Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Practice Problems Mathematical Reasoning Set-1
1,488 plays

More
This lesson takes up practice problems in Mathematical reasoning

Vineet Loomba is teaching live on Unacademy Plus

Vineet Loomba
IITian | Best Online Maths Educator | Highest Overall Watch Time | 8+ Years Experience | Youtube: Maths Wallah | vineetloomba.com

U
Unacademy user
MAAM U REALLY DOING WELL..DESPITE OF SCATTERED INFORMATION ON ONE TOPIC ,U R COMPILING IT CATEGORICALLY.......KINDLY DELIVER LESSONS UNFLAGGINGLY...
Arpita Prakash
9 months ago
Thanks ! Check this playlist for the videos of class 11 Political Science NCERT- Indian Constitution at Work. I will be finishing the book soon. https://www.youtube.com/playlist?list=PLrJzrrOycmwAegub1v0Q-Jx32RX9RwCxN Also, check the playlist on the same channel which contains videos on note making strategies
sir mains me toh 3 variable(p,q,r) bhi puche jaate h but 2 variable(p,q) tk hi padhaya h pls 3 variable (p,q,r) bhi upload kre
Vineet Loomba
9 months ago
Concept toh same he rhega na ..chaahe 3 ho ya chaar ... U have to make table ... It will just be lengthier ... i ll take it in coming lessons
Brilliant teacher.
Vineet Loomba
8 months ago
Thanks gurkeerat
sir, mathematical reasoning Jaise aur konse chapters Hain. mera mtlb simple and important for jee mains 2019
sir quardatic equation pr lecture kijiye
Vineet Loomba
a year ago
Check my profile its there
  1. MATHEMATICAL REASONING ALL YoU NEED FOR JEE MAIN (NTA SPECIAL) JEE MAIN RANK BOOSTER COURSE PREPARED BY ER. VINEET LOOMBA ITIAN IIT-JEE MENTOR


  2. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) ABOUT ME B. Tech. From IIT Roorkee IIT-JEE Mentor Since 2010. * Many of my students are pursuing courses in IITs, NITs, BITs etc unacademy Currently running my own Coaching Institute for JEE Main and Advanced Follow me @ https://unacademy.com/user/vineetloomba to get updates or search me on Google


  3. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) SPECIAL ANNOUNCEMENT Share useful links and advice with your learners... CRASH COURSE FOR JEE MAIN 2019 (JANUARY SESSION) Find courses & lessons 735 Courses IIT JEE 2,521 Courses Str Chemistry 797 Courses Details in Plus Tab wwEest HINDI Home My Library Plus Profile SUCCESS IN JEE MAIN ER. VINEET LoOMBA (IIT RooRKEE)


  4. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.1 Which of the following is not a statement - (A) 3 is a rational number (B) 8 7 (C) Please open the door (D) All prime numbers are odd. So Ans. [C] SUCCESS IN EE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEE)


  5. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.2 Negation of " 3 is an odd number and 7 is a rational number is - (A) 3 is not an odd number and 7 is not a rational number (B) 3 is an odd number or 7 is a rational number (C) 3 is an odd number or 7 is not a rational number (D) 3 is not an odd number or 7 is not a rational number. use the property (p and q)p orq Ans.[D] Sol. SUCCESS IN JEE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEE)


  6. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.3 The negation of statement (A) (p v ~a) A (p v q) Sol. Use the property Ans.[B] SUCCESS IN EE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEe)


  7. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) The negation of statement (A) (p Aq) v (q v r) Ex.4 (B) (~p ^ ~q) ^ (~q ^ r) (D) None of these Sol use the property Ans.[c] SUCCESS IN JEE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEE)


  8. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) The statement (p ^ ~q) vp is logically equivalent to (B) p (D) ~q Ex.5 (A) p (C) q Sol. T T F T F T F T F Hence statement (pAq) v p is logically equal to statement p Ans.[A] ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEe) SUCCESS IN EE MAIN


  9. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.6 If (p A~q) v (q A r) is true and. q and r both true then p is (A) True (B) False (C) may be true or false (D) none Let p be true then statement Sol. also let p be false then statement . p may be true or false. Ans.[C] SUCCESS IN EE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEe)


  10. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.7 Negation of the statement If a number is prime then it is odd is. (A) A number is not prime but odd. (B) A number is prime and it is not odd. (C) A number is neither primes nor odd. (D) None of these So se the property Hence (B) is correct option. Ans.[B] SUCCESS IN JEE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEE)


  11. 100% SUCCESS IN JEE MAIN AND ADVANCED (IIT-JEE) Ex.9The Negation of the statement (p ^ q) r is (A) (~p vq)- r (D) (~p va)A r use the property Sol. Hence (C) is correct option Ans.LC] SUCCESS IN EE MAIN ER. VINEET LOOMBA (IIT RooRKEe)