Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Area & Perimeter of 2D Shapes - Part 2 (in Malayalam)
5,976 plays

More
Ideas to remember the equations of rectangle and square are discussed. Equations for finding area & perimeter of square and rectangle are explained in detail with their basic concepts too. 3 problems involving square and rectangle are solved . Previous year PSC Questions on Square and Rectangle are solved in this lesson

Ismaiel Kalady is teaching live on Unacademy Plus

Ismaiel Kalady
I teach Maths & Reasoning for Kerala PSC Cracked RRB ALP, Group D, IBPS,SSC Exams Youtube - IMA Math Tricks Telegram - Issu Math Academy

U
Unacademy user
thanks a lot sir for this awesome course of geography.
thank u sir nice class
  1. MENSURATION OF 2D SHAPES 2 20 QUESTIONS AREA & PERIMETER TRICKS unacademy Follow my Profile for more classes, ISMAIEL KALADY


  2. Course Overview Basics of 2D Shapes v Area & Perimeter of all 2D Shapes How to remember Equations? All Types of Problems Previous Year PSC Questions smaiel Kalady


  3. 3. The length of a rectangular plot is 8 metres greater than its breadth. If the area of the plot is 308m, find the length and breadth of the plot in metre. a)L-16, B-8 Ans: b) L-18, B-10 c)L-20, B-12 d) L-22, B-14 Ismaiel Kalady


  4. 3. The length of a rectangular plot is 8 metres greater than its breadth. If the area of the plot is 308m, find the length and breadth of the plot in metre. a)L-16, B-8 b) Ans: Let breadth be b, then length L-18, B-10 c) L-20, B-12 d)L-22, B-14 b+8 Area-b (b + 8) 308 Ismaiel Kalady


  5. 3. The length of a rectangular plot is 8 metres greater than its breadth. If the area of the plot is 308m, find the length and breadth of the plot in metre. a)L-16, B-8 b) Ans: Let breadth be b, then length L-18, B-10 c) L-20, B-12 d)L-22, B-14 b+8 Area-b (b + 8) Using options, 308 18 10, 20 12 Ismaiel Kalady


  6. 3. The length of a rectangular plot is 8 metres greater than its breadth. If the area of the plot is 308m, find the length and breadth of the plot in metre. a) L-16, B-8 b)L-18, B-10 c) L-20, B-12 d) L-22, B-14 Ans: Let breadth be b, then length b+8 Area-b (b + 8) Using options, 308 18 x 10, 20 x 12 X 16 8 = 128 Answer will be L-22, B-14Ismaiel Kalady


  7. 4. A lawn is in the shape of a rectangle of length 60 metres and width 40 metres. Outside the lawn, there is a footpath of uniform width 1 metre broadening the lawn. Find out the area of the path? Ans: Ismaiel Kalady


  8. 4. A lawn is in the shape of a rectangle of length 60 metres and width 40 metres. Outside the lawn, there is a footpath of uniform width 1 metre broadening the lawn. Find out the area of the path? Ans: Equation method 60> 2w (l + b +2w)- 2 x 1 (60 + 40 2 x 1)- 1 40 Ismaiel Kalady


  9. 4. A lawn is in the shape of a rectangle of length 60 metres and width 40 metres. Outside the lawn, there is a footpath of uniform width 1 metre broadening the lawn. Find out the area of the path? Ans: Equation method 60> 2w (l + b +2w)- 2 x 1 (60 402 x 1)-1 40 = 2 102 = 204 m2 Area of Path - Area of Big Rectangle Area of Small Rectangle Ismaiel Kalady


  10. 4. A lawn is in the shape of a rectangle of length 60 metres and width 40 metres. Outside the lawn, there is a footpath of uniform width 1 metre broadening the lawn. Find out the area of the path? Ans: Equation method 60 > 2w(l+b+ 2w)-2 X 1(60 +40+2 x 1)- 40 - 2 x 102 -204 m2 Area of Path Area of Big Rectangle Area of Small Rectangle = (62 42)-(60 40) 2604 2400 204 m2 Ismaiel Kalady


  11. 5. If the perimeter of a rectangle and a square, each is equal to 80 cms, and difference of their areas is 100 sq. cm, sides of the rectangle are a) 35cm, 15cm b) 28 cm, 12cm c) 30 cm, 10 cm d) 26cm, 14 cnm Ans: Perimeter of Square-80 cm, so the side-80-20cm Area of Square = a2= (20 20) cm2 = 400 cm2 4 Ismaiel Kalady


  12. 5. If the perimeter of a rectangle and a square, each is equal to 80 cms, and difference of their areas is 100 sq. cm, sides of the rectangle are a) 35cm, 15cm b) 28 cm, 12cm c) 30 cm, 10 cm d) 26cm, 14 cnm Ans: Perimeter of Square-80 cm, so the side-80-20cm Area of Square = a2= (20 20) cm2 = 400 cm2 4 If rectangle and Square has equal perimeter, square will have higher area Area of rectangle 400 100 300 cm2 Picking from options, the sides will be 30 cm, 10 cm smaiel Kalady


  13. 6. The breadth of a rectangular hall is three-fourth of its length. If the area of the floor is 768 sq.m then the difference between the length and breadth of the hall is a) 8m Ans: Breadth is 34 of length, so let length be 4x, breadth will be 3x b) 12m c) 24m d) 32m Area of Rectangle 4x x 3x 12 x2 768 sq.m x2 144 768 12 Ismaiel Kalady


  14. 6. The breadth of a rectangular hall is three-fourth of its length. If the area of the floor is 768 sq.m then the difference between the length and breadth of the hall is b) 12m a) 8m Ans: Breadth is 34 of length, so let length be 4x, breadth will be 3x c) 24m d) 32m Area of Rectangle X2 =-= 144 4x x 3x 12 x2 768 sq.m 768 12 x144 12 Difference between length & breadth 4x 3xx 12m Ismaiel Kalady


  15. Thank you for Watching Please Follow my Profile Ismaiel Kalady Like and Review this Course Share to your friends Ismaiel Kalady