5 lessons,

33m 15s

Enroll

1.6k

✕Download

Dhiraj Singh Chauhan

Income-tax Inspector, Cleared Assistant Commandant(SSB), From Saharanpur

Unacademy user

K S

2 years ago

sir pls continue this series for 2018 also

0

Reply

Pranoti Khadatkar

2 years ago

Sir i have doubt in annual installmentof 770rs question. If we take loan/debt of 770 for 5 yrs at 5% then its total s.i. for 5 yrs is 192.5rs. so amount payable is 962.50rs. installment is decided on pa+s.i. that is total amount. installment amount payable is same throughout, it doesnt change. so here emi for 60 months monthly is rs16.04 and anual installment is rs192.50. so how the answer is rs140???? please clear my doubt sir.

22

Reply

Vikash kumar

2 years ago

go through the question it says 770 is dues in 5 years means total amount of loan becomes 770 after complition of 5 year

Niladri Auddy

2 years ago

Agar waisa hi hai toh app agar 140 karke installment de rahe ho taab vi 5yrs mei 700 rupees hi repay hote hai...

Niladri Auddy

2 years ago

Matlab har installment same hoga aisa koi baat nahi hai...wch v usualy thnk as in case of EMI

Pranoti Khadatkar

2 years ago

okayy thanks... Niladri Auddy

Pranoti Khadatkar

2 years ago

thanks Jay Gupta

Niladri Auddy

a year ago

hmm. welcome...discussion se mera vi concept clear hua....

Rahul Ghaghat

2 years ago

Last question ko hum ek aur trick se solve kr skte hai...Just suppose ki hume bache hua amount jo ki 4000 hai and installment hamari 500 ki hai...to isko chukane me 8 months lagne chahiye lekin interest ki wajah se 9 months lag rahe hai aur sath hi sath hume 500 extra pay krne padd rahe hai jo ki kuch aur nhi SI hai ...bs formula me put kro and solve kro...Rx9=(500/4000)*100

16

Reply

Nisha Sharma

2 years ago

Don't you think...time should be 9/12 as 9 is number of months..not years

Kour Singh

2 years ago

bai ans. to fir b nhi aa rha.....plz clear

Nisha Sharma

2 years ago

Down payment that has been paid =1000
Remaining amount has to be paid = 5000 -1000 = 4000
Now this 4000 will be principal for 1st month
Similarly, PA for 2nd month = 4000 - 500 = 3500
PA for 3rd month = 3500 - 500 =3000
and so on for 9 months
So the principal amount is = 4000 + 3500 + 3000 +2500.......+ 500 ..that is the one month equivalent sum
Now the SI will not be directly 500 which is paid every month...SI will be calculated as,
Total amount being paid in 9 months = 9*500 =4500
The principal amount is =4000
So the extra amount paid is SI , that is 4500 - 4000 =500
So, PA = 18000
SI = 500
t = 1/12
Put everything in the formula, you'll get the answer.

Ankit Singh Yadav

2 years ago

18000 hahahahha pgl

Ashutosh Kumar

a year ago

t=1/12?

Ashutosh Kumar

a year ago

nisha sharma????

Shavinder kumar

a year ago

Yes ankit.....its 18000

Abhay Vishnoi

9 months ago

18000 kese??

Sonu Kumar

2 years ago

सर आपने बहुत ही बढ़िया से इस वीडियो में समझाया है इसके लिए शुक्रिया। आपकी मेहनत इस वीडियो में प्रदर्शित होती है सर । Percentage Chapter पे वीडियो बना दीजिए सर।
Love you sir....

4

Reply

Rahul Ranjan

3 years ago

Reena borrowed 6450 at 5% simple interest repayable in 4 equal installments. What will be annual installment payable by him ?
****
By using your method, after four years amount = 100+105+110+115= 430.
6450/430= 15
so the installment should be :- 100*15= 1500.
but the correct answer is :- 1800.
Where am I going wrong.
Please reply. I am frequently getting stuck in installments questions.
RA

3

Reply

Naveen Patil

2 years ago

Here 6450 given is the principal . Therefore first u need to calculate the amount using basic formula method then apply the method..

Prakash Singh Kushwaha

2 years ago

emi includes interest also so i think solution may be wrong

Gayatri Sharma

2 years ago

First calculate amount ..which is 7740 (4year ,5%, 6450 is principal )..
Now. . Apply ur solution
7740 /430=18 ..
100×18= 1800 ..here is the answer

Gayatri Sharma

2 years ago

6450 is principal ..don't consider it as amount

Prakash Singh Kushwaha

2 years ago

solution provided by gayatri is correct

Gayatri Sharma

2 years ago

I want to know that ..if 1800 is annual installment for 4 year ..so 1800×4=7200 is paid after 4 year !! So. What about 7740 ?

Prakash Singh Kushwaha

2 years ago

interest is applied on remaining amount.

Gayatri Sharma

2 years ago

ok

Vivek singh

2 years ago

yes sir we liked the videos, and moreover it helped in solving the problems in a comparatively short period of time.

6

Reply

Tricks to solve questions on Simple Interest PRESENTED BY DHIRAJ SINGH CHAUHAN

About me O B.Sc.(Hons.) from BHU Varanasi O 24th rank in CGL-2015(tier 1+tier2) O Score: O tier 1-150 O tier 2- 347.25 O total-497.25 out of 600 O Course fee: CONTRIBUTE O Follow me on Unacademy at: https://unacademy.in/user/dhirajaryal

Question 10 What annual installment will discharge a debt of Rs. 770 which is due in 5 years at rate of 5 % SI per annum?

120 5 5 0 770

Question 11 A TV with MRP 5000 is available in a down payment of Rs.1000 and 9 monthly installments of 500. What is Rate of simple interest?

3 5 0 0 Total Amount uued OD 8XS Average amount = ve mounT 8x3 2- = 33 :