Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
MCQs- part-1 (in Hindi)
1,752 plays

More
This lesson includes part-1 of the MCQs from the chapter-Biological Classification.

Nitovators Guild
We aim to provide high quality education videos from the people who have cracked the exams and currently in colleges of national importance

U
Unacademy user
it helps me lot ....can you make a course of probability for iitjee
Yes I am going to make
1- a 2- d 3- c 4- b 5- c 6-d 7- c 8- c 9- a 10- d
Asha Shiri shetty
9 months ago
in Q.9 mycoplasma is also eubacteria but don't have cell wall. can u plzz explain that part
1] A 2]D 3]C 4]B 5]C 6]D 7]C but heterotrophs if given then most suitable:) 8]C 9]A 10]D
Nitovators Guild
9 months ago
you can check your answers from the comments😊
Nitovators Guild
9 months ago
calculate your score and post.
8/10 thank you Mera galti mujhe ab pata chal Gaya, I thought, I have completed this chapter. but my mistakes proves that more efforts needed to be done.
Nitovators Guild
9 months ago
great, keep practicing 😊
1 --a 2- d 3-c 4-- b 5- c 6- d 7- c 8--c 9 -a 10 ka d
Dharmik Chavadiya
9 months ago
Correct😃😃😃
Dharmik Chavadiya
9 months ago
Correct😃😃😃
Nitovators Guild
9 months ago
check your answers from comment section
Mam 9/10 only 7 incorrect
Nitovators Guild
9 months ago
great job❤
Chaudhary Nasikh
9 months ago
Thank you mam
  1. NIToVAtor s ACADEMY OF EXCELLENCE


  2. BIOLOGICAL CLASSIFICATION Swasti Nagar JLN Medical College, Ajmer SUBHEADING- MCQs part 1


  3. MCQs- 1. Which one is the most abundant microorganism? a) Bacteria b) Protozoan c) Viruses d) Protists


  4. 2. Bacteria occur- a) In water only b) In soil only c) As parasite d) Everywhere


  5. 3. Based upon the shape, bacteria are grouped under how many categories? a) 2 b) 3 c) 4 d) 5


  6. 4. Which of the following bacteria are comma-shaped? a) Coccus b) Vibrio c) Bacillus d) Clostridium


  7. 5. Which of the following organisms show the most extensive metabolic diversity? a) Algae b) Fungi c) Bacteria d) Bryophytes


  8. 6. Bacteria participate in a) Many industrial and commercial processes b) Nitrogen fixation in legume roots c) Disease production in plants, animals and human beings d) All


  9. 7. The majority of bacteria are- a) Photoautotrophs b) Chemoautotrophs c) Decomposers d) Disease causing parasites


  10. 8. Which of the following conditions would be favoured by thermoacidophiles? a) Stomach of herbivores b) Hot, alkaline c) Hot, sulphur springs d) Deep sea volcanoes


  11. 10. cyanobacteria/ blue green algae are- a) Only freshwater b) Only marine c) Only terrestrial d) Aquatic and terrestrial