Sign up now
to enroll in courses, follow best educators, interact with the community and track your progress.
Download
Child Development and Pedagogy Part 1
593 plays

More
In this video I have given information regarding 15 questions with their answers and explanations that have come in Cetral Teachers Eligibility Test ( CTET) DECEMBER 2018 Paper. Subject name is Child Development and and PEDAGOGY for classes 6 to 8

Rahul Gupta
I am a teacher. I have done BSc,M.A., P.G.D.C.A., BED & DLED. I have QUALIFIED CTET BOTH PAPER 1 & 2 TWO TIMES.

U
Unacademy user
Your way of explaining is super
N
Sir kya BEd imp question( sdsuv) ki information mill sakte h
Rahul Gupta
5 months ago
Yes for IMPORTANT QUESTIONS pdf notes
Rahul Gupta
5 months ago
You can join unacademy PLUS and can use ky referral code Rahulgkin to get a 10 percent discount
8979190997 pedgogy ki tirck h
Rahul Gupta
6 months ago
Hello , I will soon make more videos for CHILD DEVELOPMENT and PEDAGOGY
  1. MY INTRODUCTION NAME:- RAHUL GUPTA QUALIFICATION 85, TEACHER QUALIFICATION :-BSc, PG.D.CA, BED, D.LED. QUALIFIED BOTH CTET PAPET 1& 2 TWO TIMES FIRST IN 2015 AND SECOND IN 2018


  2. CTET DECEMBER 2018 SOLVED PAPER CLASSES VI-V111) WITH EXPLANATION CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY


  3. Q1. Creativity is thought to be related to the concept of Ans. divergent thinking


  4. 2. The acceptable sound combinations of a language are specified in its . rules. Ans. phonological


  5. 3. The position where thought patterns are influenced by language is called Ans. linguistic determination


  6. 4. Amit repairs appliances by testing hypothesis about the cause of the malfunction based on his experiences with the symptoms. He uses Ans. algorithms


  7. 5. Vineeta often divides the assigned job into small tasks which she can handle easily. She is using Ans. subgoal analysis


  8. 6. " Society determines the roles of male and female this statement articulates Ans. gender as a social construct


  9. 7. Grading, coding, marking and credit accumulation systems are some of the examples of Ans. scoring procedure of assessment of learner's achievement


  10. 8. Assessment of learner's achievement helps the teachers to Ans. maintain the performance record of learners


  11. 10. The Rights of Persons with Disabilities act has been enacted in the year Ans. 2016


  12. 12. The Right of children to Free and Compulsory Education Act, 2009 ensures the Rights of Children with disabilities to free education from Ans. 6 to 14 years


  13. 15. When children think to interpret the received information according to their experiences, it is called Ans. Creative Thinking