Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Enroll
16.1k
Download
Time & Work Tricks - PART 6
32,032 plays

More
Time & Work - PART 6 TYPE : REMAINING WORK (CONTINUED)

Pratiyogita Mantra is teaching live on Unacademy Plus

Pratiyogita Mantra
JOIN FREE COURSE FOR SSC Exams 2019 FOLLOW NOW !

U
Unacademy user
sir make a course of entire world history
Hardik Siroha
a year ago
well i have covered numerous revolutions and complete cold war. along with them of you go to my profile you can find courses on Nazism and Fascism
homework problem solution plzz
Suraj Yadav
4 months ago
18 days A+B =4 B+C =5 C+A =6 A+B+C =15/2 Remaining work = 120 -(10*15/2)=45 Remaining efficiency(A) = 15/2 -5 = 5/2 Days = 45/(5/2) = 18
Tp
Tarana parewa
2 months ago
18 days
Ap
Aryan pillai
a month ago
can u tell me in 4th class sir said to multiply with 2 to get a+b+c/efficiency
Days- 30,24,20 taking LCM=120. efficiency A+B=120/30=4,B+C=120/24=5,C+A=120/20=6 2(A+B+C)=15/2 their 10 days work=15/2×10=75 work left=120-75=45 A's efficiency=15/2-5=5/2=2.5 time taken by A=45/2.5=18 days
Xam Learning
9 months ago
if efficiency is calculated as per sir's method..a+b+c=16 b+c=24 lcm=48 a alone takes 1 day to complete 1 work.. can u plz explain?
Moni Monika
7 months ago
here Capicity of A+B+C =3 an Capicity of B+C is 2 we can calcute 3-2=1remaining a (a+B+c-b+C) =a thn one day work of a=48/1=48 day
Anu Chowdhury
7 months ago
2(A+B+C) 1day's work=(1/30+1/24+1/20)=15/120=1/8 so,(A+B+C)'s 1 day work = 1/2*8=1/16 work done by A,B,C in 10 days =10/16=5/8 Remaining work=1-5/8=3/8 A 1 days work =(1/16-1/24)=1/48 now,1/48 work is done by A in 1day so,3/8 work will be done by A=48*3/8=18day. I tried another method,are you understood or not., sorry for late reply just now I have seen.
Rekha Ganesan
23 days ago
instead of 1-5/8 for finding the remaining work this what value will come according to sir's method ??
Rekha Ganesan
23 days ago
instead of 1-5/8 for finding the remaining work this what value will come according to sir's method ??
Rekha Ganesan
23 days ago
instead of 1-5/8 for finding the remaining work what value will come according to sir's method?
Pranjal Jaiswal
3 days ago
Let me tell u the Sir's method for homework question. A+B = 30 B+C = 24 C+A = 20 ----- LCM = 120 then, A+B = 120/30= 4 B+ C = 120/24= 5 C+A = 120/20= 6 Now, A+B+C = (120/15)× 2 = 16 And, B+ C = 24 LCM OF 16 & 24 = 48 total work A+B+C = 48/16= 3 B+C = 48/24 = 2 A's efficiency = 3-2 = 1 Now, A+B+C worked for 10 days that is 10×3= 30 Remaining work = 48-30= 18 A will take = 18/1= 18 days --ANS.
Sir, Firstly, your efforts are highly appreciated. And thank you so much for making this happen. Personally I'm benefitting much from all of your classes. And I'd like to know when English and general studies classes will be uploaded. Thankyou.
18 days answer...
Aakash Peeri
a year ago
please explain how ??
Asmita Thakur
a year ago
lcm of A+B,B+C,C+A will be 120 with efficiencies 4 ,5and 6 resp.The combined efficiency of A+B+C =15/2..with efficiency as 15/2 its 10 days work will be 75..now to find remaining work 120-75=45..as efficiency of A+B+C=15/2 and efficiency(their one day work) of B+C=5..15/2-5=5/2 which is efficiency of A..to find number of days divide remaining work i.e 45 by 5/2 which gives 18 as answer..
Aakash Peeri
a year ago
Why 15/2 is the efficiency ?? it is supposed to be just 15 and not /2 but x2. Correct me if i am wrong.
Zing Pi
a year ago
@thnq madam for detail explanation
Mahesh Kumar Badige
10 months ago
Efficency of (A+B)=4, (B+C)=5, (C+A)=6 sum of efficirnces gives 2(A+B+C)=15 so, eff of (A+B+C)=15/2
Sampurana priya
10 months ago
thnx @asmita for detail ans. 😃
Saranya ganta
9 months ago
tq ashmita ji.. i undrstud..
Shyam Mehta
9 months ago
tnx for explaining..
Dm
Daksh maurya
8 months ago
answer is 18 days
Dm
Daksh maurya
8 months ago
answer is 18 days
Vineet tiwari
7 months ago
thanks asmita
Vineet tiwari
7 months ago
thanks asmita
Rajeev raj
7 months ago
thanks@asmita
Shashank singh
7 months ago
@aakash Peeri,I think you have grabed the wrong concept,efficiency will be divided only bcz efficiency of more person will be more and less for lesser person...so efficiency will be divided ...and will be multiplied if done directly from time given...here he has done with efficiency and not from time ...
Anurag gawli
4 months ago
sir how question plz.....
Vishal
3 months ago
thnq asmita
Pranjal Jaiswal
3 days ago
Let me tell u the Sir's method for homework question. A+B = 30 B+C = 24 C+A = 20 ----- LCM = 120 then, A+B = 120/30= 4 B+ C = 120/24= 5 C+A = 120/20= 6 Now, A+B+C = (120/15)× 2 = 16 And, B+ C = 24 LCM OF 16 & 24 = 48 total work A+B+C = 48/16= 3 B+C = 48/24 = 2 A's efficiency = 3-2 = 1 Now, A+B+C worked for 10 days that is 10×3= 30 Remaining work = 48-30= 18 A will take = 18/1= 18 days --ANS.
thanku so much sir.....har types ko aap bde achhe se krwate h....or videos dekhne se bhi pta chal RHA h aap kitna effort lga rahe h question ko samjhane m.....or wo free crash course m.... thanks allot sir
  1. TIME & WORK PART 6


  2. DON'T FORGET TO PRESS HIT LIKE RATE FOLLOW I ASK YOUR DOUBTS ENROLL/SAVE |COMMENTS


  3. TIME & WORK PART 6


  4. TIME & WORK - PART 6 HIT LIKE A can finish a work in 24 days, B in 9 days and C in 12 days. B and C start the work but are forced to leave after 3 days. The remaining work was done by A n: (1) 5 days RATE ASK YOUR DOUBTS IN (2) 6 days (3) 10 days(4) 10days 2 DOWT FORGET TO PRESS FOLLOW ENROLL/SAVE COMMENTS


  5. A 24 3 B 9 C126 3D 42W 3


  6. TIME & WORK- PART 6 HIT LIKE X alone can complete a piece of work in 40 days. He worked for 8 days and left. Y alone complet ed the remaining work in 16 days. How long would X and Y together take to complete the work? RATE ASK YOUR DOUBTS IN (1) 13 days (2) 14 days 3 (3) 15 days ) 1days 2 3 FORGET TO PRESS FOLLOW ENROLW SAVE COMMENTS DONT



  7. TIME & WORK - PART 6 HIT LIKE A and B can separately complete a piece of work in 20 days and 30 days respectively. They worked together for some time, then B left the work. If A com pleted the rest of the work in 10 days, then B worked for (1) 6 days (2) 8 days (3) 12 days (4) 16 days RATE ASK YOUR DOUBTS IN DONT FORGET TO PRESS FOLLOW ENROLL/SAVE COMMENTS


  8. 6o A+B 60-303o Z0 cTEaen (Ar8) A+B


  9. TIME & WORK - PART 6 HIT LIKE A and B can together finish a work in 30 days. They worked together for 20 days and then B left. After another 20 days, A fin- ished the remaining work. In how many days A alone can fin- ish the job? (1) 50 days (2) 60 days (3) 48 days (4) 54 days RATE ASK YOUR DOUBTS IN DONT FORGET TO PRESS FOLLOW ENROLL/SAVE COMMENTS