Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Set 1Expected Questions on Astronomy(in Malayalam)
571 plays

More
This lesson is Expected Questions on Astronomy

Bibi Mohanan is teaching live on Unacademy Plus

Bibi Mohanan
I have a teaching experience of 7 years . I run two YT channeIs My Notebook & EEE Made Easy. I did M.Tech in photonics and BTech in EEE

U
Unacademy user
written content is insufficient
Quality class maam expecting more from u.
  1. Idea ..ill ..lil 96% 16:04 am BSNL MOBILE Notepad 25 Nov 2018, 6:03 am Expected Questions on Astronomy - part 1 Bibi Mohanan


  2. Airplane Mode . 68% 15:58 pm Notepad UNIVERSE The study of universe is known as Ans Cosmology The universe comprises of billions of Ans : Galaxies The galaxies are made up of millions of Ans Stars Father of modern Astronomy Ans: CQnernicus


  3. Airplane Mode . 63%(.) 5:58 pm Notepad Father of modern Astronomy Ans Copernicus The astronomer known as the Law Giver of Heavens Ans: Kepler Light year and parsec are the units of measuring distances in the Ans Universe The distance travelled by light in one year is called Ans: One light year One light year 9.46 x 1012 kilometers


  4. Airplane Mode . 6896@ 15:58 pm Notepad An astronomical unit of distance Ans Parsec One parsec 3.26 light year Scientist who found universe is expanding, in 1929 Ans Sir Edwin Hubble Geocentric theory was propounded (the Earth was the centre of universe) by Ans : Ptolemy Heliocentric theory was propounded (the Sun is the centre of the universe) by


  5. Airplane Mode O A in 63%(.) 5:58 pm Notepad Heliocentric theory was propounded (the Sun is the centr of the universe) by Ans Copernicus Laws of Planetary motion was discovered by Ans: Kepler Study of celestial bodies and universe Ans : Astronomy Study of the structure of the universe Ans Cosmology Study of the origin of universe


  6. Airplane Mode OA 6896@ 15:58 pm in Notepad Study of the origin of universe Ans Cosmogony Study of life in outer space Ans Exobiology Study of moon Ans : Selenology Study of Space Craft Ans Astronautics Study of Sun Ans: Heliology


  7. Airplane Mode OA + 67% 5:58 pm Notepad International Astronomical year was observed by UNO in Ans : 2009 Father of Indian astronomy Ans Aryabhattan Father of Scientific astronomy Ans: Kepler Father of modern Indian astronomy Ans: M.K.Vainu Bappu Farther of Indian Space Programme Ans : Vikram Sarabhai


  8. Airplane Mode . 6796 15:58 pm Notepad L, EVOLUTION OF UNIVERSE There are three main theories put forward to explain origin and evolution of universe. 1.BIG BANG THEORY Most widely accepted theory regarding the origin of universe Ans : Big Bang Theory


  9. Airplane Mode . 67%@ 15:58 pm Notepad Big Bang Theory was proposed by Ans George Lemaitre Big Bang Theory was modified by Ans Edwin Hubble The term big bang was coined by Ans: Fred Hoyle Big bang theory is also called as Ans : Expanding Universe Hypothesis 2. STEADY STATE THEORY


  10. Airplane Mode OAn 67%@ 15:58 pm Notepad 2. STEADY STATE THEORY Steady State Theory was proposed by Ans : Hermann Bondi, Thomas Gold and Fred Hoyle Steady State Theory was proposed in Ans : 1948 Quasi Steady State Theory was proposed by Ans Jayant Narlikar