Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Previous Year Preliminary 2011 History Solve Paper (in Odia)
407 plays

More
PREVIOUS YEAR ODISHA CIVIL SERVICE PRELIMINARY 2011 HISTORY SOLVE PAPER in odia

Deepak Rout
*educator, M-Tech ( mechanical )I IT Madras. qualified for OPSC interview , UPSC Main,Created Kalinga competative academy you tube cha.

Unacademy user
very nice sir........
  1. OPSC PRELIM SOLVED PAPER ODISHA ODISHA CIVIL SERVICE HISTORY 2011 SOLVED PAPER


  2. About me M-Tech (Mechanical) from IIT Madras Appeared Odisha civil service intervie Written UPSC main Currently working as IT Professional in Bengaluru


  3. 51. Kalibangan was located on the river bank of: (a) Indus (b) Sutlej (c) Chenab (d) Ghaggar Solution: D


  4. 52. Who was the Founder of the Indo-Greek Dynasty in India? (a) Alexander (b) Menander (c) Demitrius (d) Kanishka Menander (c.165/145-130 BCE) was the best known of the Indo- Greek kings Menander is mainly remembered as the eponymous hero of the Buddhist text, Milinda-pinha (questions of Milinda), in which he is engaged in a question-and-answer discussion on Buddhism with the teacher Nagasena Solution: b


  5. 53. Vardamana Mahavira died at: (a) Kusinara (b) Vaishali (c) Rajagriha (d) Pava Solution: D


  6. Vardhamana was born around 540 BCE in Kundagrama, a suburb of Vaishali *his father Siddhartha was the chief of the Jnatrika clan. His mother Trishala was a Lichchavi princess and sister of its chief Chetaka. Mahavira was known as Jina (conqueror) of the soul and hence his sect came to be known as Jainism. According to Jain tradition, Mahavira was not the founder of Jainism, but the last of the 24 Tirthankaras or 'maker of fords' (ford means a shallow place in river or stream to allow one to walk across). According to Jaina tradition, Risabha was the founder of the sect "He is considered the first Tirthankara * He died about 468 BCE at the age of 72 in Pavapuri near Rajgriha.


  7. 54. Aryabhatiyam of Aryabhata was primarily a treatise on: (a) Astrology (b) Astronomy (c) Metallurgy (d) Mathematics He was the first astronomer to discover that the earth rotates on its own axis. He is also the author of Aryabhattiyam, which deals with arithmetic, geometry and algebra * In the Surya Siddanta, Aryabhatta (belonging to late fifth Solution: D and early sixth century CE) examined the true cause of the solar eclipses. In calculation of the size of the earth, he is very close to the modern estimation


  8. 55. The Capital City of Kanishka was: (a) Kanishkapura (b) Sakal (Sialkot) (c) Purushapura (Peshawar) (d) Jalandhar Solution: D


  9. 56. Who, among the following wrote Prithviraj-Raso ? (a) Amara-Singh (b) Yadava (c) Chandra Baradai (d) Jaya Singh Sura Solution: C The Prithviraj Raso is a Brajbhasha epic poem about the life of the 12th century Indian king Prithviraj Chauhan (c.1166-1192 CE) It is attributed to Chand Bardai, who according to the text, was a court poet of the king


  10. 57. Vasco-de-Gama reached the Malabar Coast of Calicut in the year (a) 1492 (b) 1495 (c) 1497 (d) 1498 Solution: D Portuguese explorer Vasco de Gama becomes the first European to reach India via the Atlantic Ocean when he arrives at Calicut on the Malabar Coast in 1498


  11. 59. Swami Dayanand Saraswati established Arya Samaj in 1875 at: (a) Lahore (b) Nagpur (c) Ahmadnagar (d) Bombay Solution: D


  12. 61. The Rajarajeswara Temple of Tanjore was constructed by: (a) Rajaraja the Great (b) Rajendral (c) Rajadhiraja l (d) Vikram Chola Solution: A


  13. 64. What is Vesara? (a) Awork on music (b) An art form (c) A painting (d) A literary work Solution: B


  14. 65. The Widows Re-Marriage Act was passed by: (a) William Bentinck (b) Lord Dalhousie (c) Lord Canning (d) Lord Ripon Maker of the Modern India Applied Doctrine of Lapse Dalhousie introduced railways in India 1st rail Bombay to thane 1853 father of Post +telegraph because: First telegraph line from Calcutta to Agra Introduced postal stamps for the first time. Reduced the postal rates Public Works Department Passed the Widow remarriage act (1856) Solution: B


  15. 66. The Moplah Rebellion of 1921 took place in: (a) Telengana (b) Malabar (c) Marathwada (d) Bihar Solution: B


  16. 67. Which one of the following pairs is incorrectly matched ? (a) First Anglo-Mysore War- Defeat of Madras Government by HaiderAli Treaty of Mangalore Third Anglo - Mysore War- Defeat of Tipu Sultan The Second Mysore War came to an end by the Treaty of Mangalore in 1783. Third Mysore War concluded the Treaty of Srirangapattinam with the British (c) (d) Fourth Anglo Mysore War Subsidiary Alliance Treaty imposed on Mysore Solution: B