Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Enroll
137
Download
Set 1 Chemistry lessons for PSC
1,143 plays

More
This lesson is about the expected questions on Chemistry

Bibi Mohanan is teaching live on Unacademy Plus

Bibi Mohanan
I have a teaching experience of 7 years . I run two YT channeIs My Notebook & EEE Made Easy. I did M.Tech in photonics and BTech in EEE

U
Unacademy user
DK
Hi sir...I've completed B.Sc with Physics and want to make preparation for upsc..So please help me for selecting the subject.
ee questions previous ayi choduchathano
Acid ph value less than 7 alle
  1. Notepad 27 Nov 2018, 3:13 pm Chemistry lessons- Part 1 Bibi Mohanan


  2. 315268-Saved Periodic Table of the Elements 14 17 He Li Be Na Mg 3 4 * , * 10 " "2 Al Si P S Cl Ar K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr Rb SrYZr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te Xe Cs Ba Symbol 21 72 Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg TI Pb Bi Po At Rn 9-103 104 112 115 116 Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Uut F Uup Lv Uus Uuo La Cr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er m Yb Lu 93 Ac Th Pa UNp Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr series Halogen Nabe


  3. 1. The property of metals by which they can be beaten in to thin sheets is called- a. malleability b. Ductility c. conduction d. Expansion Ans. 1. (a) 2. Which one of the following is metal? a, C b. N C. Na d. O Ans. 2. (c) 3. Which one of the following is non metal? a. Zn b. Al c. Fe d. N Ans 3 (d


  4. 4. All materials shown property of malleability expect a. Iron b. Graphite c. Aluminium d. Silver Ans. 4. (b) 5. Which one of the following is a good conductor of electricity? a. Iron b. Plastic c. Wood d. Glass Ans. 5. (a) 6. The property of metal by which it can be drawn into wires is called a. Conductivity b. malleability c. Ductility d. Decorating


  5. 7. The metals that produce ringing sounds, are said to be- a. malleable b. sonorous c. Lustrous d. hard Ans. 7. (b) 8. Which metal is found in liquid state t room temperature? a. Fe b. Zn c. Hg d. A Ans . 8. (c) 9. The solution of ash of magnesium ribbon is- a. Acidic b. Basic


  6. 9. The solution of ash of magnesium ribbon is- a. Acidic b. Basic c. Neutral d. All of these Ans. 9. (b) 10. What is the product when sulphur reacts with oxygen? a. Sulphuric acid b. Sulphur trioxide c. Sulphurous acid d. Sulphur dioxide


  7. 10. What is the product when sulphur reacts with oxygen? a. Sulphuric acid b. Sulphur trioxide c. Sulphurous acid d. Sulphur dioxide Ans. 10. (d) 11. When sulphur dioxide is dissolve in water then- a. Sulphur is formed b. Sulphur trioxide is formed c. Sulphuric acid is formed d. Sulphurous acid is formed Ans. 11. (c) 12. What is the chemical formula of sulphurous acid a. H2SO4 b. SO2 c. SO3 d. H2SO3 Ans . 12. (d) 13. The sulphuric acid turns blue litmus paper into- a. Red


  8. 13. The sulphuric acid turns blue litmus paper into- a. Red b. Green c. Yellow d. Dark blue Ans . 13. (a) 14. Oxides of non metals are a. Basic b. Acidic c. Neutral d. All of these Ans . 14. (b) 15. Sodium metal is stored in- a. Water in nature


  9. 15. Sodium metal is stored in- a. Water b. Alcohol c. Kerosene d. Ether Ans. 15. (c) 16. Which one of the following metal reacts vigorously with oxygen and water? a. Sodium b. Potassium c. Calcium


  10. 16. Which one of the following metal reacts vigorously with oxygen and water? a. Sodium b. Potassium c. Calcium d. Magnesium Ans. 16. (a) 17. Which metal is present in Calcium Hydroxide? . b. O . d. H Ans. 17. (c) 18. Which non-metal catches fire if the exposed to air a. Sodium b. Phosphorous c. Calcium d. Uranium Ans . 18. (b) 19. What is the chemical formula of copper sulphate?