Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Most Important MCQ'S based on General Paper 1 - Part 1 (in Hindi)
805 plays

More
It covers 5 questions with answer and explanation

Saumya Singh
An Educator at Unacademy☆Postgraduate in Management and pursuing Phd☆Follow me for courses on UGC NET☆Sometimes we win, sometimes we Learn

Unacademy user
https://unacademy.com/lesson/sunday-special-insolvency-and-bankruptcy-code-2016/JK34AT5N IBC
ANSWER OF QUESTION NUMBER 02, IS OPTION 1, WHICH IS TEACH WILL NOT ALLOWED BECAUSE OF HIS OWN PRINCIPLES, I HAVE READ IN A BOOK , THAT'S WHY I THINK SO , PLEASE , CONFIRM THIS ANSWER, THANKS,
TEACHER WILL NOT ALLOWED OPTION 1
  1. MCQ UGC NET JRF Exam -Paper 1 Teaching Aptitude Practice Questions & Answers


  2. Q1) How a teacher should behave with the students Options: 1. General 2. .Father 3. Friend 4. Leader Answer: Option D) Leader Q2) If a girl student requests you to collect her posts at your address what would you like to do in this case? Options: 1. You Would Not Give Permission As It Is Against Your Own Principles 2. You Will Never Allow Her Suspecting A Foul Game 3. As A Teacher You Will Allow Her 4. You Will Permit Her Because You May Get In Touch With Her. Answer: Option C) As A Teacher You Will Allow Her


  3. Q3) The most important task is teaching is Options: 1. Making Monthly Reports And Maintaining Records 2. Making Assignments And Hearing Recitations 3. Directing Students In The Development Of Experience 4. None Of These Answer: Option C) Directing Students In The Development Of Experience Q4) The most accurate statement about teaching machines is that Options: 1. B.F.Skinner Began The Movement For Their Use. 2. They Were Designed As An Economy Measure To Replace Teachers. 3. They Are Not As Efficient As Teachers In Reinforcing Responses 4. They Can Be Used For All Learning Programmes Answer: Option A) B.F.Skinner Began The Movement For Their Use.


  4. Q5) The Dalton Scheme of Education is useful for which one of the following? Options: 1. For infants 2. For little children 3. For older children 4. For all of these Answer: Option C) For older children Q6) Why should a student not be punished severly? Options: 1. He May Quarrel With A Teacher. 2. He May Leave The School And Join Another 3. His Parent May Quarrel With The Teacher 4. The Student May Develop A Negative Attitude Towards His Studies, Teacher And School Answer: Option D) The Student May Develop A Negative Attitude Towards His Studies, Teacher And School.


  5. Q7) The term 'least restrictive environment' refers to the education of the Options: 1. Handicapped 2. Gifted 3. Early Childhood Youngsters 4. Retarded Answer: Option A) Handicapped Q8) According to Dewry, education is a: Options: 1. Social Need 2. Personal Need 3. Psychological Need 4. Theoretical Need Answer: Option A) Social Need


  6. Q9) The teaching is not thought as a process of Options: 1. Directing The Activities Of People. 2. Listening The Recitation Of Pupils. 3. Indoctrinating Adult Ideas To Young People 4. None Of These Answer: Option C) Indoctrinating Adult Ideas To Young People Q10) The major objective of education is: Options: 1. Reforming The Society 2. Making Students Disciplined 3. Developing Inherent Abilities/Powers Of Students 4. Making Students Followers Of Teachers Answer: Option D) Developing Inherent Abilities/Powers Of Students


  7. Q11) Each child grows in its won unique way. The wide individual differences are caused by Options: 1. Heredity 2. Endowment 3. Environmental Enfluences 4. All Of These Answer: Option D)All Of These Q12) All of the following are advantages of teaching machines except Options: 1. The Control Of Cheating 2. Tracking Of Errors 3. The Insurance Of Attention 4. Their Universal Use For Different Kinds Of Programmes. Answer: Option D) Their Universal Use For Different Kinds Of Programmes.


  8. Q13) A teacher can help adolescent to overcome his special problems, and help him to adjust to the evironment. Which of the following attitude, he should not made? 1. He Should Impart Right Information About Sex. 2. He Should Redirect The Energies Of The Adolescent To Fruitful Channels Through Sports And Other Constructive Activities. 3. He Should Have Unsympathetic Attitude Towards Others. 4. He Should Have Right Information About Sex Answer: Option C) He Should Have Unsympathetic Attitude Towards Others. Q14) The process of learning include which of the following Options: 1. Synthesis And Organisation Of The Old And New Experiences, Resulting In A Novel Pattern. 2. It Includes All Activities Which Leave Permanent Effect On The Individual. 3. In Its Simplest Form, Learning Means Acquisition, Retentiaon And Modificaiton Of Experience. 4. All Of These Answer: Option D)All Of These


  9. Q15) A new comer teacher who is maltreated in his class will deal with the students by Options: 1. Applying Punitive Measure 2. Improving His Qualities And Expressing It Before Them In A Good Way. 3. Changing His Class After Consultation 4. Giving Them A Threat Of Expulsion. Answer: Option B) Improving His Qualities And Expressing It Before Them In A Good Way. Q16) A teacher can establish apport with his pupil by Options: 1. Becoming A Figure Of Authority 2. Impressing Them With Knoledge And Skill 3. Playing The Role Of A Guide With Desire To Help Them 4. Becoming A Friend To The Pupils Answer: Option C) Playing The Role Of A Guide With Desire To Help Them


  10. Q17) If majority of students in your class is weak you should Options: 1. Not Care About Intelligent Students 2. Keep Your Spped Of Teaching Gast So That Students Comprehension Level May Increase 3. Keep Your Teaching Slow Which Can Also Be Helpful To Bright Students. 4. Keep Your Teaching Slow Along With Some Extra Guidance To Bright People Answer: Option D) Keep Your Teaching Slow Along With Some Extra Guidance To Bright People Q18) For formulating the curriculum, which factor is most important? Options: 1. Teahcers Ability 2. Children'S Capabilities And Needs 3. National Idelogy 4. Social And Cultural Ideals Answer: Option B) Children'S Capabilities And Needs


  11. Q21) Teachers should study the educational philosophy because Options: 1. They Do Not Know It. 2. They Do Not Have Their Won Philosophy 3. Philosophy Is The Backbone Of All Disciplines 4. They May Improve Their Work By Clarifying Their Own Philosophy Answer: Option D) They May Improve Their Work By Clarifying Their Own Philosophy Q22) Why should you prefer teaching to other profession? Options: 1. For The Service Of Humanity. 2. For Love Of Teaching 3. For Love To Young (Youth) 4. For Mastery Over The Subject Of Teaching Answer: Option A) For The Service Of Humanity.


  12. Q25) A teacher generally asks questions to his pupils during the lecture, why? Options: 1. Are Students Listening The Lecture Attentively? 2. To Know, Which Student Is Brilliant One? 3. To Know Whether The Students Are Understanding The Lecture Or Not. 4. To Help The Students Answer: Option C) To Know Whether The Students Are Understanding The Lecture Or Not