Unacademy's Blog!
Login Join for Free
avtar
  • ProfileProfile
  • Settings Settings
  • Refer your friendsRefer your friends
  • Sign outSign out
  • Terms & conditions
  • •
  • Privacy policy
  • About
  • •
  • Careers
  • •
  • Blog

© 2023 Sorting Hat Technologies Pvt Ltd

Watch Free Classes
  • NEET 2024
  • NEET Answer Key 2024
  • NEET 2024 Preparation Toolkit
  • NEET Rank Predictor 2024
  • NEET College Predictor 2024
  • Study Materials
  • Notifications
  • NEET Syllabus 2024
  • NEET Question Paper
  • NEET Notes
  • NEET Books
  • NEET Paper Pattern
  • Video Lectures
  • Mind Maps
  • Downloads
  • Difference Between
  • Full Forms
  • Exam Tips
  • MCQs
NEET UG 2027: Registration, Syllabus, Exam Date, Pattern, Eligibility & Preparation » NEET MCQs » Hydroponics System MCQs
neetug_toolkit

Hydroponics System MCQs

MCQs on "Hydroponics System" : Find the multiple choice questions on "Hydroponics System", frequently asked for all competitive examinations.

Table of Content
  •  

Hydroponics is a type of horticulture and a subset of hydroculture that involves using mineral nutrient solutions in an aqueous solvent to grow plants, usually crops, without soil.

Q1. Plants with larger roots can be cultivated with which of the following types of hydroponics?

    1. Ebb and flow system
    2. Drip system
    3. Nutrient Film technique
    4. None of these

Answer: (C) Nutrient Film technique

Explanation:

A very shallow stream of water containing all the dissolved nutrients required for plant growth is re-circulated past the bare roots of plants in a watertight gully, also known as channels, in the nutrient film technique (NFT).

Q2. Roots of a plant in hydroponics are submerged in a solution of dissolved ______.

    1. fertilizers
    2. oxygen
    3. mineral salts
    4. chemicals

Answer: (A) fertilizers

Explanation:

A fertilizer developed specifically for the cultivation of plants in water, which allows for effective cultivation without the use of soil. A good hydroponic fertilizer contains all of the nutrients and trace elements required for healthy growth in a form that can be used right away.

Q3. Salts and water in hydroponic plants are absorbed by _______.

    1. leaves
    2. stem
    3. root
    4. Outer Layer of plants

Answer: (D) Outer Layer of plants

Explanation:

Plants that live in water are known as hydrophytes. They could be sunk or floating. Hydrophytes have roots that aren’t very well developed. Surface exchange through the epidermis allows them to absorb water and minerals.

Q4. The form of hydroponics that does not require a growing medium at all is _______.

    1. Aquaculture
    2. Static solution culture
    3. Medium culture
    4. Aeroponics

Answer: (D) Aeroponics

Explanation:

Leaf lettuce, tomatoes, peppers, cucumbers, strawberries, watercress, celery, and some herbs are among the most common hydroponically grown crops. The way a crop is supported in the nutrient solution is an important consideration in system design.

Q5. Deficiency of mineral nutrition does not cause which of these ?

    1. Chlorosis
    2. Etiolation
    3. Necrosis
    4. Shortening internode

Answer: (B) Etiolation

Explanation:

Plant growth in the absence of sunlight is referred to as etiolation. Because sunlight is necessary for chlorophyll biosynthesis. Plants with thin, elongated internodes will be pale in colour.

As a result, the correct response is ‘Etiolation.’

Q6. Which of these plants may not be suitable for cultivation through hydroponics ?

    1. Tomatoes
    2. carrot
    3. cucumber
    4. Strawberries

Answer: (B) carrot

Explanation:

Leaf lettuce, tomatoes, peppers, cucumbers, strawberries, watercress, celery, and some herbs are among the most common hydroponically grown crops. The way a crop is supported in the nutrient solution is an important consideration in system design.

Q7. Which of the following is not true about hydroponics?

    1. Requires high investment
    2. Technical knowledge required
    3. Can be misused to cultivate banned crops
    4. Plants through hydroponics cannot be cultivated everywhere

Answer: (D) Plants through hydroponics cannot be cultivated everywhere

Explanation:

While almost any plant can be grown in a hydroponic system, that does not mean you should. Growing this way has the advantage of maximising yields quickly and with less space than traditional gardens.

Q8. Which of these is the fiber obtained from the coconut’s husk?

    1. Perlite
    2. Vermiculture
    3. Coir
    4. Rockwool

Answer :(C) Coir

Explanation:

Coconut fibre, also known as coir, is made from the coconut’s fibrous husk. Hence, Coir is the right answer.

Q9. Hydroponics is a method of cultivation of plants without the use of _______.

    1. water
    2. air
    3. soil
    4. sunlight

Answer :(C) soil

Explanation:

Hydroponics is defined as “the cultivation of plants without the use of soil.” This is a unique way to grow plants that can be done in the comfort of your own home. Growing plants without soil in a nutrient medium that is entirely liquid is known as hydroponics.

Q10. The scientist who used nutrient culture solution in hydroponic cultures was _______.

    1. Knop
    2. Sachs
    3. Wallace
    4. Webster

Answer: (A) Knop

Explanation:

Knop’s (1865) and Arnon and Hoagland’s (1940) nutrient solution compositions are widely used.

Company Logo

Unacademy is India’s largest online learning platform. Download our apps to start learning


Starting your preparation?

Call us and we will answer all your questions about learning on Unacademy

Call +91 8585858585

Company
About usShikshodayaCareers
we're hiring
BlogsPrivacy PolicyTerms and Conditions
Help & support
User GuidelinesSite MapRefund PolicyTakedown PolicyGrievance Redressal
Products
Learner appLearner appEducator appEducator appParent appParent app
Popular goals
IIT JEEUPSCSSCCSIR UGC NETNEET UG
Trending exams
GATECATCANTA UGC NETBank Exams
Study material
UPSC Study MaterialNEET UG Study MaterialCA Foundation Study MaterialJEE Study MaterialSSC Study Material

© 2026 Sorting Hat Technologies Pvt Ltd

Unacademy's Blog!

Share via

COPY