Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Short Answers on Environmental Issues 1 (in Hindi)
1,658 plays

More
Short Answers on Environmental Issues 1

Juhi Mishra is teaching live on Unacademy Plus

Juhi Mishra
JAI HIND 🇮🇳 M.Sc Botany(gold medalist)CET,DCA,B.Ed. Be Best In BIOLOGY Follow & Subscribe 🎯NEET

U
Unacademy user
Pm
mame plz botany ka hindi mai syllabus plz topic wise batao
Juhi Mishra
2 months ago
Kaun se exam k lie
mam is ka AAP nay alag say description nahe Diya h
  1. Short nswers on Environmental Issues Juhi S. mishra


  2. Useful For All Competitive Exam


  3. This is Juhi Mishra * M.Sc.in Botany(Gold Medalist) 7 years of Teaching Experience CET, DCA & B.Ed in Biology



  4. Q. 1. Define the term pollution. Ans. Any undesirable change in phys characteristics of air, land, water or soil is called pollution. ical, chemical and biological


  5. Q. 2. What are pollutants? Ans. Substances that bring about changes in the environment are called pollutants. . 3. Which act has been passed by Government of India to protect and improve the quality of our environment?


  6. Ans. Environment (Protection) Act, 1986. Q. 4. Name the device used to remove sulphur dioxide from gases? Ans. Scrubber. Q. 5. Which size particulate are harmful to human


  7. Ans. Particulate size 2.5 micrometer or less. O. 6. How can the industrial noise be reduced? Ans. The industrial noise can be reduced by use of sound absorbents and mufflers.


  8. Q. 7. What is the purpose of water Prevention and Control of Pollution Act, 1974? Ans. This act passed by Govt, of India is to safeguard our water resources.


  9. Q. 8. What is the cause of algal- bloom? Ans. Presence of large amount of nutrients in water


  10. O.10. Name two substances that show biomagnification. Ans. (1) Mercury, (2) DDT.


  11. Q. 15. Which two gases are responsible for green house effect? Ans. (1) Carbon dioxide, (2) Methane


  12. Q. 17. In which months does a ozone hole develop over Antarctica? Ans. Late August and early October.


  13. Q. 18. Mention the percentage of forest cover for plains and hills by Nation Forest Policy (1988) of India. Ans. 33% for plains, 67% for Hills.


  14. Q.19. How is slash and burn agriculture practised in N-E States of India? Ans. The trees are cut and the plant remains are burnt. Then the cleared land is used for agricultural purpose.