Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Number Analogy (in Hindi)
1,478 plays

More
This course is about practice questions of number analogy in crash course of SSC reasoning.

Aashish Arora is teaching live on Unacademy Plus

Aashish Arora
Quantative Aptitude Faculty | 6 Years Exp. | Cleared SSC & IBPS Exams | Got FULL marks in Quant 4 times | Top Educator |

U
Unacademy user
ma'am what are different ways in which individuals with a particular trait may increase in a population
some questions are of those types we cannot recognise what is the logic behind the question.N it even takes time. e.g.,(80:32::65: ). So what to do in that case?
sir your course & your short tricks are really good. please 1 request from you is this please increase your voice while recording. in this chapter its better but previous chapters very low volume even after using speaker in laptop too. please mind on volume so that it can hearable during doing work too.
  1. SSC CRASH COURSE ON REAsONING SEGMENT1 Number Analogy By: Aashish Arora


  2. ABOUT ME: o I have done my BSc. ( in Non-Med) o I am running a HOME TUTORING o I have 4 years experience in o Hobbies : Reading books, Gaming, o Course Fee : Contribute (Optional) from Kurukshetra University. firm in my city. teaching. teaching etc. Rate Review Recommend


  3. NUMBER ANALOGY Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 5:30:: 7:? Options: 1) 54 2) 50 3) 49 4) 56 Correct Answer: 56 ti 7x8-56 t I


  4. NUMBER ANALOGY Select the related word/letters/numbers from the alternatives: 01 36::02:? Options: 1) 48 (06 )2-36 +5 2) 49 3) 69 02 2. 4) 70 Correct Answer: 49 0


  5. NUMBER ANALOGY Select the related word/letters/number from the given alternatives. 72:90:156:? Options: 1) 184 2) 168 3) 182 8x9x o2x 13 13 x 4 4) 176 Correct Answer: 182 =182


  6. NUMBER ANALOGY Select the related word/letters/number from the given alternatives. 12: 144:? Options: 1) 10 40 2) 15 : 125 3) 20:400 4) 22: 464 Correct Answer: 20: 400


  7. NUMBER ANALOGY Select the related number from the given alternatives 72:45:: 51:? a. 24 a. 24 b. 21 C. 32 d. 26 2. 49-4 5 51 52-12-25-1 Correct Answer: a 24


  8. NUMBER ANALOGY Select the related number from the given alternatives 80:32: 65? a. 15 b. 24 C. 16 d. 26 80 65 32 8065 32 2 OC Correct Answer: d - 65x2 = 13x2-26.


  9. NUMBER ANALOGY Select the related number from the given alternatives 1024: 8:: 721:? a. 6 b. 10 C. 14 d. 5 1024 = 1x2x4=8 121 = 7x2x1 = 14 Correct Answer:c


  10. NUMBER ANALOGY Select the related number from the given alternatives. 14: 65: 23:? 165 a. 35 b. 80 c. 13 d. 32 1- 23 2 Correct Answer: a