth is 34 of length, so let length be 4x, breadth will be 3x c) 24m Area of Rectangle 4x x 3x 12 x2 768 sq.m 768 12 2 144 x 648 Diference between lengtread8m Ismaiel Kalady


  7. 7. If the side of a square is increased by 25%, then its area is increased by: a) 25% Ans: b) 40% c) 55% d) 56.25% Ismaiel Kalady


  8. 7. If the side of a square is increased by 25%, then its area is increased by: a)25% b) 40% c) 55% Ans: Equation Method a+D+ 96 25 + 25 +25x25 % d) 56.25% 100 100 = 50 + 6.25 56.25% Ismaiel Kalady


  9. 7. If the side of a square is increased by 25%, then its area is increased by: a) 25% Ans: 25 % increase b) 40% c) 55% d) 56.25% 4 Original side 4, after increase 4+1 5 smaiel Kalady


  10. 7. If the side of a square is increased by 25%, then its area is increased by: a)25% Ans: 25 % increase b) 40% c) 55% d) 56.25% - Original side 4, after increase 4+1 5 Original Area42 16, Increased Area 52 25 25-16 % increase in area- x 100x 100 16 22 -56.25 % 16 Ismaiel Kalady


  11. 8. Each side of a rectangular field is diminished by 40%, by how much percent is the area of this field diminished? a) 32% Ans: Let Original Length & Breadth be l b) 64% c) 25% d) 16% 10 b 10 Area 100 After 40 % decrease 1-6 b 6 Area 36 Ismaiel Kalady


  12. 9. The length and breadth of rectangle are increased by 30% and 20% respectively, the area of the rectangle so formed exceeds the original area by b) 66% d) 56% a) 46% Ans: c) 42% smaiel Kalady


  13. 9. The length and breadth of rectangle are increased by 30% and 20% respectively, the area of the rectangle so formed exceeds the original area by b) 66% d) 56% a) 46% Ans: Let Original Length & Breadth be l c) 42% 10 b 10 Area 100 After 30 % and 20 % increase l = 13 b = 12 Area = 156 Increase % in Area = 156-100 = 56% Ismaiel Kalady


  14. Thank you for Watching Please Follow my Profile Ismaiel Kalady Like and Review this Course V Share to your friends smaiel Kalady