Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Practice Problems Mathematical Reasoning Set-2
1,084 plays

More
This lesson takes up more problems on mathematical reasoning for jee main.

Vineet Loomba is teaching live on Unacademy Plus

Vineet Loomba
IITian | Best Online Maths Educator | Highest Overall Watch Time | 8+ Years Experience | Youtube: Maths Wallah | vineetloomba.com

U
Unacademy user
very helpful sir ji
Rahul MEHLA
a year ago
Okay
sir superb explaination thanku so much sir
Pg
sir awesome course plz sir LMVT pr video bna dijiye
Vineet Loomba
a month ago
See my profile its there
PA
sir apne central measuring tendency pr video nhi bnai hai kya ??
Vineet Loomba
3 months ago
Yes
PA
Pooja Agarwal
3 months ago
bnado na sir ye bhi to iit mei hai
Vineet Loomba
3 months ago
All chapters are already complete and available on my profile
PA
Pooja Agarwal
3 months ago
but sir ye vala nhi hai
SIR WHEN WILL ALGEBRAIC PROPERTIES GET ADDED?PLEASE ADD SOON SIR SO THAT THEORY GETS COMPLETED
Vineet Loomba
3 months ago
Theory is complete as per syllabus
A
make a video on previous year questions in jee mains
  1. MATHEMATICAL REASONING ALL YoU NEED FOR JEE MAIN (NTA SPECIAL) JEE MAIN RANK BOOSTER COURSE PREPARED BY ER. VINEET LOOMBA ITIAN IIT-JEE MENTOR


  2. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) ABOUT ME B. Tech. From IIT Roorkee IIT-JEE Mentor Since 2010. * Many of my students are pursuing courses in IITs, NITs, BITs etc unacademy Currently running my own Coaching Institute for JEE Main and Advanced Follow me @ https://unacademy.com/user/vineetloomba to get updates or search me on Google


  3. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) SPECIAL ANNOUNCEMENT Share useful links and advice with your learners... CRASH COURSE FOR JEE MAIN 2019 (JANUARY SESSION) Find courses & lessons 735 Courses IIT JEE 2,521 Courses Str Chemistry 797 Courses Details in Plus Tab wwEest HINDI Home My Library Plus Profile SUCCESS IN JEE MAIN ER. VINEET LoOMBA (IIT RooRKEE)


  4. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.7 Negation of the statement If a number is prime then it is odd is. (A) A number is not prime but odd. (B) A number is prime and it is not odd. (C) A number is neither primes nor odd. (D) None of these So se the property Hence (B) is correct option. Ans.[B] SUCCESS IN JEE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEE)


  5. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) If p, q, r are substatements with truth values. T, T, F then the Statement r-> (p ^ ~q) v (-q ~r) will be (A) True (B) False (C) may be true or false (D) None of these Ex.8 F-(F v F) F F=T Ans.[A] SUCCESS IN JEE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEE)


  6. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.9The Negation of the statement (p ^ q) r is (A) (~p vq)- r (D) (~p va)A r use the property Sol. Hence (C) is correct option Ans.LC] SUCCESS IN EE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEe)


  7. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.10 The contrapositive of p (~p ^ q) is- (A) p(pv) (B) (p A q)p (C) (pv ~ q) p (D) (pv q)p So contrapositive of a b is b a Hence (D) is correct option Ans. D] SUCCESS IN JEE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEE)


  8. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.11 p v q) is logically equal to (A) p-> q (C) ~ (p q) (B) q-> p Hence (A) is correct option Ans.[A] SUCCESS IN EE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEE)


  9. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.12 The statement pq is equal to (A) (~p v q) v (p v q) (B) (p ^ q) v (~p ~q) (C) (~p v q) ^ (pv ~ q) Sol. We know that Hence (C) is correct option Ans.[C] SUCCESS IN JEE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEE)


  10. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.13 The statement (p ^ q) -p is a (A) Tautology (B) contradiction (C) Neither tautology nor contradiction (D) None of these Sol. TITIT F T F FIF Hence the statement neither tautology nor contradiction. Ans.[C] SUCCESS IN JEE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEE)


  11. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.15 The statement (p->-q) (p ^ q) is a- (A) Tautology (B) contradiction (C) Neither tautology nor contradiction (D) None Sol TIF| F F T T F| T | F | T | F | Hence the statement is a contradiction Ans.[B] SUCCESS IN JEE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEE)