Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
31st August 2018: Daily MCQs on Current Affairs for government exams (UPSC CSE/IAS exam)
5,443 plays

More

Roman Saini is teaching live on Unacademy Plus

Roman Saini
Part of a great founding team at Unacademy with Gaurav, Hemesh. Movies, Guitar, Books, Teaching.

U
Unacademy user
voice clarity is not good
Hi Roman. As I didn't have enough credits to message you, here's an important suggestion from my side. At the end of the Asiad i.e. Asian Games in Indonesia, I humbly suggest you to come out with a course based on all the records, first time Gold medals, first time medals and other "firsts" as well as relevant facts based course which may be asked in the Pre. There are good chances that 1 or 2 questions may come from Asiad as this Asiad has been the "firsts" of many medals/games for India.
Uday Singh
a year ago
UPSC seldom asks questions about sports.. you will be wasting time learning about that. instead go for information about Indonesia. that could be more helpful.
Parth Yadav
a year ago
Well, they've asked before SURPRISINGLY. :)
bhai g 2013 se koi question pucha h kya ??????????
8/10 Daily MCQ of 31st August 2018 For Civil Services prelims 2019.... Q1. Development expenditure would include 1. expenditure on building roads. 2. debt service liabilities. 3. grants-in-aid. Select the correct answer using the codes given below. a) 1 and 2 only b) 1 and 3 only c) 2 and 3 only d) 1, 2 and 3 Q2. With reference to narrow money, consider the following statements : 1. They are highly liquid. 2. Banks run their lending programme mainly with this money. Which of the statements given above is/are correct ? a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2 Q3. In the order of precedence, the speaker has an equal rank to a) Vice-President b) Prime Minister c) Cabinet Ministers d) Chief Justice of India. Q4. Consider an ordinary bill that originated in the legislative assembly and is sent to the legislative council. If the council rejects the bill then a) a joint sitting is called. b) the bill ends and becomes dead c) legislative assembly passes the bill for the second time. d) none of the above Q5. Consider the following statements regarding the second Indian Factories Act: 1. It provided for a weekly holiday for all workers. 2. Working hours for women were fixed at 11 per day while daily hours of work for children were reduced to 7. Which of the above statements is/are correct? a. 1 only b. 2 only c. Both 1 and 2 d. Neither 1 nor 2 Q6. Which of the following sections of the Brahmanical society extended generous support to both Mahavira and Gautam Buddha in a view to improve their position in the society? a. Brahmanas b. Kshatriyas c. Vaisyas d. Sudras Q7.Which among the following is /are correct regarding Buland darwaja? [A] It was built by Akbar in 1572 A.D. [B] It was built in Fatehpur Sikri [C] It was built to commemorate Akbar’s victory on Gujarat only [D] All are correct Q8. The Environment Protection Act of 1986 (EPA) came into force soon after which of the following disaster in India? a. Bhopal Gas Tragedy b. Oleum Gas Leak c. Maline Landslide in Pune d. None of the above Q 9.Out of the battles fought between contemporary rulers and Babur, which among the following resulted in the firm establishment of Babur’s rule in North India? [A] Battle of Panipat [B] Battle of Khanva [C] Battle of Ghagra [D] Second Battle of Panipat Q10. Which of the following is/are true about CERN? 1) CERN is the acronym of European Organization for Nuclear Research in Italian Language. 2) CERN was fouded in 1954. 3) It is located at Geneva. a) Only (1) and (2) b) Only (2) and (3) c) Only (1) and (3) d) All of the above Q 11. Which of the following are the features of the latest Drone regulations issued by the central government : 1) All drones except nano and those owned by NTRO, ARC and Central Intelligence Agencies are to be registered and issued with Unique Identification Number (UIN). 2) The regulation defines “No Drone Zones” around airports;near international border, Vijay Chowk in Delhi; State Secretariat Complex in State Capitals, strategic locations/vital and military installations; etc. 3) For flying in controlled Airspace, filing of flight plan and obtaining Air Defence Clearance (ADC) /Flight Information Centre (FIC) number shall be necessary along with Minimum manufacturing standards and training requirements of Remote Pilots. A) 1 & 2only (B) 2 & 3only C) 1 & 3 only D) All of the above Q12. With the WHO listing H. pylori among the 16 antibiotic-resistant bacteria that pose the greatest menace to human health, there has been a growing concern about the bacteria and finding new treatments for the infection.Which of the following compounds is an active compound that can kill anti biotic resistant bacteria H.pylori ? a) Acetic acid b) Ellagic acid c) Benzoic acid d) Pyrolic acid Q13. India joins the exclusive club of nations using biofuel in aviation.Which of the following are the advantages of using jet biofuel in the aviation sector ? 1) It reduces the amount of (sulphur oxide) Sox emissions by around 99% along with other ghg’s by 15%. 2) It will lead to superior engine performance and reduced maintenance cost for the airline operators. 3) Commercialization of biofuel promises large-scale employment avenues both in formal and informal sectors. A) 1 & 2only (B) 2 & 3only C) 1 & 3 only D) All of the above Q14. Arogyamitras are trained inorder to pursue the goal of PM janarogyayojana in the country. Which of the following are the functions of arogyamitras outside the PHC’s : 1) Educate people about the scheme and distribute brochures and other material 2) To coordinate with Empanelled hospitals and help conduct camps. 3) Facilitate Patients in procuring medicines. A) 1 & 2only (B) 2 & 3only C) 1 & 3 only D) All of the above Q15. “World of Work” report is published by which of the following international organisations ? A) World Bank (B) WTO C) ILO D) Transparency International Answers:- 1-(b),2-(a),3-(d),4-(c),5-(c),6-(c),7-(d),8-(a),9-(b),10-(b),11-(d),12-(b),13-(d), 14-(a),15-(c).. ''YUVRAJ.onlineIAS'' by Sushil Kumar Suman As IAS & IES Aspairnt. Any type of queries, you can ask me on Facebook " Sushil Kumar Suman" at any time.
Please make live videos on YouTube sir apart from your paid course..
morning sir have a nice day
  1. MCQs - 31st August 2018 Roman Saini


  2. Instructions As soon as the question Score Conclusion appears, pause the video, answer the question and 0-2 resume it. Very low chances of selection. There is no substitute for hard work. Can do better, need to grind more Going good, almost there. Very high chances of selection 3-4 -100% of the time, 5-6 without fail, calculate your score and write it in 7-8 the comments section (Compete) 9-10


  3. unacademy Home ExplorelSearch Courses Topcs &Eaucators C1h beft CBSE UOC NET 20 Full Length Quizzes with complete analysis for Paper 1 UPSC CSE Indian Architecture and Performing At& c Arts Capsule MPPSC UPSC CSE Complete Course on Physical, Indian & World Geography Culture of Madhya Pradesh For MPPSC (Prelims & Mains) Rgst 11.59 Reparnon closes ut 1159 PM Last dare to apply ia 31 s 4,600 3,900 2,800 10,300 Navdeep Kaur Deepana Singh Sudarshan Ga 01 day lef 1 day left 01day UPSC CSE NCERT 6-12th: Detailed Coverage for Strong Base SSC COL Comprehensive Course on GS with 1000 MCQs on Current Trends CAT Basic to Advance Level CAT Quant Preparation (Weekend Batch) 5SC oot Mastering Basics of Quant with Last 5 Years Ouestions O Last dase to apply is 31st Au Last date to apply is 31st Au O Last date to apply is 31stAug Last da toapplys 31st Aug 7,800 4,600 7.400 4,900


  4. unacademy Home ExplorelSearch Courses Topcs &Eaucators UPSC CSE Geography & Current Issues of CAT Top 200 Proven Tricks to crack Quant for CAT 2018/19 ank Eram Crash Course on Reasoning for IBPS PO/ Clerk CBSE UOC NET Data Structure, Computer Network DBMS & OS for CS Paper 2 Last dane to apply is 31at Last date to apply is 31st #3,500 O Bharat Gupta Last dabe to apply is 31st.Aug Last date to apply in 31stug 7,500 2.800 #3,300 Sudarshan Gurj Sandeep Singh 01days left G2 days le SC COL Topic wise high-level practice sessions on Grammar UPSC SE Ideal Preparation Techniques (Latest Trends+Doubt Resolution) Bank Exam Reasoning Simplified for all Government Exams UPac CSE The Art of writing Best Essays and scoring like a Topper Last dane to apply is 21at Aup O Last date to apply ia 1st Sept Lest dlate to apply in 1st Sept Last date to apply i 2nd Sept #3,000 #6900 4,900 9,300 Barkha Agrwa Roman Sain Jatin Verma 0


  5. Q1. Consider the following statements: 1. Dearness Allowance is given by the government of India to all the public sector employees to compensate the effect of inflation. 2. Dearness Allowance is different for the urban and rural sector. 3. Dearness Allowance is linked to the wholesale price index. Select the correct answer using the code given below: A) 1 and 2 only B) 2 and 3 only C) 1 and 3 only D) All of the above


  6. A) 1 and 2 only 1. Dearness Allowance is given by the government of India to all the public sector employees to compensate the effect of inflation 2. Dearness Allowance is different for the urban and rural sector. 3. Dearness Allowance is linked to the consumer price index.


  7. Q2. Consider the following statements about the National Green Tribunal: 1. The National Green Tribunal is a constitutional body. 2. The Tribunal shall not be bound by the procedure laid down under the Code of Civil Procedure. 3. The Tribunal is mandated to make and endeavour for disposal of applications or appeals finally within 6 months of filing of the same. Select the correct answer using the code given below: A) 1 and 2 only B) 2 and 3 only C) 1 and 3 only D) All of the above


  8. B) 2 and 3 only The National Green Tribunal has been established in 2010 under the National Green Tribunal Act 2010 for effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources including enforcement of any legal right relating to environment and giving relief and compensation for damages to persons and property and for matters connected therewith or incidental thereto. The Tribunal shall not be bound by the procedure laid down under the Code of Civil Procedure, 1908, but shall be guided by principles of natural justice.


  9. Q3. Consider the following statements: 1. Both India and Pakistan had participated in the Exercise Peace Mission 2018. 2. This is the first time India and Pakistan operated together outside the United Nations umbrella. Select the correct answer using the code given below: A) 1 only B) 2 only C) Both 1 and 2 D) Neither 1 nor 2


  10. C) Both 1 and 2 Exercise Peace Mission 2018, the joint military exercise of Shanghai Cooperation Organisation (SCO), ended in Russia recently with the eight-member states undertaking joint training on combating terrorism This is the first time India and Pakistan participated in the exercise, which took place at the firing ranges in Chebarkul. The exercise provided an opportunity for the armies of India and Pakistan to operate together outside the United Nations umbrella, under which they had operated in the past.


  11. Q4. Which of the following South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) countries have a Motor Vehicles Agreement among them? A) Bangladesh, Bhutan, India, and Nepal B) Bangladesh, Bhutan, India, and Myanmar C) Bangladesh, Pakistan, India, and Nepal D) Bangladesh, Pakistan, India, and Afghanistan


  12. A) Bangladesh, Bhutan, India, and Nepal The proposed SAARC Motor Vehicles Agreement could not progress due to resistance from Pakistan. This compelled Bangladesh, Bhutan, India, and Nepal (BBIN) to sign the BBIN Motor Vehicles Agreement in 2015


  13. D) All of the above The mandate of Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) has been widened over the years to include climate change, disaster management and counterterrorism among others.


  14. Q7. Which of the following are areas of concern of the Financial Action Task Force (FATF)? 1. Money laundering Terrorist financing 3. Threats to the integrity of the international financial system 4. Proliferation of weapons of mass destruction Select the correct answer using the code given below: A) 1, 2 and 3 only B) 2, 3 and 4 only C) 1 and 3 only D) All of the abov


  15. Q8. Which among the following were the observations of the Supreme Court in the Indra Sawhney case? 1. Backward Classes of the Citizens of in Article 16(4) can be identified on the basis of caste and not only on the economic basis. 2. Creamy layer can be and must be eliminated from the Backward Classes 3. There should be NO reservation in the Promotions. Select the correct answer using the code given below: A) 1 and 2 only B) 2 and 3 only C) 1 and 3 only D) All of the above


  16. D) All of the above The 27% reservation quota for backward classes and the government notification reserving 10% government jobs for economically backward classes among the higher castes was challenged in the Supreme Court in the Indra Sawhney Case of 1992.


  17. Q9. Consider the following statements: 1. The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) is an intergovernmental economic organisation. 2. Membership in the OECD automatically results in membership in the International Energy Agency (IEA) Select the correct answer using the code given below: A) 1 only B) 2 only C) Both 1 and 2 D) Neither 1 nor 2


  18. A) 1 only The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) is an intergovernmental economic organisation with 35 member countries, founded in 1960 to stimulate economic progress and world trade. To be a member country of the IEA, a country must also be a member country of the OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development) However, membership in the OECD does not automatically result in membership in the IEA: Chile, Iceland, Israel, Latvia, Mexico and Slovenia are OECD member countries but at present do not belong to the IEA.