Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
1.4 - Question 30-43: Detailed analysis, answer key, explanation of UPSC CSE Prelims / CSAT paper 1 (2016)
14,437 plays

More
In this lesson, Roman continues to solve the Prelims 2016 paper 1 and has covered questions from 30-43 of Booklet Code "A". Do watch the lesson as it is the most authentic answer key on the internet.

Roman Saini is teaching live on Unacademy Plus

Roman Saini
Part of a great founding team at Unacademy with Gaurav, Hemesh. Movies, Guitar, Books, Teaching.

Unacademy user
which of The following train is The fastest? option a 25m/sec b) 1500m/min c) 90km/hr d) none mam kaise solve hoga??
Alisha Mahajan
2 months ago
Sabka parameter same kro
HERE IS ANOTHER AWESOME LESSON FROM THE PUREST OF THE PURE SOUL ON THIS PLANET EARTH.....LONG LIVE ROMAN SIR...AND LONG LIVE UNACADEMY TEAM.... FEELING BLESSED TO BE BORN IN ''ROMAN ERA''....THANK U IS NOT THE WORD...SALUTE TO ALL MOTERS OF FOUNDING FATHERS AND GREAT EDUCATORS AND OTHER CONTRIBUTORS OF UNACADEMY...
HERE IS ANOTHER AWESOME LESSON FROM THE PUREST OF THE PURE SOUL ON THIS PLANET EARTH.....LONG LIVE ROMAN SIR...AND LONG LIVE UNACADEMY TEAM.... FEELING BLESSED TO BE BORN IN ''ROMAN ERA''....THANK U IS NOT THE WORD...SALUTE TO ALL MOTERS OF FOUNDING FATHERS AND GREAT EDUCATORS AND OTHER CONTRIBUTORS OF UNACADEMY...
/\ /\ /\ |""| |""| . till now 31 correct and 7 wrong. fingers crossed XXX. please dont sleep roman sir. ajj ke chain ki neend is dependent on you...
Roman Saini
3 years ago
Do not worry working on the complete solution :)
Safdar Rahman
3 years ago
sighhh... relieved :))))................
Piyush Kalwar
3 years ago
Best of Luck. I hope you carve a niche among your top contemporaries for yourself. Please guide me where to start the journey any links and other useful information's. piyushckalwar@gmail.com
Thanks Roman saini Sir and unacademy . By far this is the most authentic and logically correct key I found on internet. Getting 111 as per key. If Sustainable development goals question concerned, will get 113+ . Hope to clear pre in first attempt.
Yesterday one of the answer keys on a website marked banjaras as weavers..relieved to watch this!
  1. Detailed analysis, solution explanation of UPSC CSE Prelims 2016 1.4 Questions 30-43 Presented by Dr. Roman Saini


  2. About me MBBS, AIIMS .Cleared CSE-2013 Loves playing Guitar; Movie Buf Course Fee Contribute Follow me on Unacademy https://unacademy.in/user/RomanSaini


  3. 30) Consider the following pairs Terms sometimes seen in the news Their origin . 1. Annex- Countries .2. Certified Emissions Reductions Nagoya Protocol . 3. Clean Development Mechanism : Kyoto Protocol Cartagena Protocol Which of the pairs given above is/are correctly matched? (a1 and 2 only (b) 2 and 3 only .(c) 3 only .(d) 1, 2 and 3 Answer. c


  4. 31) In the context of the developments in Bioinformatics, the term transcriptome', sometimes seen in the news, refers to . (a) a range of enzymes used in genome editing .(b) the full range of mRNA molecules expressed by an organism .(c) the description of the mechanism of gene expression (d) a mechanism of genetic mutations taking place in cells Answer . b


  5. 32) 'Mission Indradhanush' launched by the Government of India pertains to (a) immunisation of children and pregnant women . .(b) construction of smart cities across the country (c) India's own search for the Earth-like planets in outer space (d) New Educational Policy Answer. a


  6. 33) Which of the following best describes/ describe the aim of 'Green India Mission' of the Government of India? 1. Incorporating environmental benefits and costs into the Union and State Budgets thereby implementing the 'green accounting 2. Launching the second green revolution to enhance agricultural output so as to ensure food security to one and all in the future 3. Restoring and enhancing forest cover and responding to climate change by a combination of adaptation and mitigation . . measures Select the correct answer using the code given below. .(a) 1 only (b) 2 and 3 only (c) 3 only '(d) 1, 2 and 3 Answer. c


  7. . 34) With reference to pre-packaged items in India, it is mandatoy to the manufacturer to put which of the following information on the main label, as per the Food Safety and Standards (Packaging and Labelling) Regulations, 2011? 1. List of ingredients including additives . 2. Nutrition information any, made by the medical professon about the possblil of any 3. Recommendations, if any, made by the medical profession about the possibility of any allergic reactions .4. Vegetarian/non-vegetarian . Select the correct answer using the code given below. . (a) 1, 2 and 3 . (b) 2, 3 and 4 (c) 1, 2 and 4 .(d)1 and 4 only Answer. c


  8. 35) 'Project Loon', sometimes seen in the news, is related to .(a) waste management technology . (b) wireless communication technology .(c) solar power production technology (d) water conservation technology Answer . b


  9. 36) 'Net metering is sometimes seen in the news in the context of promoting the (a) production and use of solar energy by the households/consumers (b) use of piped natural gas in the kitchens of households (c) installation of CNG kits in motor-cars . .(d) installation of water meters in urban households Answer . a


  10. 37) India's ranking in the 'Ease of Doing Business Index' is sometimes seen in the news. Which of the following has declared that ranking? (a) Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) (b) World Economic Forum .(c) World Bank (d) World Trade Organization (WTO) Answer. c


  11. . 41) With reference to the Trans-Pacific Partnership', consider the following statements 1. It is an agreement among all the Pacific Rim countries except China and Russia. 2. It is a strategic alliance for the purpose of maritime security only. . Which of the statements given above is/are correct? .(a) 1 only . (b) 2 only .(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Answer. a