Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Average Part 1 (in Hindi)
32 plays

More
This lesson will gives you the basic concepts of average also it deals with some of the basic shortcut to solve questions from average.

Kunal swarnkar
Graduated as a Mechanical Engineer.

U
Unacademy user
sir maine 85 percent phy cover kiya hain for neet aur vo 15 per cent thermal physics hain kya karu pls sir help
  1. WELCOME TO UNACADEMY Average part 1 By kunal swarnkar


  2. About me o Kunal swarnkar . Bachelor's of engineering e/ Mechanical engineering Rate, review and recommend o Follow me on - https://unacademy.com/user/kunalswarn42-7542


  3. . What is the average of 10, 11, 13, 15, 18, and 23? Solution: Sum of numbers-10+11+13+15+18+23 90 Total numbers 6 Average 90/6 15 Find the average of 4, 8, 12, 16, 20, and 24 If the difference is consontant or same then Average (1st no + last no) / 2 Solution: -14


  4. Average of the first 'n' consecutive natural numbers is Average (n+1)/2 . What is the average of the first 25consecutive natural numbers? Solution: - (25+1)/2 2 2nd Method: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,... ,20,21,22,23,24,25 Sum of numbers 325, Total numbers 25


  5. Average of the first 'n' natural even number is Average n+ 1 . What is the average of the first 10 natural even numbers? Solution: Average- 10+1 11 2nd Method: 2,4,6,8,10,12,14,16,18,20 Sum of numbers- 110, Total numbers- 10


  6. Average of the first 'n'natural odd numbers is Average n What is the average of the first 8 natural odd numbers? Solution: Average 8 2nd Method: 1,3,5,7,9,11,13,15 Sum of numbers 64, Total numbers 8 -8


  7. Average of natural even numbers up to 'n' Average (n+2) / 2 . What is the average of the even numbers up to 22? Solution: Average 12 2nd Method: 2,4,6,8,10,12,14,16,18,20,22 Sum of numbers 132, Total numbers 11 -12


  8. Average of natural odd numbers up to 'n' Average (n+1)/2 . What is the average of the odd numbers up to 17? Solution: Average - 9 2nd Method: 1,3,5,7,9,11,13,15,17 Sum of numbers 81, Total numbers 9 -9


  9. Average of squares of first 'n' natural numbers Average (n+1)(2n+1)/6 What is the average of the squares of the first 10 natural numbers? Solution: Average- 38.5 2nd Method: 1,4,9,16,25,36,49,64,81,100 Sum of numbers-385, Total number-10 Average- 38.5


  10. Average of the cubes of first 'n' natural numbers Average(n+1)n(n+1)/4 . What is the average of the cubes of the first 6 natural numbers? Solution: Average 6 (6+1)(6+1)4 Average- 73.5 2nd Method: 1,8,27,64,125,216 Sum of numbers-385, Total number-6 Average- 73.5