Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Previous Year Odisha Civil Service (2016) Preliminary Polity Solved Questions
901 plays

More
PREVIOUS YEAR ODISHA CIVIL SERVICE (2016) PRELIMINARY POLITY SOLVED QUESTIONS...

Deepak Rout
*educator, M-Tech ( mechanical )I IT Madras. qualified for OPSC interview , UPSC Main,Created Kalinga competative academy you tube cha.

U
Unacademy user
helpful course ,nice explanation and will provide nice details for competitive examinations
Very helpful video....all aspirant should watch this.... keep uploading new new video for us Sir ji...
Deepak Rout
4 months ago
thanks..I will continue the same
Hi Deepak, whr can I find state focused study material? It would be great if you can help me. I am appearing for the 1st time in OPSC hence have no clue abt it. Though I have given UPSC Mains this year. But I am planning to appear OPSCon 28th Oct. It would be great if you can throw some light as U have qualified OPSC Already. And congratulations mate, for cracking it :)
Deepak Rout
4 months ago
Hi Saubhagya, just study the basic ncert book first..plus current affairs.that is sufficient for prelim and for main you need to read standard book
AS
Bhai, be energetic.. Very low voice and lazy
P
congratulate you heartily for your job promotion and wish you continued success in your career.
Thanks a lot.. This vdo really helpful for me.. Pls upload more vdos of current affairs.
Deepak Rout
4 months ago
thanks..I will continue the same
  1. OPSC 2016 PRELIM SOLVED PAPER VICE ODISHA ODISHA CIVIL SERVICE POLITY 2016 SOLVED PAPER BY: Deepak Kumar Rout


  2. About me M-Tech (Mechanical) from IIT Madras Appeared Odisha civil service interview 'Written UPSC main "Currently working as IT Professional in Bengaluru.


  3. 4. In which year RTI Act came into force? (A) 2003 (B) 2004 (C) 2005 (D) 2006 Justification Right to Information Act came in 2005 mandates timely response to citizen requests for government information. It is an initiative taken by Department of Solution: C Personnel and Training, Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions to provide a- RTI Portal Gateway to the citizens for quick search of information on the details of first Appellate Authorities


  4. 5. Which Article under the Indian Constitution pertains to special status of J & K? (A) Article 350 (B) Article 360 (C) Article 370 (D) Article 380 Solution: C


  5. 42. The Constitutional Amendment relating to the declaration of emergency (1978) require the President of India to act in accordance with the: (A) Collective advice of the entire Council of Ministers Advice of the Union Cabinet Advice of the Attorney General of India Advice of the Supreme Court (B) (C) (D) dows Solution: B


  6. Justification The President can proclaim a national emergency only after receiving a written recommendation from the cabinet. This means that the emergency can be declared only on the concurrence of the cabinet and not merely on the advice of the prime minister. In 1975, the then Prime Minister, Indira Gandhi advised the president to proclaim emergency without consulting her cabinet. ' "The cabinet was informed of the proclamation after it was made, as a fait accompli ' The 44th Amendment Act of 1978 introduced this safeguard to eliminate any possibility of the prime minister alone taking a decision in this regard.


  7. Disqualification on grounds of defection for a member of Parliament will not apply (A) 43. Solution: A In case of a split in the original political party to which he is elected If he has voluntarily given up his membership of a political party If he abstains from voting in the House contrary to the direction of the political party (B) (C) (D) If a nominated member of a House joins a political party after six months ows Go to Settings to activate Windows


  8. Justification 52nd Amendment Act of 1985 provided for the disqualification of the members of Parliament and the state legislatures on the ground of defection from one political party to another new Schedule (the Tenth Schedule) added to the Constitution called the 'antidefection law' the 91st Amendment Act of 2003 made one change in the provisions of the Tenth Schedule. Disqualification 'voluntarily gives up his membership of such political party he votes or abstains from voting in such House contrary to any direction issued *An independent member of a House (elected without being set up as a candidate by any political party) if he joins any political party after such election *A nominated member of a House if he joins any political party after the expiry of six months from the date on which he takes his seat in the House Exceptions If a member goes out of his party as a result of a merger of the party with another party. A merger takes place when two-thirds of the members of the party have agreed to such merger *If a member, after being elected as the presiding officer of the House, voluntarily gives up the membership of his party or rejoins it after he ceases to hold that office


  9. Which one of the following shall not be considered an adequate ground for the issue of a proclamation of national emergency? (A) War (B) External aggression (C) Armed rebellion (D) Internal distrubance 44. Solution: D Justification " An emergency due to war, external aggression or armed rebellion (Article 352) This is popularly known as 'National Emergency


  10. 45. The Supreme Court of India is different from its counterpart in the Solution: B (A) In its role as the guardian of the Constitution In its advisory role (B) (C) In its role as the supreme authority in the judicial field in the country In its writ jurisdiction (D)


  11. 47. The Directive Principles of State Policy included in the Constitution of India have been inspired by the Constitution of (A) USA (B) Ireland (C) Canada (D) Australia Solution: B Justification '"Directive Principles of State Policy are enumerated in Part IV of the Constitution from Articles 36 to 51. *This idea taken from the Irish Constitution of 1937, which had copied it from the Spanish Constitution.


  12. "Right to Education"has been placed in Indian Constitution under: (A) 86thAmendment Act (B) 81stAmendment Act (C) 73"dAmendment Act (D) 91stAmendment Act 54. Solution: A Justification Article 21 A declares that the State shall provide free and compulsory education to all children of the age of 6 to 14 years. This provision makes only elementary education a Fundamental Right and not higher or professional education This provision was added by the 86th Constitutional Amendment Act of 2002