Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Set 1 Transportation Expected Questions(in Malayalam)
1,208 plays

More
This lesson is about the expected questions on transportation focused on Airways

Bibi Mohanan is teaching live on Unacademy Plus

Bibi Mohanan
I have a teaching experience of 7 years . I run two YT channeIs My Notebook & EEE Made Easy. I did M.Tech in photonics and BTech in EEE

U
Unacademy user
Useful....Thank you for classes....
☺️👍👍
C
Hi mam I have seen ieo class in your youtube channel, will you start the same in unaccademy platform
Bibi Mohanan
10 months ago
let me ask
C
CHANDU
10 months ago
k mam Thank you very much
Thank you mam, expect more class helpful for University Exam
Bibi Mohanan
10 months ago
sure
  1. Transportation 1 Bibi Mohanan


  2. CIVIL AVIATION Father of Civil Aviation in India Ans : J.R.D Tata First air transport in India was started on Ans : February 18,1911 World's first National Aviation Company Ans Imperial Airways


  3. The National Airways company of Britain Ans Imperial Airways First domestic air route between Karachi and Delhi was operated by ns Imperial Airways First Airline Service to India Ans: Imperial Airways


  4. Airmail Service was started in India in Ans 1911 Regular Airmail Service between Karachi and Bombay was started by Ans : Royal Air force (January 24,1920) Aero club of India was established in Ans 1927


  5. 0 First person in India who got a valid air licence Ans : J.R.D. Tata (1929) Tata Airlines was founded by Ans : J.R.D. Tata (1932) First Service of Tata Airlines Ans : Karachi -Bombay -Madras The Pilot in the first service of Tata Airlines Ans : J.R.D. Tata


  6. I The Aircraft used by J.R.D Tata on his first service Ans Puss moth named single engine aircraft First Indian woman to get a pilot's licence Ans : Urmila.K.Parikh (1932) First woman commercial pilot Ans: Prem Mathur (1948, Decan Airways)


  7. 0 First Indian woman to fly in a combat zone Ans Gunjan Saxena First woman pilot of Indian Airlines Ans Durba Banerjee


  8. 0 National Airlines of India Ans: Indian Airlines, Air India Tata Airlines was renamed as Air India Limited in Ans 1946 First Chairman of Air India Limited Ans J.R.D. Tata


  9. 0 Air India International Limited was established on Ans : March 8,1948 First International Service conducted by Air India International Limited Ans: Bombay - London (March 8,1948) The name of aircraft of India which conducted first International service Ans Malabar Princess The pilot who conducted India's first International Service Ans Capt.K.R Guzdar


  10. 0 Nationalisation of Civil Aviation in India was in the year Ans : August 1,1953 Indian Airlines was established on Ans : August 1,1953 The Act leads to the establishment of Indian Airlines Ans Air Corporation's Act 1953 India's first Jet Air Service was started by Air India on Ans : February 21,1960


  11. I The largest private sector airline in India Ans Indigo Private sector cargo airline company Ans Blue Dart Aviation Air India and Indian Airlines merged to form National Aviation Company of India Limited (NACIL) on Ans August 1,2007


  12. 0 Mascot of Air India Ans: Maharaja Registered office of NACIL Ans New Delhi Corporate Head of NACIL Ans Mumbai First private aviation company Which I conducted its service on national basis East West Airlines Ans: East West Airlines