Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Data Inequality: Quadratic Equations: Concept and Technique (in Hindi)
4,470 plays

More
Data Inequality: Quadratic Equations: Concept and technique: Meaning of options has been explained.

Amar Sir is teaching live on Unacademy Plus

Amar Sir
Teaching with a unique way 'Math Dikhta Hai', developed over 24 years. Taught 50k+ students with 5k+ positive results

Unacademy user
teaching aptitude lesson when uploaded...
great technique......thank u sir
Sir could you please take classes in english. Im from kerala
sir in English will be very much grateful
very effective in unacademy as well as in youtube
  1. A renowned faculty of Objective Math, Personal Interview/GD General Studies, Indian History An experience of 24 yrs of teaching at Jamshedpur, Ranchi, Bokaro [Jharkhand] & Sambalpur[Odisha] Thousands of successful students in Bank/SSC/Railway/Civil ServicesAmar Sir ailwaV/CIV l Services The slogan is: Math Dikhta Hai


  2. IBPS RRB PO 2017 Data Inequalitv Quadratic Equations


  3. IBPS RRB PO 2017 Data Inequalitv Quadratic Equations


  4. Data Inequality (Quadratic Equations) Give answer: (a) If x <y (b) x > y (c) ifx Sy (d) if x y (e) if x = y or no relationship between x and y can be established. If x = 6 or 10 and y = 15 or 20 15 10 20 Then, x<y. Ans. is (a)


  5. Data Inequality (Quadratic Equations) Give answer: (a) If x <y (b) x > y (c) ifx Sy (d) if x y (e) if x = y or no relationship between x and y can be established. If x = 15 or 120 and y = 6 or 10 10 15 20 Then, x > y . Ans. is (b)


  6. Data Inequality (Quadratic Equations) Give answer: (a) If x <y (b) x > y (c) ifx Sy (d) if x y (e) if x = y or no relationship between x and y can be established. If x = 6 or 10 and y = 10 or 20 6 10 20 Then, x <y. Ans. is (c)


  7. Data Inequality (Quadratic Equations) Give answer: (a) If x <y (b) x > y (c) ifx Sy (d) if x y (e) if x = y or no relationship between x and y can be established. If x = 10 or 20 and y = 6 or 10 6 10 20 Then, x2 y. Ans. is (d)


  8. Data Inequality (Quadratic Equations) Give answer: (a) If x <y (b) x >y (c) if xSy (d) ifx2y (e) if x = y or no relationship between x and y can be established. If x 6, y 6, then ans. is (e). Or, x = 6 or 15 and y= 10 or 20 10 15 20 6 Then, Ans. is: (e) No relationship between x and y can be established


  9. Theorem: If and are the roots, then the corresponding quadratic equation is: In other words, if the quadratic equation is x2-( + )x + -0, then and are the roots. For example, if = 2 and 3, then the quadratic equation is x2-(2 3)x + 2x3-0 or, x2-5x + 6 = 0 Or, if x2 - 5x +6-0, then x2 - (2 + 3)x + 2x3-0 That means, = 2 and = 3, when compared to X-( +


  10. How to find and from the quadratic equation ax2 + bx + c = 0 ? First of all we multiply "a" and "c" with sign and break the product "ac" into two parts as (a + c) or (a - c), according as the sign of the product "ac" is (+) or (-) respectivelv. Then, compare with x2-( + )x + -0 to get the values of an .


  11. Give answer: (a) If x < y (b) x > y (c) if x y (d) ifx2 y (e) if x = y or no relationship between x and y can be established I. I. x2-24x +144 0 (x)2-2xxx 12 + (12)2-0 (y)2-2xyx 13 + (13)2-0 (x-12)2-0 x-12=0, or x = 12 II. y2 -26y + 169-(0 (y-13)2-0 y-13-0, or y = 13 y 13 x = 12 Ans. (a) x y


  12. Give answer: (a) If x < y (b) x >y (c) if x y (d) ifx2 y (e) if x = y or no relationship betweenx and y can be established. 5. 1. 10x2-7x +1-0 II. 35y2 - 12y +10 (2+5) 1 1 10 10 5 2 v (12) (5 + 7) 1 1 35 35 75 Ans. (c) x<y =5 7


  13. Give answer: (a) If x < y (b) x > y (c) ifx y (d) ifx2 y relationship between x and y can be established. 7. I. 12x2 + 17x + 6-0 (e) if x = y or no II. 6y2 + 5y+ 1-l (17) (-9 -8) -3-2 6 6Ans. (e) No relation between x and y can can be established 12 12 43 -1 -3 2 -1 (+12) (+ 6)-+ (6 x 12) 2 2 3 2 3=9 8 =6x1


  14. Give answer: (a) If x < y (b) x > y (c) ifx y (d) ifx relationship between x and y can be established. 8. 1. 20x2 + 9x +1 = 0 y (e) ifx = y or no II. 30y2 + 11y +10 20 2045 30 30 -1 4 -1 -1 Ans. (c) X sy 2 2 5=5 4 =6 5


  15. (e) ifx = y or no Give answer: (a) If x < y (b) x > y (c) ifx y (d) ifx relationship between x and y can be established. 9 1 x2 + 17x + 72 = 0 y II. y2 + 19y + 90-0 17) (19) -(-10 9) or, y--10 or - 9 10 Ans. (d) x 2 y 1 2 2 2 3 3=9 8 2 3 3 5 =10 9


  16. (e) if x zy or no Give answer: (a) If x < y (b) x > y (c) if x y (d) ifx relationship between x and y can be established. 12 23 14. I. Or, 5x--11 Or, x =-2.2 12 12 Or, -4y-12 Or, y =-3 Therefore, x > y Ans. (b) x>y


  17. Give answer: (a) If x < y (b) x > y (c) ifx y (d) ifx y (e) ifx = y or no relationship between x and y can be established. 16. I Or, 7 21 42 4 16 y 5 10 VX , 21 42 or, 80 or, y = 6400 or, x = 400 Therefore, x Sy Ans. (a) x Sy


  18. (Give answer: (a) If x < y (b) x > y (c) ifXS y (d) if12 y (e) if x = y or no relationship between x and y can be established 17. I. (x)2-256 Or, x= 1256 or, x= 16 11. y=1256 Or, y = 16 16 +16 Therefore, x Therefore, x Sy Ans. (c) xy